De Schrijverscentrale genomineerd voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019

17.05.18
De Auteursbond heeft De Schrijverscentrale (voorheen Schrijvers School Samenleving) voorgedragen als Nederlandse inzending voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019, ook wel de Nobelprijs voor de Kinderliteratuur, in de categorie leesbevorderende instelling.
Deel bericht

Scholen maken ons niet levensvaardig

17.05.18
Filosoof Johan Van Eeckhout uit Gelrode heeft een nieuw boek klaar, waarin hij meteen een instituut onderuithaalt. Want in ‘Leven zonder school’ pleit hij voor - u raadt het - een leven zonder school. Onderwijsinstellingen worden steeds vaker geconfronteerd met ‘probleemleerlingen’, maar misschien moeten we het wel omgekeerd bekijken?
Deel bericht

VO-raad wil praten over examens in de winter: 'Het kan flexibeler'

17.05.18
De VO-raad doet de suggestie de centrale examens net als in het CvTE-idee naar maart te halen om scholen later in het jaar via schoolexamens zelf nog te kunnen laten toetsen wat ze belangrijk vinden. Maar je kunt ook denken aan nog meer maatwerk. Leerlingen door het hele jaar heen de kans bieden om examen te doen op het moment dat zij denken er klaar voor zijn.
Deel bericht

Margreet de Heer presenteert strip “De Slag bij Heiligerlee”

17.05.18
Op 23 mei presenteert Margreet de Heer, maker van de strip “De Slag bij Heiligerlee”, zich in het museum te Heiligerlee. Dit zal gebeuren aansluitend op het Herdenkingsprogramma ter gelegenheid van de viering 450 jaar Slag bij Heiligerlee.
Deel bericht

Een op vijf scholieren: niet op school uit de kast komen

17.05.18
Een op de vijf scholieren denkt dat het niet mogelijk is om op hun school eerlijk te vertellen dat je homo of lesbisch bent. Uit vandaag verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat iets meer dan de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs vindt dat dat bij hen op school wel gewoon kan, hoewel vooral tegenover vrienden.
Deel bericht

Haarlemse middelbare school doet aangifte tegen de tabaksindustrie

17.05.18
Het Rudolf Steiner College in Haarlem gaat aangifte doen tegen de tabaksindustrie. Volgens rector Jos Reckman zorgt de industrie ervoor dat 'mensen doodgaan en vermoord worden', en moet alles op alles gezet worden om tabaksbedrijven te stoppen. Daarom sluit zijn school zich als eerste school in Nederland aan bij de al langer lopende megazaak tegen de industrie.
Deel bericht

Huishoudboekje scholen met één klik te bekijken

17.05.18
Het ministerie van Onderwijs lanceert een website waarop ouders en scholen makkelijk kunnen zien waar schoolbesturen hun geld aan uitgeven. Basis- en middelbare scholen vrezen dat de cijfers verkeerd kunnen worden uitgelegd.Op basisscholen gaat bijvoorbeeld gemiddeld 19 procent van het geld naar materiële kosten, zoals huisvesting of schoonmaak.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)