Kennisaanbod taal, lezen, rekenen-wiskunde uitgebreid

02.06.23
Het kennisaanbod op Onderwijskennis.nl is uitgebreid met nieuwe themapagina’s over taalgericht vakonderwijs, motiverend leesonderwijs en rekenen-wiskunde van 10-14 jaar. Bekijk onze bundeling van kennis uit onderzoek, tips en praktijkvoorbeelden, samengebracht voor het primair en voortgezet onderwijs en het mbo.
Deel bericht

Kamer waarschuwt voor effect op werkdruk door normverlaging bsa

02.06.23
Ook in de politiek maakt de door minister Dijkgraaf aangekondigde normverlaging voor het bindend studieadvies (bsa) veel los. Vooral het algemene karakter van de normverlaging en de inbreuk op de autonomie van instellingen resulteren in irritatie. De VVD is daarom sterk tegen. D66 juicht het besluit van de eigen minister juist toe. Daarnaast leven zorgen over het effect op de toch al hoge werkdruk in het hoger onderwijs.
Deel bericht

Onderzoek naar stimuleren meer uren werken om personeelstekorten te verminderen

02.06.23
Een kopgroep van elf schoolorganisaties doet sinds januari 2023 praktijkervaring op met het aanbieden van specifieke maatregelen aan leraren voor het invullen van een groter contract. Minister Dennis Wiersma heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van het onderzoek.
Deel bericht

Scholen willen STAP-budget behouden en verbeteren

02.06.23
Ondanks grootschalig misbruik pleiten veel scholen voor het behoud van de STAP-regeling. Dat bleek bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Praktijkvoorbeeld schoolveiligheid: samenwerking onderwijs, jeugdwerk, politie

02.06.23
In de aanpak van ondermijnende jeugdcriminaliteit is de gemeente Arnhem het VIOS-project gestart: Veilig In en Om School. Een samenwerking voor schoolveiligheid tussen onderwijs, jongerenwerk, politie en andere partijen. Mette van Duijn is als kwartiermaker betrokken bij dit project, dat ze twee jaar geleden opzette.
Deel bericht

Belgische onderwijzer betastte 30 jaar lang meisjes

02.06.23
Deze week is in Turnhout een onderwijzer van 62 voor de rechter verschenen: de man die 38 jaar lesgaf in een basisschool zou jarenlang in zijn klas meisjes hebben betast.
Deel bericht

Mbo's zijn hard nodig, maar er zijn veel vooroordelen: 'Mensen kunnen echt een neerbuigende houding hebben'

02.06.23
Er zijn bijna een half miljoen mbo’ers in Nederland die hard nodig zijn in de maatschappij. Toch krijgt deze groep nog altijd te maken met stereotyperingen en vooroordelen. Landelijk Ambassadeur mbo Quillian Blom (18) zet zich in voor gelijkheid in het Nederlands onderwijslandschap. "Mijn doel is om ervoor te zorgen dat het mbo gelijk staat aan het hbo", zegt hij in 5 Dagen.
Deel bericht

‘De praktijkschool ligt onder op de stapels van de ministeries’

02.06.23
Al tijden voelt het praktijkonderwijs zich het lelijke eendje van de sector. Achterliggende oorzaak lijkt een gebrek aan waardering in de maatschappij. Terwijl: „Een praktische opleiding is net zo waardevol als een theoretische.”
Deel bericht

De Pabo Voorleeskampioen 2023 is Floor van Unen van Pabo Marnix Academie Utrecht

02.06.23
Floor van Unen uit Utrecht heeft gisteravond in Theater Kikker in Utrecht de achtste landelijke finale van De Pabo Voorleeswedstrijd gewonnen. Hiermee mag Floor van de Pabo Marnix Academie Utrecht zich De Nationale Pabo Voorleeskampioen van 2023 noemen.
Deel bericht

Bijles mag alleen nog als school dat zelf regelt

02.06.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma wil commerciële bijlesbureaus aan banden leggen, omdat volgens hem ook kinderen van ouders met weinig geld recht hebben op aanvullend onderwijs.
Deel bericht

Onderwijskoepels roepen Kamer op vrijwillige ouderbijdrage te schrappen

02.06.23
Verschillende ouder-, leerling- en onderwijsorganisaties roepen de Tweede Kamer in een brief op om de vrijwillige ouderbijdrage af te schaffen in het basisonderwijs. Ook pleiten ze voor gratis digitale leermiddelen zoals laptops en grafische rekenmachines.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)