Blog | Alle leerlingen moeten minstens functioneel geletterd hun school verlaten.

11.12.19
De berichten over de afnemende leesvaardigheid van leerlingen in ons land zijn niet nieuw. Al in 2015 waren de berichten in het PISA-onderzoek alarmerend. Maar dit leidde tot weinig actie. De energie en aandacht werd vooral opgeslurpt door zaken als Curriculum 2032, later omgedoopt in Curriculum.nu,...
Deel bericht

Tweede Kamer mort over afschaffen ouderbijdrage

11.12.19
VVD en CDA in de Tweede Kamer willen dat de vrijwillige ouderbijdrage blijft bestaan. Ook D66 vraagt hier aandacht voor.
Deel bericht

Van kinderporno tot onthoofdingen: dit gebeurt er in de WhatsAppgroepen van scholieren

11.12.19
In WhatsAppgroepen van scholieren worden de schokkendste dingen gedeeld. Beelden van seksueel misbruik van peuters, naaktfoto's van jonge kinderen en video's waarin mensen worden onthoofd.
Deel bericht

‘Onderwijs schreeuwt om parlementair onderzoek’

11.12.19
'De staat van ons onderwijs schreeuwt om een breed opgezet parlementair onderzoek.' Dat stelt de Amsterdamse hoogleraar Europese studies en publicist Paul Scheffer.
Deel bericht

Kinderen fietsen niet overal veilig naar school

11.12.19
In bijna twintig procent van de Nederlandse gemeenten voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Die conclusie trekt de Fietsersbond na een eerste analyse van de publieksenquête voor de verkiezing van Fietsstad 2020.
Deel bericht

Vijf nieuwe aspirant opleidingsscholen van start

11.12.19
In de regio’s Zeeland, Arnhem-Nijmegen, Alkmaar, Zwolle- Dronten en Leiden zijn vijf aspirant-opleidingsscholen voor het primair onderwijs gestart. Hiermee groeit het aantal (aspirant) opleidingsscholen voor het primair onderwijs naar 36.
Deel bericht

Opinie | De lerarenbond vergeet dat scholieren relevant onderwijs nodig hebben

11.12.19
Onderwijsbond AOb zet vraagtekens bij herziening van het programma op de middelbare school. Kortzichtig, zegt Pieter Lossie, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).
Deel bericht

Deze islamitische basisschool ziet zichzelf graag als heel gewoon

11.12.19
Een gewone school met ruimte voor godsdienstonderwijs, zo ziet basisschool Al Amana zichzelf. ‘Soms wordt echt gedaan alsof we compleet van Mars komen.’
Deel bericht

Tafel van 8 leren met bootcamp op Vrachelse Heide: ‘Dit is leuker dan thuis leren’

11.12.19
Veel kinderen in het basisonderwijs hebben moeite met het leren van de tafels. RT Moves heeft de oplossing: sportend leren in de vorm van een bootcamp.
Deel bericht

Meer flexibilisering en maatwerk in lerarenopleidingen

11.12.19
Werken aan meer differentiatie en specialisatie, waardoor een leraar meer mogelijkheden heeft en er meer onderwijs op maat wordt aangeboden. Dat is één van de uitgangspunten van de strategische agenda “Samen toekomstbestendige leraren opleiden” die is aangeboden aan de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven.
Deel bericht

Nieuw curriculum lost niet alle problemen in het onderwijs op

11.12.19
Het bestaande schoolcurriculum besteedt te weinig aandacht aan de digitale wereld waarin we leven. Ook duurzaamheid mag wat meer benadrukt worden, en dan ook maar meteen burgerschap en het ‘belang van nationale symbolen’.
Deel bericht

Islamitisch onderwijs groeit: aantal leerlingen in tien jaar tijd met 60 procent toegenomen

11.12.19
Islamitisch onderwijs is in opmars, ondanks de discussie die woedt over de wenselijkheid ervan. Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in Nederland is in tien jaar tijd met ruim 60 procent toegenomen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)