Basisonderwijs experimenteert met flexibele vakanties (maar niet in het Noorden)

25.04.18
Als ouder zelf de vrije dagen en vakanties van je kind bepalen. Het klinkt voor sommige ouders misschien als een droom, maar op verschillende scholen in Nederland is het mogelijk. Deze basisscholen deden mee aan een proef van de overheid om de onderwijstijd flexibel te verdelen over het schooljaar.
Deel bericht

Een op de vijf leraren in basisonderwijs is 55-plus

25.04.18
In het schooljaar 2017-2018 was 21 procent van de basisschoolleraren 55 jaar of ouder. In 2003-2004 was dat nog 11 procent. Vooral het aantal oudere mannen is relatief groot: een op de drie basisschoolleraren is 55 jaar of ouder. Bij vrouwen is dat één op de zes. Over tien jaar hebben de meesten van hen het onderwijs verlaten
Deel bericht

Gevaarlijke verkeersdrukte bij scholen ligt vooral aan de ouders

25.04.18
Veilig Verkeer Nederland start binnenkort met het project 'Veilig Oversteken'. In dat project is aandacht voor de mentaliteit van ouders die ook als ze naar school kunnen lopen of fietsen, toch de auto pakken om hun kind weg te brengen. Dat zorgt, vooral op dagen met slecht weer, voor gevaarlijke verkeerssituaties bij scholen.
Deel bericht

Onderzoek laat zien hoe breed problemen van eenzame jongeren zijn

25.04.18
Eenzame jongeren hebben een grotere kans op het ontwikkelen van problemen dan jongeren die een rijk sociaal leven hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van King's College in Londen, meldt The Guardian. Als gevolg van de eenzaamheid ontwikkelen jongeren psychische problemen, zoals depressies, een laag zelfbeeld, slaapproblemen.
Deel bericht

Howick en Lily moeten misschien toch naar Armenië

25.04.18
Verdrietig nieuws over Howick en zijn zusje Lily. Een rechter heeft gezegd dat ze uitgezet mogen worden naar Armenië. Howick en Lily wonen al negen jaar in Nederland. Hun moeder is geboren in Armenië. Vorig jaar moest hun moeder terug naar dat land. De Nederlandse regering vindt het daar veilig genoeg om te wonen.
Deel bericht

Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering

25.04.18
Jaarlijks komen 26 duizend jongeren van het praktijkonderwijs, van het voortgezet speciaal onderwijs en het zogenoemde entree-onderwijs. Dit zijn jongeren met een beperking, met gedragsproblemen of met een laag iq. De helft kiest voor een vervolgopleiding, de andere helft gaat op zoek naar werk.
Deel bericht

Bibliotheek Eemland introduceert StudyShare in examentijd

25.04.18
De Bibliotheek Eemland biedt in mei een service aan examenstudenten. Elke dinsdag, woensdag en donderdag in mei zijn er zogeheten StudyShare-momenten. StudyShare is gebaseerd op de pomodoro-techniek en de ultieme manier om je hoofd bij het studeren te houden. Leerlingen studeren in blokken met daartussen steeds een pauze.
Deel bericht

Problemen thuis? Dan meer kans op gezondheidsrisico's

25.04.18
Jongeren die thuis veel problemen hebben, lopen meer gezondheidsrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid naar jonge mantelzorgers en jongeren in complexe thuissituaties. Voor een belangrijk deel is dit te verklaren door achterliggende, vaak ingrijpende gebeurtenissen.
Deel bericht

Gymnasium Celeanum uit Zwolle wint ConjunctuurBekerStrijd CBS

25.04.18
Het CBS organiseert sinds het schooljaar 2011/2012 jaarlijks de ConjunctuurBekerStrijd. Die wedstrijd is bestemd voor leerlingen van de havo- en vwo-bovenbouw met economie in hun profiel. Zij voorspellen onder leiding van hun docent de Nederlandse economie aan de hand van 10 indicatoren. De grote winnaar is dit jaar klas 6 van het gymnasium Celeanum uit Zwolle.
Deel bericht

Overplaatsing van werknemers bij Limburgse scholengroep

25.04.18
Vlak voor de meivakantie hoorden ruim 125 werknemers dat ze gedwongen op een andere locatie, buiten Maastricht, aan de slag moeten. Die mensen zijn aangewezen volgens het last in, first out-principe. “Ze hebben baangarantie binnen de scholenstichting. We gaan ze zo goed mogelijk proberen te matchen met andere scholen binnen onze scholengroep.”
Deel bericht

'Tienerschool’ in Horst gaat van start

25.04.18
Zo’n 24 kinderen tussen de 10 en 14 jaar kunnen vanaf augustus starten op een gloednieuwe ‘tienerschool’ in Horst. SOOOOL 10-14 heet het en is vooral bedoeld voor leerlingen die graag ontdekkend willen leren, het fijn vinden om zelfstandig te werken onder begeleiding van een coach én hun keuze voor het VO nog even willen uitstellen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)