Numerus Fixus maakt scholier onzeker, vooral nadelig voor meisjes

05.01.22
Een numerus fixusstudie maakt twee op de vijf scholieren aan het twijfelen over hun kwaliteiten. In een aantal gevallen leidt dit tot faalangst. Meisjes hebben hier twee keer zo vaak last van als jongens. Daardoor sluiten zij zichzelf mogelijk onterecht uit voor deze studies (zelfselectie). Qompas, gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling en onderzoek, vroeg voor dit onderzoek bijna 900 scholieren (havo/vwo) naar hun visie op de numerus fixus.
Deel bericht

Blog | Schaduwonderwijs en ongelijkheid

05.01.22
Naar aanleiding van het nieuwste advies van de Onderwijsraad (Publiek Karakter Voorop) stelt Jo Kloprogge dat schaduwonderwijs nauwelijks bijdraagt aan meer ongelijkheid; het loont dus ook niet de moeite hier in het gelijke kansen beleid zwaar op in te steken.
Deel bericht

‘Virus of niet, scholen altijd open houden’

05.01.22
De scholen moeten altijd open kunnen blijven, ook als het coronavirus van tijd tot tijd weer opleeft. Dat benadrukt het Platform Perspectief Jongeren in een advies. Hierin staat onder andere dat het Rijk ervoor moet zorgen dat scholen met goede ventilatie coronaproof worden. The post ‘Virus o...
Deel bericht

Amerikaanse leerkracht gearresteerd voor vaccineren van leerling zonder toestemming ouders

05.01.22
Een leerkracht uit een school in New York is gearresteerd voor het vaccineren van een leerling tegen het coronavirus, zonder toestemming van de ouders van de 17-jarige. Dat meldt de BBC.
Deel bericht

OMT: eind januari nieuwe coronapiek door heropening scholen

05.01.22
De aangekondigde opening van basis- en middelbaar onderwijs veroorzaakt vermoedelijk een golf van besmettingen eind januari en begin februari. Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.
Deel bericht

‘We leren juist nu veel over sociaal-emotionele vorming op school, als tegenwicht in de prestatiecultuur’

05.01.22
Het Nationaal Programma Onderwijs kan ons veel leren, vindt SCP-directeur Putters. Zijn commissie adviseerde het kabinet voor het eerst over de aanpak van onderwijsachterstanden.
Deel bericht

Dennis Wiersma? Ik kan nog wel een jonge, enthousiaste hulp in de klas gebruiken

05.01.22
Onze nieuwe minister van funderend onderwijs wordt Dennis Wiersma. Een jonge minister, hij is pas vijfendertig. Hoewel, misschien moet ik er gewoon aan wennen dat de hoogste baas in dezelfde week mag opgaan voor de booster als ikzelf.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)