Kees Vernooy beantwoordt tien vragen over laaggeletterdheid en leesonderwijs

17.06.19
Is de motivatie van leerlingen de belangrijkste drijfveer voor goed leesonderwijs (zoals onderstaande ingezonden brief in de Volkskrant suggereert). Er is wetenschappelijke consensus dat gemotiveerde lezers veel betere lezers zijn. Gemotiveerde lezers lezen meer en verwerven een grotere woordenschat...
Deel bericht

VO-raad roept leden op vmbo’ers met extra vak toe te laten op havo

17.06.19
De VO-raad roept schoolbesturen nogmaals op om gehoor te geven aan het advies om vmbo-leerlingen met een extra vak toe te laten tot de havo. Recente signalen van ouders en Kamerleden doen vermoeden dat sommige scholen hun toelatingsbeleid op dit punt nog niet aangepast hebben.
Deel bericht

Nu ook een werkplanformat op het digitale Platform Werkdruk

17.06.19
Zijn de oorzaken van werkdruk op school bekend en besproken in het team? Dan is de tijd rijp voor de aanpak ervan. Om dat effectief te doen, heeft het Arbeidsmarktplatform PO het format werkplan ‘Samen werken aan werkdruk’ ontwikkeld. Dat biedt teams een handige structuur om doelstellingen en acties te formuleren en de gewenste resultaten in kaart te brengen.
Deel bericht

Modelprotocol sociale media weer up to date

17.06.19
Ontwikkelingen op het vlak van sociale media gaan snel. Reden voor Verus om het modelprotocol van februari 2018 aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen. Daarbij adviseren we het protocol sociale media op de website van de school te zetten en een samenvatting daarvan in de schoolgids te plaatsen. Breng de afspraken regelmatig onder de aandacht van alle betrokkenen.
Deel bericht

Opmerkelijke score: Liefst zeven vwo-leerlingen Nehalennia halen een 10 voor wiskunde

17.06.19
Een bijzondere prestatie op scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg. Volgens vwo-leerlinge Manon Soukup haalde zij en minimaal zes klasgenoten een 10 voor het eindexamenvak Wiskunde B. ,,Ik heb zelf een 9.8 gehaald, maar dat wordt afgerond naar een 10. We zijn afgelopen jaar ook naar een wiskundewedstrijd geweest met ons team.”
Deel bericht

Christiaan Blom (10 jaar) is de grote winnaar van de jaarlijkse muziekwedstrijd van Het Concertgebouw

17.06.19
Op zondag 16 juni werd voor de elfde keer de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours gehouden. Op zondagmiddag werd in de Kleine zaal van Het Concertgebouw uit acht finalisten de winnaar unaniem gekozen: Christiaan Blom (blokfluit).
Deel bericht

Nieuw lesmateriaal over diversiteit en burgerschap voor Schiedamse scholen

17.06.19
Stichting Schiedams LEF heeft op 13 juni tijdens een docentenbijeenkomst het eerste exemplaar van 'Mentorlessen met LEF' voor v.o. gepresenteerd. In het schooljaar 2019-2020 zullen alle mentoren van de eerste en tweede klassen aan de slag gaan met deze 35 lessen die gaan over kennismaking, burgerschap, diversiteit en goede doelen en worden aangeboden namens de gemeente Schiedam.
Deel bericht

Gezakte Declan (19) is examenmakers te slim af en slaagt alsnog

17.06.19
Toch kreeg hij woensdag slecht nieuws van zijn mentor. "Ik was gezakt, op 0,10 punten. Ik snapte er niets van. Het bewuste examen blijkt in 2016 te zijn opgesteld. "Maar de overheid begon pas in 2017 met de jodiumtabletten. Dus de makers wisten er in 2016 niet van, maar anno 2019 is het antwoord gewoon goed", zegt Declan. De onderwijsinspectie was het met hem eens.
Deel bericht

Zonnepanelen moeten scholen in Apeldoorn aan wat extra geld helpen

17.06.19
Alle scholen in Apeldoorn krijgen zonnepanelen, voor zover dat technisch haalbaar is. Dat willen in elk geval burgemeester en wethouders, die de schoolbesturen daarvoor willen helpen met de financiering. Het voordeel van een lagere energierekening is op termijn voor de scholen.
Deel bericht

Je kunt onderwijs niet afstemmen op een toekomst die we niet kunnen voorspellen [opinie]

17.06.19
Dat het onderwijs wéér jarenlang in staat van verbouwing zal zijn, vind ik een treurig vooruitzicht. Het werken met nieuwe doelen zal tijd en energie vergen van toch al overbelaste leraren. Nog belangrijker: twee kolossale problemen, de kansenongelijkheid en het grote aantal slechte lezers, worden niet aangepakt en zullen verergeren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)