Caribische studenten krijgen al voor vertrek naar Nederland burgerservicenummer

24.03.23
Nog voordat aspirant-studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Nederland komen, kunnen ze een burgerservicenummer (BSN) krijgen. Dat is vanmiddag besloten door de ministerraad. Voorheen kregen ze pas een BSN als ze in Nederland waren geland en zich inschreven bij een gemeente. Daardoor konden ze bijvoorbeeld pas na aankomst een bankrekening openen en moeilijker aan een kamer komen.
Deel bericht

De dinosauriër in een nieuw daglicht

24.03.23
In de laatste dertig jaar is onze kennis over dinosauriërs en andere uitgestorven dieren met sprongen vooruitgegaan. Dat komt door nieuwe technieken om fossielen te scannen.
Deel bericht

Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking

24.03.23
Het is geen goede editie van de QS-ranking voor de liefhebbers van rankings; Nederlandse universiteiten verliezen in veel domeinen hun posities. Universiteiten hopen tegelijkertijd dat er internationaal steeds minder waarde wordt gehecht aan deze rankings.
Deel bericht

Interview | Nederlands in de wereld

24.03.23
Per jaar volgen duizenden studenten in veertig verschillende landen een opleiding Nederlands aan een universiteit of hogeschool. Van China tot Argentinië, van Amerika tot Indonesië, en dichter bij huis, zoals in Duitsland, Polen en Slowakije. Waarom eigenlijk?
Deel bericht

Nieuwe kennisclips over lezen

24.03.23
SLO vroeg in het kader van het project Na Pisa de Lente (met Werkgroep Onderwijs en Didactiek Nederlands/ Levende Talen Nederlands) enkele wetenschappers naar de belangrijkste inzichten en ontwikkelde vijf kennisclips.
Deel bericht

Onderwijs relatief weinig genoemd in onderzoek grensoverschrijdend gedrag

24.03.23
Eén op de drie Nederlanders noemt het onderwijs als setting waar vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Dat is relatief weinig, blijkt uit onderzoek in opdracht van onder andere het ministerie van OCW.
Deel bericht

Meisje (7) overleden bij ernstig ongeluk met stadsbus in Utrecht, jongetje (5) zwaargewond

24.03.23
Op de Vleutenseweg in Utrecht zijn vanochtend twee kinderen betrokken geraakt bij een ongeluk met een stadsbus. Daarbij is een 7-jarig meisje overleden, meldt de politie. Een 5-jarig jongetje is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Beide kinderen komen uit Utrecht.
Deel bericht

Toch een stilteruimte in mbo-school Amsterdam-Zuidoost

24.03.23
MBO College Zuidoost in Amsterdam krijgt nu toch een stilteruimte, waar moslims mogen bidden. De beslissing is een reactie op een column van rabbijn Lody van de Kamp voor de Kanttekening. Hij vond het niet inclusief dat de school wel een genderneutraal toilet wilde, maar geen gebedsruimte.
Deel bericht

Daan van Rutgers over ophef rondom seksuele voorlichting op basisscholen

24.03.23
Er is deze week veel ophef ontstaan over de Week van de Lentekriebels, een jaarlijkse projectweek voor het basisonderwijs waarbij kinderen leren over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Door stukken lesmateriaal die online rondgaan en soms valse berichtgeving daarover heerst er bij sommige ouders bezorgdheid en woede. Daan is programmamedewerker bij Rutgers, het expertisecentrum dat deels verantwoordelijk is voor de lesstof, en [...]
Deel bericht

Vechten om plekje op Amstelveense basisschool voortaan zinloos

24.03.23
Amstelveense ouders van jonge kinderen opgelet: het heeft geen zin meer om jullie kleine zo vroeg mogelijk aan te melden bij een basisschool. 4-jarigen die hun schoolloopbaan vanaf het schooljaar 2024/2025 in Amstelveen starten, krijgen namelijk allemaal tegelijk een plekje.
Deel bericht

Onderwijsminister: 'fout' dat vmbo zou zijn voor wie laag scoort

24.03.23
Het is "fout" dat het vmbo wordt gezien als een leerrichting om te kiezen als je "laag scoort" op de eindtoets in het basisonderwijs, zei onderwijsminister Dennis Wiersma donderdag op het NK voor vakwedstrijden in Amsterdam.
Deel bericht

Officiële richtlijnen mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar steeds meer overschreden

24.03.23
Een op de vier ouders van 0- en 1-jarigen geeft aan dat hun kind minstens 2 uur per dag aan beeldschermen besteedt. Gemiddeld besteden jonge kinderen tot en met 6 jaar 100 minuten per dag aan digitale media. Met name op tablet, telefoon of televisiescherm.
Deel bericht

Helft van de scholen straks zonder directeur

24.03.23
Prognoses laten zien dat ongeveer de helft van de huidige schoolleiders binnen nu en tien jaar met pensioen gaat. Met een schoolleiderstekort van 13,6% is dit een donderwolk die boven de scholen hangt. Dit blijkt uit de recente verkenning ‘Schoolleiders werven en behouden door arbeidsvoorwaarden op maat’ dat door het Arbeidsmarktplatform PO is gepubliceerd.
Deel bericht

Minister van Onderwijs van het Verenigd Koninkrijk aangespoord om niet toe te staan dat 'culturele oorlogen' de seksuele voorlichting verzwakken

23.03.23
Meer dan 50 organisaties en goede doelen die betrokken zijn bij onderwijs en het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes hebben een brief geschreven aan de onderwijssecretaris in Engeland, waarin ze oproepen om het onderwerp seksuele voorlichting niet te politiseren. Dat schrijft The Guardian.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)