Dit zijn de winnaars van het Dit is mbo Ambassadeursgala 2022

17.05.22
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf reikte maandagavond 16 mei vijf prestigieuze mbo-prijzen uit bij het Dit is mbo Ambassadeursgala 2022 in theater Orpheus in Apeldoorn. Tijdens dit hybride evenement werd zowel in het sfeervolle theater als online het mbo in de volle breedte gevierd.
Deel bericht

Universiteiten vragen lager collegegeld voor studenten gevlucht uit Oekraïne

17.05.22
Alle veertien universiteiten in Nederland verlagen voor het collegejaar 2022-2023 het collegegeld voor gevluchte Oekraïense studenten. Deze studenten betalen daardoor het wettelijk collegegeld van €2209 In plaats van het veel hogere instellingscollegegeld, dat normaal gesproken aan studenten van buiten de Europese Economische Regio wordt gevraagd. Universiteiten hebben dit besluit genomen omdat besluitvorming van het kabinet om ....
Deel bericht

Zuidelijke Educatieve Alliantie: ‘Wij leiden mensen op die een volstrekte zeldzaamheid worden’

17.05.22
Door het oplopende lerarentekort is het voor scholen steeds moeilijker om leerkrachten te vinden. Dit probleem speelt niet langer alleen in de Randstad, maar in heel Nederland. Reden voor de zuidelijke universiteiten en hogescholen om samen op zoek te gaan naar regionale oplossingen. Univers sprak erover met universitair hoofddocent en vice-decaan onderwijs (TSHD), Sander Bax.
Deel bericht

Balans na twee jaar COVID-19-crisis: nog steeds vertraging in de leergroei, maar nadeel kwetsbare leerlingen verkleind

17.05.22
De leervertraging die in het basisonderwijs is opgelopen tijdens de COVID-19-crisis is ingehaald voor begrijpend lezen. Voor spelling en rekenen-wiskunde is de leergroei lager dan vóór de crisis. Met name kinderen van laag- en gemiddeld opgeleide ouders laten meer vertraging in leergroei zien. Dit blijkt uit onderzoek door wetenschappers van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO).
Deel bericht

Brede brugklas? Nu zijn de ouders aan zet

17.05.22
Door krimp, concurrentie en de uitgesproken voorkeur van ouders zijn de brugklassen steeds homogener geworden. Het kabinet wil bredere brugklassen weer stimuleren. De Onderwijsraad wil nog een stap verder gaan: één brede brugperiode van drie jaar.
Deel bericht

‘Het is een mensenrecht om te kunnen falen’

17.05.22
“De opbrengst van een mislukking kan veel hoger zijn dan de kosten”, verklaarde Paul Iske op het ComeniusFestival in Nieuwegein. Minister Dijkgraaf reikte aan het eind van de dag de Hoger onderwijspremie van 1,2 miljoen euro uit aan Fontys Hogeschool en de Universiteit Twente.
Deel bericht

Helft Drentse basisscholen barst binnen 10 jaar uit de voegen

17.05.22
Grofweg de helft van de Drentse basisscholen die sinds 2012 zijn gebouwd of verbouwd, zijn nu alweer uit hun jasje gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe. Van de 45 nieuwbouwscholen die we spraken, kampen er 22 met ruimtegebrek, doordat er op dit moment meer kinderen op school zitten dan voorzien.
Deel bericht

School oprichten makkelijker, maar vrees voor meer segregatie

17.05.22
Door een nieuwe wet is het een stuk makkelijker geworden om een nieuwe school op te richten: je hebt vooral een goed idee en genoeg geïnteresseerde ouders nodig. Het idee is dat het aanbod van scholen meer moet gaan aansluiten bij de wensen van ouders en leerlingen, maar de vrees is dat de ongelijkheid in het onderwijs erdoor toeneemt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)