'Laat studiekeuze niet afhangen van huidig aantal vacatures'

19.05.22
Je zou denken dat het makkelijk is: een studie kiezen in tijden van een historisch krappe arbeidsmarkt. Maar de huidige overvloed aan vacatures in bepaalde sectoren kan jongeren juist een verkeerd signaal geven. Dat schrijven onderzoekers in een vandaag gepubliceerd artikel in vakblad Economisch Statistische Berichten (ESB).
Deel bericht

Wiersma erkent problemen met examens vso

19.05.22
Het is nu nog niet mogelijk om alle staatsexamenkandidaten vóór hun mondelinge examens te informeren over de resultaten die ze hebben behaald voor het centraal schriftelijk examen. Maar er loopt nu wel een onderzoek om te kijken hoe dit mogelijk kan worden gemaakt. Dat meldt minister Wiersma.
Deel bericht

Studenten met autisme presteren niet slechter

19.05.22
Studenten met autisme hebben geen mindere studievoortgang of minder studiesucces dan hun medestudenten zonder een functiebeperking, blijkt uit promotieonderzoek aan de VU. Ook bij het cijfergemiddelde, de uitvalpercentages, het aantal benodigde herkansingen en het behalen van studiepunten en een diploma zijn geen verschillen zichtbaar.
Deel bericht

China vergaart gevoelige militaire technologie op Europese universiteiten

19.05.22
Europese universiteiten helpen China het machtigste militaire land ter wereld te worden. Door samenwerking met militaire universiteiten in China vloeit vanuit Europa gevoelige hoogwaardige kennis naar het Chinese leger.
Deel bericht

OCW grijpt in bij gesjoemel met ouderverklaringen

19.05.22
Op 1 februari 2021 trad de Wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen in werking. Bij de werving voor nieuwe scholen ging het soms niet helemaal goed. OCW grijpt in.
Deel bericht

Opinie | ’Stop met trakteren op basisscholen’

19.05.22
Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws en in het dagelijks leven. Dit keer over een tweet van een juf die pleit voor afschaffing van traktaties op scholen. ’In mijn eerste reactie gingen mijn haren rechtop staan; laat het leven vooral geen feestje zijn. Maar nu ik er wat langer over heb nagedacht, kan ik haar alleen maar gelijk geven.’
Deel bericht

‘Geef niet de pushende ouders de schuld van de ongelijkheid in het onderwijs’

19.05.22
rijdag krijgen groep 8-scholieren de uitslag van de CITO-eindtoets die hun niveau voor de middelbare school meet. Onderzoeker Louise Elffers pleit ervoor leerlingen pas later in hun schoolcarrière „rigoreus te scheiden”, om ze gelijke kansen te bieden.
Deel bericht

Duitse taal en cultuur minder populair op school en aan de universiteit

19.05.22
De interesse in de Duitse taal in het voortgezet onderwijs en op de universiteiten neemt af. Dit bevestigt het vermoeden van de Duitse ambassadeur Cyrill Jean Nunn die maandag aan de Volkskrant vertelde dat hij in Nederland de interesse in de Duitse taal mist.
Deel bericht

Nationale Kraanwaterdag 2022

19.05.22
Op woensdag 28 september 2022 is het Nationale Kraanwaterdag. Op deze dag worden alle basisscholen en bso’s uitgenodigd om aandacht te besteden aan het drinken van kraanwater. Dit jaar staat deze dag in het teken van ‘Kraanwater, gewoon bijzonder!’.
Deel bericht

Hoe minder je leest, hoe minder je weet

19.05.22
De leesvaardigheid onder jongeren in Nederland is in één generatie tijd sterk afgenomen. Is de digitalisering daar debet aan? In andere gedigitaliseerde landen lezen jongeren wél goed. Uit analyse blijkt: het fundament van het onderwijsgebouw is rot.
Deel bericht

Meesters Rutger en Mark maken podcast: 'Wij willen meer mannen voor de klas!'

19.05.22
Rutger Sibma en Mark Lankamp van basisschool De Huve in Almelo pleiten voor meer mannen voor de klas. Ze zijn daarom de De Meesterlijke Podcast begonnen met als doel om mannen met meesteraspiraties over de streep te trekken.
Deel bericht

Rutte appt binnen één dag terug naar juf Yvonne: 'Het was mooi'

19.05.22
Ondanks de volle agenda van Mark Rutte wist de minister-president binnen één dag te reageren op het appje van juf Yvonne Weerts uit Tilburg. Haar basisschoolklas kwam tijdens het kindervragenuur in de Tweede Kamer met een idee voor een 'kinderkabinet'. Of Rutte het berichtje bewaart op zijn nieuwe telefoon is dan wel de vraag maar Yvonne doet dat in ieder geval wel.
Deel bericht

Minder studieuitval in opleidingen in zorg en welzijn

19.05.22
De uitval onder eerstejaarsstudenten op het gebied van zorg en welzijn is voor mbo-, hbo- en universitaire opleidingen de afgelopen tien jaar gedaald. In studiejaar 2020/’21 bedroeg de totale studieuitval in zorg en welzijn 21 procent. In studiejaar 2010/’11 was dat nog 28 procent.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)