Blog | Kwaliteitsbewaking op een Vlaamse hogeschool

14.10.22
Dit academiejaar ontvangt de Belgische hogeschool Odisee de instellingsreview. Voor wie dit begrip Chinees of te specifiek Vlaams klinkt, kunnen we dat begrip het beste verklaren als een beperkte externe check van een permanent intern kwaliteitsbewakingsproces in het Vlaamse hoger onderwijs, aangestuurd door de NVAO.
Deel bericht

Hogescholen zoeken steeds minder naar onderzoekers

14.10.22
Ondanks de ambitie van hogescholen om zich meer te richten op onderzoek is het aantal vacatures voor docent-onderzoekers gedaald, blijkt uit onderzoek van de HvA. Onderwijs en onderzoek zijn vaak in aparte afdelingen georganiseerd, daarom moet het salarisgebouw worden aangepast in het hbo.
Deel bericht

Nog steeds veel mis met vrijwillige ouderbijdrage op scholen

14.10.22
Er gaat nog steeds veel mis met het innen en besteden van de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen en middelbare scholen. De VOO krijgt signalen uit het hele land van ouders dat nog steeds kinderen niet mee mogen doen met activiteiten omdat de bijdrage niet is betaald.
Deel bericht

Groningse scholen krijgen volgend schooljaar lespakket over Groningse geschiedenis

14.10.22
Als alles volgens plan verloopt, krijgen Groningse scholen in het basis- en voortgezet onderwijs volgend jaar een lespakket over het Groningse geschiedkundige basiscanon. Dat meldt wethouder Carine Bloemhoff donderdagmiddag aan de gemeenteraad.
Deel bericht

‘Conformeren aan democratische rechtsstaat is miskenning van onderwijsvrijheid’

14.10.22
Bijzondere scholen worden volgens de Leidse student rechtsfilosofie Steven Bruintjes gedwongen zich te conformeren aan de democratische rechtsstaat. Dat betekent volgens hem een vergaande miskenning van de vrijheid van onderwijs.
Deel bericht

Avans opnieuw beste grote hogeschool van Nederland

14.10.22
Voor de elfde keer in dertien jaar tijd is Avans Hogeschool uitgeroepen tot beste grote hogeschool van Nederland. Dat staat in de Keuzegids hbo 2023 die vandaag is uitgebracht. Tweede is de Christelijke Hogeschool Windesheim. De derde plaats is een gedeelde; drie instellingen hebben evenveel punten: Hogeschool Leiden, NHL Stenden en Fontys.
Deel bericht

Aanpak tegen discriminatie en racisme in onderwijs, cultuur, media en wetenschap

14.10.22
In het onderwijs, de cultuur-en mediasector en de wetenschap zou voor discriminatie en racisme geen plaats mogen zijn. Toch is dit aan de orde van de dag. In woorden en daden. Gezien en ongezien. Daarom komen ministers Dijkgraaf, Wiersma en staatssecretaris Uslu met een aanpak om  (institutionele) ...
Deel bericht

Risicoscholen doen vaker mee aan de Bibliotheek op school

14.10.22
De aanpak de Bibliotheek op school is bedoeld om het risico op laaggeletterd te verkleinen. Het is daarom wenselijk dat de Bibliotheek op school ook leerlingen bereikt die het risico lopen om uit te groeien tot zwakke lezers. Nieuw onderzoek, uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies in opdracht van Stichting Lezen, vanuit het programmabudget voor de Bibliotheek op school, bevestigt dat dit lukt [...]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)