Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten

06.06.23
Waarom zijn er zoveel dolende studenten? Komt dit door Weltschmerz, voortvloeiend uit oorlog en klimaatproblemen? Of is het antwoord niet zo eenvoudig te geven? Kees Boele, voorzitter van het College van Bestuur van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), betoogt dat de oorzaken voornamelijk besloten liggen in het stelsel van het hoger onderwijs zelf.
Deel bericht

Onbevoegde leraren voor nieuwkomers

06.06.23
Minister Dennis Wiersma wil voor onderwijs aan nieuwkomers meer onbevoegde leraren inzetten. Ook moet het volgens hem mogelijk worden om nieuwkomers minder uren onderwijs te bieden.
Deel bericht

Digitaal Veiligheidsplan: de digitale tool voor het schoolveiligheidsplan

06.06.23
Stichting School & Veiligheid heeft het Digitaal Veiligheidsplan vernieuwd. Scholen en besturen kunnen op digitaalveiligheidsplan.nl kosteloos een account aanmaken. Deze tool biedt een gestructureerd proces voor het maken van een schooleigen veiligheidsplan. Het biedt inspiratie om actief bezig te gaan met sociale veiligheid op school en geeft inzicht in wat de wet vereist van de school.
Deel bericht

Wiersma gaat met spoedwet als olifant door porseleinkast

06.06.23
Met zijn centraliserende spoedwet voor onderwijs aan nieuwkomers gaat minister Dennis Wiersma als een olifant door de porseleinkast. Dat benadrukt adviseur Ronald Bloemers van VOS/ABB in Trouw.
Deel bericht

Ook Eerste Kamer akkoord: basisbeurs komt definitief terug

06.06.23
Het is nu zeker dat de basisbeurs in het hoger onderwijs terugkomt. Na de Tweede heeft ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat de beurs met ingang van het komende studiejaar weer wordt ingevoerd.
Deel bericht

Het vonnis in de Belgische ontgroeningszaak: te mild of gerechtigheid?

06.06.23
In 2018 doorloopt de Belgische student Sanda Dia de ontgroening bij studentenvereniging Reuzegom in Leuven. Een vreselijke ontgroening volgt en Dia komt daarbij om het leven. De rechter heeft nu uitspraak gedaan in de zaak. Dit vonnis maakt een golf van protest los in België. Zijn de straffen te mild of rechtvaardig?
Deel bericht

Minister kan sneller ingrijpen bij misstanden op scholen

06.06.23
Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) heeft vanaf volgend schooljaar meer mogelijkheden om in te grijpen bij ernstige misstanden op scholen. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel ‘Uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs’ waarin dit is vastgelegd.
Deel bericht

Congres Studie & Werk: Waarom mbo vaak betere kansen biedt dan universiteit

06.06.23
Welke mbo-opleidingen bieden betere baankansen dan universitaire studies? Wie hebben het snelst een baan, met vast contract en goed salaris? Op 19 juni krijgt minister Robbert Dijkgraaf het onderzoek Studie & Werk 2023 overhandigd, uitgevoerd door EW en onderzoeksbureau SEO. U kunt erbij zijn.
Deel bericht

Rotterdamse basisscholen willen zich wapenen tegen drugscriminaliteit

06.06.23
Kwetsbare basisschoolkinderen uit de Rotterdamse wijk Delfshaven lopen steeds vaker het risico om af te glijden richting de georganiseerde misdaad. Dat signaleren basisscholen en verschillende organisaties. Om die reden hebben de scholen uit de Rotterdamse wijk en een aantal organisaties gezamenlijk burgemeester Ahmed Aboutaleb om hulp gevraagd.
Deel bericht

Wat is de invloed van bijstelling van het schooladvies op de voorspellende waarde voor het niveau in het derde leerjaar voortgezet onderwijs?

06.06.23
Een bijgesteld schooladvies voorspelt het onderwijsniveau van leerlingen in het derde leerjaar voortgezet onderwijs beter dan een niet-bijgesteld advies. Leerlingen van wie het advies niet is bijgesteld wisselen in het voortgezet onderwijs vaker van niveau. Leerlingen met een bijgesteld advies stromen in het voortgezet onderwijs wat vaker een niveau af en lopen iets vaker vertraging op dan leerlingen zonder bijstelling.
Deel bericht

Audio | Kunnen hoogbegaafde leerlingen beter naar aparte scholen gaan?

06.06.23
Het kabinet maakte onlangs bekend dat het dit jaar 9,5 miljoen euro beschikbaar maakt voor voltijdsonderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Maar is het wel wenselijk om hoogbegaafde leerlingen in aparte klassen te plaatsen of is het beter als ze naar een reguliere school gaan?
Deel bericht

Nieuwe cao universiteiten nog niet in zicht, maar wel vooruitgang geboekt

06.06.23
Er is nog geen zicht op een nieuwe cao voor personeel op de Nederlandse universiteiten. Wel wordt er vooruitgang geboekt. Dat laat vakbond FNV weten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)