Balans na twee jaar COVID-19-crisis: nog steeds vertraging in de leergroei, maar nadeel kwetsbare leerlingen verkleind

17.05.22
De leervertraging die in het basisonderwijs is opgelopen tijdens de COVID-19-crisis is ingehaald voor begrijpend lezen. Voor spelling en rekenen-wiskunde is de leergroei lager dan vóór de crisis. Met name kinderen van laag- en gemiddeld opgeleide ouders laten meer vertraging in leergroei zien. Dit blijkt uit onderzoek door wetenschappers van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO).
Deel bericht

Brede brugklas? Nu zijn de ouders aan zet

17.05.22
Door krimp, concurrentie en de uitgesproken voorkeur van ouders zijn de brugklassen steeds homogener geworden. Het kabinet wil bredere brugklassen weer stimuleren. De Onderwijsraad wil nog een stap verder gaan: één brede brugperiode van drie jaar.
Deel bericht

Helft Drentse basisscholen barst binnen 10 jaar uit de voegen

17.05.22
Grofweg de helft van de Drentse basisscholen die sinds 2012 zijn gebouwd of verbouwd, zijn nu alweer uit hun jasje gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe. Van de 45 nieuwbouwscholen die we spraken, kampen er 22 met ruimtegebrek, doordat er op dit moment meer kinderen op school zitten dan voorzien.
Deel bericht

School oprichten makkelijker, maar vrees voor meer segregatie

17.05.22
Door een nieuwe wet is het een stuk makkelijker geworden om een nieuwe school op te richten: je hebt vooral een goed idee en genoeg geïnteresseerde ouders nodig. Het idee is dat het aanbod van scholen meer moet gaan aansluiten bij de wensen van ouders en leerlingen, maar de vrees is dat de ongelijkheid in het onderwijs erdoor toeneemt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)