Schrijver Özcan Akyol tegen Hoogeveense leerlingen: ‘Het lezen van een boek is geen straf’

27.04.18
Op een Hoogeveense school verbond schrijver Özcan Akyol als een literaire zendeling zijn fascinerende levensgeschiedenis van ‘straatschoffie’ aan het nut van het lezen van boeken. Een cipier raadde hem aan eens een boek te gaan lezen. ,,Ik raakte betoverd’’, keek hij terug op die periode.
Deel bericht

Onderwijsboeken: in Nederland is elk kind gelijk, maar net niet helemaal

27.04.18
Hoewel volgens de Onderwijsinspectie de leerprestaties in de laatste twintig jaar gestaag zijn verslechterd, zitten we steeds langer op school. Zonder diploma komen we nergens. Maar de sociale verhoudingen zijn niet wezenlijk veranderd. Niet 'stand' maar opleidingsniveau is nu bepalend.
Deel bericht

Minder geld naar scholen met veel achterstandsleerlingen

27.04.18
Op advies van de PO-Raad kiest de minister er nu voor om de vijftien procent leerlingen met het hoogste risico op achterstanden in aanmerking te laten komen. Hiermee wordt extreme verwatering van het budget vermeden. Daarnaast komt er een drempel voor scholen van twaalf procent. Met deze variant gaat een aanzienlijk aantal gemeenten en scholen erop achteruit in hun budget
Deel bericht

PEC Zwolle-spelers geven rekenles op basisschool De Brug

27.04.18
Met mijn groep hebben we maandagochtend gekeken hoe ver leerlingen konden ingooien. De leerlingen moesten het meten en daarna in een staafdiagram zetten zodat het overzichtelijk is", zegt Bergsma Brugman. ,,Dat was een 'eye-opener' voor de kinderen. Andere groepen hebben bijvoorbeeld een verdeling van de favoriete clubs in een cirkeldiagram gezet."
Deel bericht

Welk cijfer geef jij jouw meester of juf?

27.04.18
Maar wat maakt iemand een goede juf of meester? Milou zocht het uit. Dat zie je in de video.Ook vroegen we in een onderzoek aan 500 kinderen welk cijfer ze hun juf of meester geven. Daaruit blijkt dat de meeste kinderen blij zijn met hun juf of meester. Bijna alle kinderen geven hun leraar een voldoende.
Deel bericht

Latere start middelbare scholen goed voor leerling en docent

27.04.18
Opinie - In het boekje Knap lastig! Lesgeven aan pubers las ik dat middelbare scholen eigenlijk te vroeg beginnen. Later starten kan wel degelijk voordelen opleveren, zowel voor de leerlingen als voor de docenten. Om te beginnen verandert de interne klok van jongeren in de puberteit. Voor docenten is o.m. extra tijd om die lessen voor te bereiden.
Deel bericht

NUcheckt: Halen Engelse scholen analoge klokken van de muren?

27.04.18
In The Telegraph vertelt Trobe dat jongeren moeite hebben met ouderwets klokkijken. Hij zegt dat daarom analoge klokken uit “exam halls” worden verwijderd. Er worden alleen klokken verwijderd uit de klaslokalen waar toetsen worden afgenomen. Van het compleet verbannen van de ouderwetse klok op Engelse scholen lijkt dus in ieder geval geen sprake.
Deel bericht

Weblog: Het terugslageffect van het centraal examen

27.04.18
De meimaand vind ik altijd een bijzondere maand in ons onderwijs. Leerlingen en leraren in het gehele land zetten zich schrap voor de laatste proeve van de middelbare school: het centraal examen. Terwijl het buiten vaak prachtig weer is, zitten honderden jonge mensen aan geïsoleerde tafeltjes in gymzalen hun kennis te reproduceren voor hun vmbo-t, havo of vwo diploma.
Deel bericht

Kamer wil dat scholen meer aandacht besteden aan seksuele diversiteit

27.04.18
De regering moet ‘passende maatregelen’ nemen tegen scholen die geen aandacht besteden aan de aangescherpte kerndoelen over seksuele diversiteit. De motie hierover van de SP is op 24 april door de Tweede Kamer aangenomen.
Deel bericht

Het geheim van een klaslokaal, waarin álle leerlingen zich prettig voelen

27.04.18
Om te bepalen hoe je als school binnen één leeromgeving rekening kunt houden met de verschillende omgevingsbehoeften van leerlingen, moet duidelijk zijn hoe die behoeften eruit zien. Vervolgens moeten ontwerpers bij de bouw of herinrichting van scholen aan die behoeften voldoen. In deze blog kijken we of dat lukt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)