Meisjes ravotten, jongens leren over gevoelens, welkom in IJsland

19.05.18
Aparte klassen voor jongens en meisjes: in Nederland laait af en toe de discussie op, in IJsland doen ze het. Om meisjes te leren meer ruimte voor zichzelf op te eisen. Dat slaat aan. Scholen die werken volgens het Hjalliprincipe: een systeem dat door de IJslandse lerares Margrét Pála Ólafsdóttir is opgezet om traditionele rolpatronen en stereotypen in de samenleving te doorbreken.
Deel bericht

Kamermeerderheid voor nieuw onderwijsachterstandenbeleid

19.05.18
Een meerderheid van de Kamer steunt het voorstel van minister Slob voor een nieuwe verdeling van de onderwijsachterstandsmiddelen. De PO-Raad: zorgen over de herverdeeleffecten die zullen optreden.Met name scholen in de grote en middelgrote steden gaan er de komende jaren miljoenen op achteruit, wat opgebouwde voorzieningen zal doen verschralen of verdwijnen.
Deel bericht

Pittig havo-examen economie zorgt voor ophef

19.05.18
Ruim 37.000 havoleerlingen maakten het examen, een groot deel daarvan vond het erg moeilijk. Uit de poll in het liveblog blijkt dat het bij 44 procent 'heel slecht' ging. Economiedocent Frank Bosma heeft het examen ook even doorgenomen en vindt dat het op zich wel te doen was. Het zijn volgens hem de verrassingen waardoor de scholieren op het verkeerde been gezet zijn.
Deel bericht

ICT in de klas? Prestaties beter met leerling en leraar samen aan het stuur

19.05.18
Het gebruik van digitale oefenprogramma’s in het basisonderwijs levert overwegend positieve resultaten op voor de leerprestaties. Daarnaast werkt het goed als leraar en leerling de controle over het leerproces delen en afwisselen. Systematische feedback van zowel het programma als van de leraar werkt het beste bij de inzet van digitale oefenprogramma’s.
Deel bericht

1100 Kinderen dansen wereldberoemd dansje 'Thriller'

19.05.18
In Hengelo deden meer dan duizend kinderen het dansje van de hit Thriller van Michael Jackson. Het album waar de hit op staat, bestaat vandaag namelijk 35 jaar. Meester Paul Smidt is al heel lang fan van Michael Jackson en organiseerde het evenement.
Deel bericht

Schutter Texas spaarde levens van leerlingen 'die zijn verhaal zouden vertellen'

19.05.18
Dimitrios Pagourtzis, de zeventienjarige jongen die gisteren een bloedbad aanrichtte tijdens een schietpartij op de Santa Fe High School in Texas, spaarde de levens van medeleerlingen die hij graag mocht.
Deel bericht

Nieuwe privacywet: ‘Vrees het niet, maar wees er wel bewust van’

19.05.18
Veel schoolbesturen zijn al een tijdje bezig met nieuw beleid, maar bij leraren heerst nog aardig wat onrust en onkunde. Privacy-deskundige Job Vos van Kennisnet beantwoordt de vragen van Schooljournaal én van leraren rondom de nieuwe wet.
Deel bericht

Werkplaats Landmacht opent poort voor scholieren

19.05.18
De onderhoudswerkplaats in Leusden van de Koninklijke Landmacht ontvangt op 25 mei 750 scholieren uit het voortgezet onderwijs. De leerlingen die een technische of logistieke opleidingsrichting volgen, kunnen deze dag zien en beleven wat deze vakgebieden binnen de landmacht inhouden. Het scholierenevenement is onderdeel van de Landmachtdagen 2018.
Deel bericht

Voordelen van fruit op school

19.05.18
Basisschool de Meent in Ommeren ging na de Gezonde School-activiteit EU-Schoolfruit op zoek naar een structurele oplossing voor fruit op school. En met succes! GGD Gelderland-Zuid maakte in samenwerking met het programma Jong leren Eten een film over de zoektocht. Wil je als school inspiratie opdoen of tips hoe je als school fruit kunt aanbieden? Bekijk het filmpje.
Deel bericht

Landelijke dag voor identiteitsbegeleiders in basisonderwijs

19.05.18
De werkgroep Levensbeschouwelijke Identiteitsbegeleiders(CNV) en het LOCI organiseren op 29 mei een landelijke bijeenkomst. Vakbekwaam op het gebied van theologie, filosofie en religiewetenschap, deskundig in het gesprek, en vertrouwd met de gang van zaken in het onderwijs. Identiteitsbegeleiders bewegen, ontwikkelen en verhelderen identiteitsprocessen in scholen ....
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)