Nog even wachten met studeren: aanbieders van tussenjaren zien 'stormloop' in vraag

11.08.21
Na een coronadip in het schooljaar 2020-2021 zien veel bedrijven die reizen of opleidingsprogramma's voor tussenjaren aanbieden een stijging in het aantal boekingen, blijkt uit een rondgang van NOS Stories. In zo'n tussenjaar kiezen jongeren ervoor om na hun eindexamen op de middelbare school en voor de start van hun studie bijvoorbeeld te gaan werken of reizen.
Deel bericht

School mag kritisch lid medezeggenschapsraad niet ontslaan

11.08.21
De rechtbank in Rotterdam heeft het verzoek van het Avicenna College om ontslag van een voormalig teamleider afgewezen. In de conflicten die leidden tot het verzoek speelt haar lidmaatschap van de medezeggenschapsraad een te prominente rol, oordeelt de kantonrechter, die daarmee de ontslagbescherming voor mr-leden van toepassing acht. De vrouw moet weer toegang worden gegeven tot de school.
Deel bericht

Volle collegezalen en een prikbus op locatie: hoger onderwijs wil open

11.08.21
Hoe gaat het nieuwe collegejaar eruit zien? Voor de zomer dachten universiteiten en hogescholen dat ze dat nu wel zouden weten, maar de golf van besmettingen aan het begin van de zomer zorgt voor aanhoudende onduidelijkheid. Vrijdag besluit het kabinet of studenten en docenten onderling nog anderhalve meter afstand moeten houden of niet.
Deel bericht

Introductie sociaal-ethisch schoolvak zorgt voor controverse in Spanje

11.08.21
Minister Celaá van Onderwijs wil het vak ‘Valores Cívicos y Éticos’ in het curriculum van het basisonderwijs invoeren. Actuele maatschappelijke en sociale thema’s moeten daarmee op jonge leeftijd bespreekbaar zijn. Dat zorgt echter voor de nodige polemiek.
Deel bericht

Verplichte methodes, voor betere prestaties?

11.08.21
In Nederland doen we er niet aan, in de Verenigde Staten steeds vaker: scholen verplichten om evidence-based lesmethodes te hanteren. Zo legt een groeiend aantal Amerikaanse staten inmiddels wettelijk vast hoe je kinderen moet leren lezen. Te dwingend, of hebben we iets te leren van zo’n top-down aanpak? Hans van Luit (rekenonderwijs), Berend Kamphuis (VERUS) en Kees Vernooy (leesonderwijs) reageren.
Deel bericht

Drie nieuwe middelbare scholen in Utrecht? Als het aan deze mensen ligt, komen die er

11.08.21
Drie initiatiefnemers hopen met hun plannen een gooi te doen naar een nieuwe middelbare school in Utrecht. Sinds vorige maand kunnen ouders vanwege een nieuwe onderwijswet via een verklaring ‘stemmen’ op een van de drie plannen. Welke scholen hopen een plekje in de Domstad te bemachtigen?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)