Binnenkort: nieuwe tentoonstelling over leren lezen en leesplezier in Nationaal Onderwijsmuseum

10.11.21
Woensdag 6 oktober maakten museumdirecteur Petra Reijnhoudt en Ludo Stroobants, directeur van Uitgeverij Zwijsen de naam van de grote, nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Onderwijsmuseum bekend. ‘Boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ toont het enorme belang van kunnen en blijven lezen aan. De tentoonstelling is vanaf 9 december te zien.
Deel bericht

Online veiligheid: een gezamenlijke opdracht

10.11.21
Hoe ervaren kinderen en jongeren zelf hun online veiligheid? Maken ouders zich zorgen? En wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor die online veiligheid? Marijke van der Zalm (Stichting School & Veiligheid) geeft duiding bij recent onderzoek naar deze vragen.
Deel bericht

Zo zingt Billie Eilish in Sesamstraat

10.11.21
Het liedje dat Billie Eilish in Sesamstraat zingt is nu ook te beluisteren. Het staat op het YouTube-kanaal van de serie voor kinderen en de populaire zangeres deelde de video trots op Instagram.
Deel bericht

Benchmark mbo 2020: Scholen bereiden zich voor op krimp

10.11.21
De MBO Raad heeft dinsdag 9 november de 16e Benchmark mbo 2020 gepresenteerd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Deze benchmark geeft sectorinformatie over prestaties van de mbo-scholen en is een breed en algemeen beeld van de sector. Voor deze benchmark deden 59 van de in totaal 60 mbo-scholen mee.
Deel bericht

Slob: Geen sprake van censuur op schoolboeken

10.11.21
Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft „geen aanwijzingen” dat educatieve uitgevers op verzoek van orthodoxe scholen verplichte onderwijsdoelen weglaten uit schoolboeken.
Deel bericht

Opinie | Digitalisering onderwijs roept vooral vragen op

10.11.21
De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vergadert 11 november over digitalisering in het onderwijs, met de vaste commissie voor Digitale Zaken als één van de volgcommissies. Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, lijkt in dit licht geen zinnige reactie te kunnen geven op de wens van de Tweede Kamer om gratis laptops aan leerlingen te verstrekken,
Deel bericht

Reformatorische basisscholen zijn toegankelijker dan voortgezet onderwijs. Hoe kan dat?

10.11.21
Volgens Pieter Moens, bestuurder van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs, heeft zo’n vijftig procent van de reformatorische basisscholen een open toelating: iedereen is welkom. In het voortgezet onderwijs op gereformeerde grondslag is dit heel anders. Daar wordt bijna altijd een streng toelatingsbeleid gehandhaafd.
Deel bericht

Staatsburgerschap kan kans op doorstroom naar hoger onderwijs vergroten

10.11.21
Hoe jonger kinderen van immigranten zijn wanneer ze worden genaturaliseerd, hoe groter de kans dat ze kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marie Labussière aan de Universiteit Maastricht. Zij onderzocht de invloed van naturalisatie op de onderwijsuitkomsten van kinderen.
Deel bericht

Ministers van Onderwijs België willen snelle boosterprik voor wie in het basisonderwijs staat

10.11.21
Geef wie in het basisonderwijs werkt zo snel als mogelijk de kans om een derde prik te krijgen. Dat schrijven de verschillende ministers van Onderwijs aan de Hoge Gezondheidsraad. Maar de Taskforce vaccinatie wil niet weten van prioritaire doelgroepen. “Voorlopig maken we geen extra onderscheid.”
Deel bericht

Na vaccinatiezomer weer terug bij af: de eerste schoolklassen worden alweer naar huis gestuurd

10.11.21
Iedereen dacht na de vaccinatiezomer af te zijn van schoolklassen die naar huis gestuurd zouden worden vanwege oplopende besmettingen. Helaas, het is weer zover.
Deel bericht

Debat over afschaffen lerarenregister

10.11.21
Dinsdag 9 november debatteerde de Eerste Kamer over een initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Bisschop (SGP) en Kwint (SP) om het lerarenregister af te schaffen dat iedere leraar die op basis van een relevant bewijs van bevoegdheid onderwijs geeft verplicht zich te registreren. Het overgrote deel van de aan het debat deelnemende fracties was het eens met de indieners dat het lerarenregister beter kan worden afgeschaft.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)