Kwaliteitsbesef: waarom, wat en hoe?

12.10.22
‘Is dit goed?’ Met andere woorden: voldoe ik aan de eisen? Het is een vraag die leerlingen en studenten regelmatig stellen. Om die vraag te beantwoorden heb je besef van kwaliteit nodig, oftewel kwaliteitsbesef (evaluative judgement). Het is een begrip wat vaak voorbij komt als het gaat over bijvoorbeeld formatief handelen. Waarom is kwaliteitsbesef belangrijk?
Deel bericht

Veel belangstelling voor eerste middelbare vrije school in Arnhem

12.10.22
Als alles volgens plan verloopt, gaat de eerste middelbare vrije school in Arnhem open in het schooljaar 2023-2024. Een bomvolle zaal met geïnteresseerde ouders en kinderen luisterde dinsdagavond naar informatie over dit nieuwe project. Vrije scholen voor het basisonderwijs waren er al in Arnhem, maar nog niets om naar door te stromen.
Deel bericht

Onderzoeksraad: effecten coronamaatregelen nog steeds onduidelijk

12.10.22
De raad presenteert woensdag een tweede onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis in Nederland. Het onderzoek beslaat de periode van september 2020 tot juli 2021. De OVV richt zich in het rapport op drie maatregelen uit die tijd: de mondkapjesplicht, de sluiting van basisscholen en het voortgezet onderwijs en de avondklok.
Deel bericht

Participatie verslechtert bij afstandsonderwijs

12.10.22
Afstandsonderwijs verlaagt de onderwijsparticipatie onder leerlingen van de middelbare school, blijkt uit onderzoek van de University of Pittsburgh. De leerlingen kunnen moeilijker een band opbouwen met hun klasgenoten en docent, wat directe gevolgen heeft voor hun participatie.
Deel bericht

Een nieuw platform voor schoolleiders

12.10.22
Jezelf verder ontwikkelen, elkaar inspireren, bespreken wat je belangrijk vindt voor de kwaliteit en ontwikkeling van het onderwijs en je samen hard maken voor de middelen die daarvoor nodig zijn: die mogelijkheden biedt een nieuw schoolleidersplatform dat wordt opgezet door de VO-raad en het Schoolleidersregister VO (SRVO).
Deel bericht

Wat betekent het als de rente op studieschuld komend jaar stijgt?

12.10.22
Vijf jaar lang was hij 0 procent, maar volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is het heel goed voorstelbaar dat hij per 2023 omhooggaat: de rente op de studieschuld.
Deel bericht

Duits op het mbo in de gevarenzone: 'We gaan een actieplan opzetten'

12.10.22
Docenten Duits luiden de noodklok over Deutsche Sprache. Docenten zien de verminderde belangstelling voor het vak om zich heen en vinden het tijd voor actie.
Deel bericht

Steffie van der Meijden is Leraar van het jaar 2022 voor het speciaal onderwijs

12.10.22
“Ik word helemaal blij van dit vak. Kinderen zijn onwijs grappig. Deze prijs is voor mijn team.” Steffie van der Meijden (30) van het VSO Heuvelrug College in Zeist raakt niet uitgepraat over het vak en ‘haar’ kinderen. Ze is de nieuwe Leraar van het Jaar 2022 voor het speciaal onderwijs.
Deel bericht

Ouders kunnen steeds vaker schoolbenodigdheden kinderen niet betalen

12.10.22
De groep ouders met onvoldoende geld voor de schoolspullen van hun kinderen wordt groter. Stichting Leergeld Nederland zag het aantal hulpaanvragen dit jaar flink stijgen. Naast ouders die leven van een uitkering, hebben ook werkende ouders steeds vaker ondersteuning nodig.
Deel bericht

West-Friese school zet uit nood ongediplomeerde leerkrachten voor de klas

12.10.22
De personeelstekorten zijn in vele sectoren merkbaar. We brengen dat elke dinsdag onder de aandacht in het programma Pak An Doen: Personeel Gezocht. Ook scholen in Noord-Holland hebben te maken met een groot personeelstekort. Daarom lopen we deze week mee bij basisschool De Kuyperschool in Andijk. Daar worden pabo-studenten voor de klas gezet om de gaten op te vullen.
Deel bericht

Haagse mbo-instelling schrapt laagste salarisschalen

12.10.22
ROC Mondriaan uit Den Haag schaft de laagste twee salarisschalen af. Het minimumloon op de school wordt 2300 euro bruto per maand. De school ziet dat de kosten voor levensonderhoud enorm zijn gestegen en wil dat haar medewerkers en studenten 'zonder al te veel zorgen kunnen bouwen aan hun toekomst'.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)