Voor het eerst minor Oekraïens aan UvA: "We hebben mensen nodig die de taal kennen"

09.06.23
Vanaf september kunnen bachelorstudenten kennis maken met de Oekraïense taal, cultuur en geschiedenis. Dan start voor het eerst de minor Oekraïens aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Oekraïens heeft lang in de schaduw van het Russisch gestaan en verdient bestudeerd te worden."
Deel bericht

Minister kan maar weinig kanten op in hoofdpijndossier verengelsing

09.06.23
Een hogeschool waar driekwart van de studenten niet het vereiste taalniveau Nederlands beheerst, of universiteitsstudenten die basale lidwoordfouten maken. Het hoger onderwijs zit in de maag met de taalvaardigheid van studenten. Universiteiten vrezen ook dat vernederlandsing gevolgen heeft voor de plaats op de internationale rankings.
Deel bericht

Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

09.06.23
In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.
Deel bericht

MBO Raad en SURF werken samen aan cyberveiligheid van mbo-scholen

09.06.23
Om mbo-scholen sneller en beter weerbaar te maken tegen cyberaanvallen, hebben de MBO Raad en SURF, de ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek, op vrijdag 9 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het ministerie van OCW heeft de MBO Raad gevraagd om met een plan van aanpak te komen om de digitale weerbaarheid van onderwijsinstellingen te verhogen.
Deel bericht

Studenten die geen studenten zijn: de moeizame integratie van mbo’ers

09.06.23
In augustus mogen mbo’ers voor het eerst meedoen aan de El Cid. Of nou ja, één dagje dan, maar bij studentencafés en verenigingen blijven ze vooralsnog niet welkom. ‘Er wordt op ons neergekeken.’
Deel bericht

Zorgen om noodlijdende mbo'ers: miljoenen naar speciale geldlessen

09.06.23
Hoe ga je goed om met geld? Jongeren bouwen steeds vaker schulden op waardoor ze flink in de problemen raken. Dat baart het kabinet zorgen en daarom gaat minister Schouten (armoedebeleid) miljoenen uittrekken voor speciale geldlessen op scholen. Te beginnen bij de groep die de meeste geldproblemen heeft: mbo'ers.
Deel bericht

Meisje van 13 gebruikt al het spaargeld van haar ouders voor mobiele games

09.06.23
Een meisje van dertien jaar uit China heeft het volledige spaargeld van haar ouders erdoorheen gejaagd aan spelletjes op haar mobiele telefoon. Ze heeft maar liefst 16,800 dollar uitgegeven aan het kopen van game-accounts, en alsof dat nog niet genoeg was, heeft ze ook nog eens 30,000 dollar besteed aan game-aankopen.
Deel bericht

Veruit meeste leraren hebben vast contract

09.06.23
In het primair onderwijs hebben bijna negen op de tien leraren een vast contract. In het voortgezet onderwijs zijn dat er bijna acht op de tien. Dat blijkt cijfers van DUO.
Deel bericht

In onderwijs minder maar nog steeds bovengemiddeld ziekteverzuim

09.06.23
Het ziekteverzuim in het onderwijs is in het eerste kwartaal van dit jaar afgenomen tot 6,2%. Daarmee zit het onderwijs nog steeds boven het gemiddelde ziekteverzuim in alle sectoren van 5,7%.
Deel bericht

“Stel de nieuwsgierigheid van leerlingen centraal”

09.06.23
Leren gaat veel verder dan alleen kennis opslaan in je brein. Iets echt goed begrijpen gebeurt dankzij ervaringen. Prof. dr. Harold Bekkering, hoogleraar sociaal-cognitieve neurowetenschappen aan het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag van de Radboud Universiteit Nijmegen, vertelt hoe dit zit en hoe je ‘ervaren’ vertaalt naar het klaslokaal.
Deel bericht

Gros vo-besturen onder 80%-norm voor vaste contracten

09.06.23
Het aantal tijdelijke contracten in het voortgezet onderwijs is opnieuw toegenomen. Het gros van de vo-besturen zit onder de 80-procentsnorm voor vaste contracten die onderwijsminister Dennis Wiersma wil invoeren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers.
Deel bericht

‘AI blijft, evolueert en zet het onderwijs nog verder op zijn kop’

09.06.23
Artificial intelligence biedt veel kansen voor het onderwijs, maar heeft ook zijn keerzijden. Daarnaast bestaan er veel misvattingen over. Wij spraken met prof. dr. Eric Postma, hoogleraar Artificial?Intelligence (AI)?aan Tilburg University. Postma heeft een scherpe en nuchtere blik op AI, die hij onlangs in de Tweede Kamer deelde tijdens een masterclass.
Deel bericht

Extra geld voor financiële educatie op scholen

09.06.23
Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stelt voor dit jaar € 8 miljoen beschikbaar om onder meer docenten te trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken. De regeling komt na de zomer als eerste beschikbaar voor MBO-scholen en in 2024 ook voor het primair en voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Lezen in het praktijkonderwijs. Praktijkervaringen van drie pilotscholen.

09.06.23
Als er één schoolsoort is waar leerlingen baat hebben bij aandacht voor lezen, is dat het praktijkonderwijs. Zonder die aandacht is de kans namelijk groot dat ze laaggeletterd worden of blijven. Daarom heeft Stichting Lezen de pilot Lezen in het praktijkonderwijs opgezet, [...]]
Deel bericht

Afschaffen ouderbijdrage op tafel in Tweede Kamer

09.06.23
De Tweede Kamer vraagt minister Wiersma hoe hij naleving van de wet over de vrijwillige ouderbijdrage op vo-scholen gaat verbeteren. Ook de wenselijkheid van brede brugklassen en het stimuleren ervan zijn onderwerp van gesprek. Dit bleek 7 juni tijdens het debat over kansengelijkheid in het funderend onderwijs in de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Deel bericht

Amsterdam investeert in familiescholen

09.06.23
De gemeenteraad heeft ingestemd met een extra investering van 9,8 miljoen euro voor Amsterdamse Familiescholen. Hierdoor kan het aantal Familiescholen worden uitgebreid van tien naar vijfentwintig. Een Familieschool richt zich op het versterken van de ontwikkelkansen van kinderen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)