Onderwijspsycholoog Bart Vogelaar: ’Succesvol onderwijs begint met motivatie’

23.03.19
Hoogbegaafden doen het in maatschappelijk opzicht meestal niet beter dan mensen met een gemiddelde intelligentie. De mythe dat ’hoogbegaafdheid’ een synoniem is voor ’succesvol’, is precies dat - een mythe. Succesvol onderwijs begint bij motivatie - de vraag of leerlingen belangstelling hebben voor datgene wat de docent ze te vertellen heeft.
Deel bericht

Inperken van vrijheid van onderwijs is niet de oplossing [opinie]

23.03.19
In de Haga-saga is niet de vrijheid van onderwijs het probleem, schrijft Johan Lievens, assistent-hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid VU Amsterdam. Dus de afschaffing van artikel 23 van de Grondwet is geen oplossing, kijk maar naar Frankrijk.Maar is de vrijheid onbegrensd? Nee. De Onderwijsinspectie werpt nu reeds licht op die zogenaamde schaduwplekken.
Deel bericht

Leerlingen van het Theda Mansholt College bedenken: hoe ziet Delfzijl er over tien jaar uit?

23.03.19
Ruim honderd leerlingen van het Theda Mansholt College bogen zich in het kader van het project Goud Grunn over de vraag: hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruitziet over tien tot twintig jaar? Dat leverde maar liefst 27 verschillende maquettes op. Een huis voor eenzame ouderen, een woonvorm waar verschillende generaties samenwonen en een pretflat om jongeren in Delfzijl te houden.
Deel bericht

Het onderwijs verkeert in een systeemcrisis [opinie]

23.03.19
6 problemen die om een oplossing vragen. Dat er veel aan de hand is in het onderwijs, zal niemand ontkennen. Maar wat zijn nu de echte basispatronen en wat zijn feitelijk alleen maar symptomen van een dieperliggend probleem? En in welke richting moeten we de oplossing zoeken?
Deel bericht

Digitaliseringsagenda primair en voortgezet onderwijs

23.03.19
Doordachte digitalisering kan helpen bij het creëren van tijd en ruimte voor leraren in tijden van werkdruk en lerarentekort. Minister Slob verwijst daarbij naar digitale toepassingen die leraren kunnen benutten om de voortgang van hun leerlingen te volgen. In de Digitaliseringsagenda staan de speerpunten, ambities en activiteiten die richting moeten geven aan digitalisering in het onderwijs
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)