Leraren tijdens corona: grote betrokkenheid, hoge werkdruk

14.05.20
De saamhorigheid van het personeel om tijdens de coronacrisis het onderwijs zo goed mogelijk door te laten gaan, is groot. De werkdruk is echter hoog en veel scholen – van basisschool tot mbo – halen nog geen kwart van hun normale onderwijstijd. Dat blijkt uit de Covid-19 monitor van de Onderwijsinspectie.
Deel bericht

Geen eindtoets – Zo beoordeelt de inspectie dit jaar de resultaten

14.05.20
De Onderwijsinspectie heeft bekendgemaakt hoe ze dit jaar de resultaten van een school beoordeeld. Dat gaat anders dan anders omdat de eindtoets niet is afgenomen.
Deel bericht

Tweede Kamer wil blijvende steun kwetsbare leerlingen na schoolsluiting

14.05.20
De Tweede Kamer wil extra steun voor leerlingen die dat nodig hebben nu de scholen het onderwijs weer opstarten. Scholen krijgen de ruimte om te onderzoeken wat nodig is om leerlingen passende hulp te bieden. Minister Slob van Onderwijs gaat ook de mogelijkheden voor les op afstand aan thuiszitters ...
Deel bericht

Comenius Teaching Fellow-beurs van 50.000 euro voor 40 docenten

14.05.20
Het NRO kent namens het ministerie van OCW 40 bevlogen docenten een Comenius Teaching Fellow-beurs van 50.000 euro toe. Hiermee kunnen zij in hun eigen onderwijspraktijk een kleinschalige innovatie doorvoeren. De 40 nieuwe Teaching Fellows treden toe tot het ComeniusNetwerk.
Deel bericht

55.000 kinderen en twee procent van de leraren na heropening niet naar school

14.05.20
Op 90 procent van de basisscholen zijn sinds de heropening kinderen thuisgebleven. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder schooldirecteuren in het basis- en speciaal onderwijs. Naar schatting zijn 55.000 kinderen thuisgebleven.
Deel bericht

Onderwijs op afstand. Verschraling of verrijking?

14.05.20
Aan twee maanden begeleid thuisonderwijs is deze week een einde gekomen! Fijn, want ik hoor de beltoon van Teams inmiddels overal en de werkvormen die ik kon gebruiken zijn beperkt en inmiddels saai. Marit Tuik is leerkracht van de middenbouw op Jenaplanschool de Swoaistee in Groningen.
Deel bericht

Ook scholen in Caribisch Nederland weer open. Devices nog onderweg

14.05.20
De basisscholen op Bonaire en Sint Eustatius openden afgelopen maandag de deuren weer na 8 weken sluiting. De scholen op Saba volgen volgende week.
Deel bericht

Spectaculair minder oorpijn en buikgriep door coronamaatregelen

14.05.20
De anderhalvemetersamenleving, handen wassen en thuisonderwijs hebben een verrassend bijkomend effect. Het aantal infectieziekten is de afgelopen maanden spectaculair gedaald en ligt ver onder het niveau van andere jaren. Vooral baby's en peuters zijn veel gezonder.
Deel bericht

Schoolleiders tevreden met eerste schooldagen, wel 400 klachten van ouders

14.05.20
De overgang van thuisonderwijs naar onderwijs in de klas is deze week op vrijwel alle scholen goed verlopen. Dat beeld komt naar voren uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder ruim 1100 schooldirecteuren in het basis- en speciaal onderwijs. Bij een meldpunt kwamen wel honderden klachten binnen van ouders die tegen praktische problemen aan liepen.
Deel bericht

'Doorwerken met griepverschijnselen echt niet doen'

14.05.20
Vrijwel alle mensen gaan gewoon naar hun werk als ze griepachtige klachten hebben. Voor personeel in de zorg geldt dat nog sterker dan voor andere beroepen. Er zijn verschillende verklaringen voor die hoge arbeidsmoraal, variërend van geen betaald ziekteverlof, angst om de baan kwijt te raken tot het gevoel onmisbaar te zijn.
Deel bericht

Coronacrisis raakt toekomstperspectief jeugd

14.05.20
Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs lopen door de coronacrisis een groter risico op sociale en leerachterstanden. Mbo-studenten zien hun uitgangspositie op de arbeidsmarkt verslechteren. Door de kans op een economische recessie wordt het langtermijnperspectief van jongeren ongunstiger. Dat blijkt uit een beleidssignalement waarin het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de eerste maatschappelijke ....
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)