'Zet het mbo achter het stuur en houd Nederland in beweging'

15.03.23
De spoorsector heeft te kampen met een tekort aan technisch personeel en de reiziger is hier de dupe van. ‘Het spoor’ sluit daarmee aan in het rijtje vitale sectoren dat geraakt wordt door de schaarste aan goed opgeleide vakmensen. De impact is groot en reikt veel verder dan alleen de spoorsector. Dit maatschappelijke knelpunt kan alleen worden aangepakt door iedereen kansen te bieden op om- en bijscholing. Het mbo is [...]
Deel bericht

“Als studenten ChatGPT inzetten om voor hen te denken, doen docenten iets fout”

15.03.23
Door technologische ontwikkelingen verschuift de nadruk in de academische omgeving van proces naar product. Welke implicaties heeft deze verschuiving voor de wetenschappelijke waarden? ScienceGuide sprak prof. dr. José van Dijck, universiteitshoogleraar digitale samenleving en mediacultuur aan de Universiteit Utrecht, over de zoektocht van data naar informatie, via kennis, naar wijsheid.
Deel bericht

Video | Mbo-scholen helemaal klaar met stakingen in streekvervoer

15.03.23
Mbo-instelling zijn helemaal klaar met de stakingen in het streekvervoer. "Sommige klassen zitten maar half vol, terwijl we nog volop ermee bezig zijn met het wegwerken van de corona-achterstanden", zegt Remco Meijerink, bestuurder van instelling Firsa.
Deel bericht

Steeds meer 40-plussers laten zich omscholen in het mbo

15.03.23
De tijd van angst voor vieze handen lijkt voorbij: het ROC heeft de wind in de zeilen. Mbo-beroepsopleidingen zijn dit jaar zeer in trek. Vooral de techniek en de zorg hebben een opleving. Opmerkelijk is dat het vooral 40-plussers zijn die na de corona een ander beroep zoeken en zich laten omscholen.
Deel bericht

‘Afbeeldingen in lesmateriaal vooral van mensen met een witte huid’

15.03.23
Utrechtse geneeskundestudenten vinden dat hun onderwijs diverser kan. Het curriculum houdt te weinig rekening met verschillen tussen patiënten vinden zij. Hierdoor worden studenten niet genoeg voorbereid op het behandelen van een diverse groep.
Deel bericht

Cao-onderhandelingen Voortgezet Onderwijs begonnen

15.03.23
De huidige cao Voortgezet Onderwijs (VO) loopt tot 1 mei 2023. Op dinsdag 14 maart 2023 hebben de vakbonden (FNV, AOb, CNV en FvOv) en de werkgeversorganisatie (VO-raad) formeel hun cao-inzet uitgewisseld. Het volgende cao-overleg vindt plaats op 22 maart.
Deel bericht

Tweede kamer wil proef met onderwijs en sportclubs om meer kinderen aan het sporten te krijgen

15.03.23
Er komen pilots (proefprojecten) om te onderzoeken hoe scholen en sportclubs beter kunnen samenwerken om daarmee te bereiken dat meer kinderen kennismaken met sport en het verenigingsleven. Een motie daarover van D66 en de VVD wordt gesteund door een meerderheid van de Tweede kamer. Het kabinet wordt opgeroepen om geld uit de preventiemiddelen vrij te maken om de pilots te financieren in overleg met geïnteresseerde sportbonden.
Deel bericht

Zij-instromer succesvol bij onderwijsvacatures

15.03.23
Het vasthouden van zij-instromers in het basisonderwijs is voor Almere de meest succesvolle manier om het lerarentekort tegen te gaan. Dat zegt onderwijs-wethouder Roelie Bosch (foto) in een artikel in het ledenblad van PvdA-Almere.
Deel bericht

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis lopen achterstanden tóch gedeeltelijk in

15.03.23
Anders dan wordt aangenomen, lopen kinderen met een ernstige taalontwikkelingsstoornis (TOS) achterstanden in hun taalontwikkeling soms wel degelijk gedeeltelijk in. Dat zagen onderzoeker en logopedist Gerda Bruinsma, hoogleraar Logopediewetenschap Ellen Gerrits en hoogleraar Psycholinguïstiek Frank Wijnen in hun onderzoek aan het Institute for Language Sciences.
Deel bericht

Amersfoort krijgt internationale school

15.03.23
Amersfoort krijgt met ingang van schooljaar 2023/2024 een internationale school voor basisonderwijs, de Amersfoort International School (AIS). De school, die in augustus van dit jaar de deuren opent, biedt Engelstalig internationaal basisonderwijs aan kinderen uit de internationale gemeenschap van 4 tot en met 12 jaar.
Deel bericht

GroenLinks wint verkiezing onder scholieren, BBB grootste nieuwkomer

15.03.23
GroenLinks is de populairste partij onder scholieren in het voortgezet onderwijs en studenten in het mbo. De partij kreeg bij de scholierenverkiezingen 13 procent van de stemmen, gevolgd door D66 (11,8), PVV (10,8), VVD (10,5) en BBB (9,2).
Deel bericht

Iets meer studenten kiezen dit jaar voor pabo

15.03.23
Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het aantal eerstejaars aan de hogescholen gedaald, blijkt uit de definitieve tellingen die vandaag bekend zijn gemaakt. De opleiding verpleegkunde krijgt de hardste klappen. Zij zagen geen 7.400 studenten aan de start verschijnen, maar slechts 6.100. Wel kozen iets meer studenten voor een pabo-studie.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)