Staken op de Beestenmarkt: “We gaan dóór!”

30.05.18
Geen lesgeven vandaag, maar actievoeren op de Beestenmarkt in Deventer. Dat deden de Gelderse en Overijsselse leerkrachten uit het primair onderwijs. “Vriendinnen van mij zeiden: ‘Jij vrijwilligerswerk doen?’ Dat doe je toch al de hele dag op school.”
Deel bericht

Basisschool Hengelo schrapt homorollen uit musical vanwege geloof leerling

30.05.18
Om zeker te zijn dat een Jehova’s Getuige mee mag blijven doen aan de eindmusical van groep 8, heeft de directeur van de Anninksschool in Hengelo de rol van een homostel geschrapt.
Deel bericht

Reactie op recent nieuw onderzoek naar effectiviteit van anti-pestprogramma's

30.05.18
Dat een programma volgens dit onderzoek niet effectief is om pesten tegen te gaan of te voorkomen, betekent niet dat zo'n programma niet goed is. Hoewel de Commissie Anti-pestprogramma's en het consortium van sommige programma's aangeven dat ze niet werken tegen pesten, blijken ze in dit en ander onderzoek deels wel effectief te zijn bij de aanpak van andere problemen.
Deel bericht

Isa Hazelaar uit Friesland is Brugklas Voorleeskampioen Read2Me! 2018

30.05.18
Voor het zevende jaar werd op landelijke niveau Read2Me! georganiseerd; dé voorleeswedstrijd voor de brugklas. In een spannende landelijke finale in De Meern (Utrecht) streden elf finalisten om de titel. Isa kreeg een beker en een waardecheque om een schrijver uit te nodigen in de klas.
Deel bericht

Basisschool De Poolster in Nieuw-Buinen: Voorbeeldschool van de Verteltas

30.05.18
OBS De Poolster in Nieuw-Buinen geldt als voorbeeldschool en kreeg maandagmiddag als eerste van 6800 basisscholen het officiële keurmerk. Glimmend van trots keken ze toe, de Verteltasmoeders. Wat er in zo’n Verteltas zit? Alles wat een kind spelenderwijs kan uitdagen om te vertellen en zijn woordenschat te vergroten.
Deel bericht

Opinie | ‘Scholen en universiteiten moeten zichzelf opnieuw uitvinden in de digitale samenleving’

30.05.18
In het huidige online medialandschap dat ons overstelpt met informatie en meningen, wordt het steeds moeilijker om kennis op waarde te schatten.
Deel bericht

Scholen Maas en Waal: dyslexiebehandeling voorkomen via computer

30.05.18
Scholenkoepel SPOM wil zo het aantal doorverwijzingen en behandelingen terugdringen. Het helpt ook in de bestrijding van laaggeletterdheid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het programma Bouw! effectief is.Basisscholen in de gemeente Beuningen zijn ongeveer een half geleden met Bouw! gestart.
Deel bericht

Onderwijsraad pleit voor meer ondersteuning voor ‘complexere’ leerlingen

30.05.18
Voor specifieke categorieën leerlingen is het ondersteuningsaanbod nog steeds onvoldoende. Vooral voor leerlingen met complexere ondersteuningsbehoeften wordt passend aanbod beperkt ontwikkeld. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om leerlingen met een autismespectrumstoornis die op cognitief niveau havo of vwo aankunnen. De zorgstructuur van het VO sluit hier vaak onvoldoende op aan.
Deel bericht

NUcheckt: Is pestgedrag bij kinderen aangeboren?

30.05.18
Wordt pesten aangeleerd of zit het nu eenmaal in de menselijke natuur? Deze vraag kwam veel langs in de NUjij-reacties op een nieuwsbericht van 24 mei over het nut van anti-pestprogramma's op basisscholen.
Deel bericht

Dodelijke bacterie rukt op in Nederland: 11 doden, 57 ernstig zieken

30.05.18
Het aantal mensen dat is besmet met een tot 2015 nog zeer zeldzame meningokok-bacterie is fors gestegen. Dit jaar zijn er 57 personen op de intensive care van het ziekenhuis beland en zijn er elf mensen overleden.
Deel bericht

Lerarentekort is problematisch voor Groningse scholen

30.05.18
Klassen die naar huis worden gestuurd en nauwelijks reacties op vacatures. Het basis- en voortgezet onderwijs in Groningen moet alle zeilen bijzetten om genoeg leerkrachten te vinden voor komend schooljaar.
Deel bericht

Staking primair onderwijs in Overijssel en Gelderland

30.05.18
Woensdag 30 mei staakt het primair onderwijs in Overijssel en Gelderland. Leraren, schoolleiders, schoolbestuurders en andere collega's maken zich sterk voor een eerlijk salaris en een goede bekostiging van de sector.
Deel bericht

TU Delft laat schoolkinderen hun droomtas ontwerpen

30.05.18
Ook schoolkinderen zijn prima ontwerpers, concludeert Ianus Keller, docent Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft. In samenwerking met 17 basisscholen liet hij bijna 700 leerlingen uit de derde en vierde groep nadenken over het ontwerp van hun schooltas. Als echte ontwerpers dachten de kinderen niet alleen na over wat er leuk uitziet, maar bijv. ook wat er allemaal in moet.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)