Week van de Opvoeding 7 tot en met 13 oktober 2024

23.05.24
In 2024 organiseert het Nederlands Jeugdinstituut van 7 tot en met 13 oktober weer de Week van de Opvoeding. De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals. Dit jaar is het thema 'Opvoedhelden'. Dit zijn medeopvoeders die een belangrijke rol spelen voor een kind, jongere of ouder.
Deel bericht

‘Sociale veiligheid hoger onderwijs vergt onafhankelijk meldpunt’

23.05.24
Studenten hebben vaak weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van ombudsfunctionarissen en klachtencommissies. Daarom moet elke hoger-onderwijsinstelling een centraal, onafhankelijk klachtenloket hebben voor meldingen van sociale onveiligheid. Dat schrijven het ECIO, Stichting Time Out en het ISO in een handreiking. Ze benadrukken het belang van een instellingsbrede aanpak en bepleiten het oprichten van safe spaces.
Deel bericht

Kamerprijzen weer gestegen in studentensteden

23.05.24
De huurprijzen in studentensteden zijn gestegen. De prijzen van kamers en appartementen voor studenten stegen afgelopen jaar met respectievelijk 5,1 procent en 1,9 procent. Dat blijkt uit een rapportage van verhuurplatform Kamernet.
Deel bericht

Discriminatie studenten met migratieachtergrond door DUO groter dan gedacht

23.05.24
Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de algoritmes van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat blijkt uit onafhankelijk vervolgonderzoek in opdracht van de onderwijsorganisatie. Die discriminatie was waarschijnlijk groter dan gedacht.
Deel bericht

Vapes van Nederlandse kinderen in lab onderzocht: bomvol gif, lood en te veel nicotine

23.05.24
Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en veel meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Dat zit in vapes die veelvuldig door Nederlandse jongeren worden gerookt, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. We onderzochten afgepakte vapes die tien middelbare scholen uit het hele land op verzoek naar onze redactie stuurden. Experts noemen de uitkomsten 'buitengewoon zorgelijk'.
Deel bericht

Radboud: mobiel uit de klas heeft positieve effecten, maar ook nadelen

23.05.24
"De pauzes zijn gezelliger want leerlingen praten weer vaker met elkaar en tijdens lessen is concentreren juist makkelijker", zegt onderzoeker Loes Pouwels van de Radboud Universiteit. Het zijn de eerste positieve resultaten van een onderzoek dat de universiteit laat doen naar het verbod op mobieltjes dat veel middelbare scholen hebben ingevoerd na de kerstvakantie.
Deel bericht

Lale Gül vindt het belachelijk dat de belastingbetaler religieus onderwijs financiert

23.05.24
Op een islamitische school moeten meiden vanaf groep zes een hoofddoek dragen, vertelt Lale Gül in MISCHA!. "Je staat seksisme toe in het onderwijs, dat door de belastingbetaler gefinancierd wordt. Het moet niet gekker worden."
Deel bericht

Ouders doen aangifte van misbruik op basisschool Den Haag

23.05.24
Op een basisschool in Den Haag is grote onrust ontstaan nadat ouders van een 5-jarige leerling aangifte hebben gedaan van misbruik. Dat zou vorige week hebben plaatsgevonden op de school.
Deel bericht

ASML investeert tachtig miljoen euro in onderzoek op TU/e

23.05.24
ASML investeert de komende tien jaar tachtig miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld van de Veldhovense chipmachinemaker gaat onder andere naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook betaalt het bedrijf mee aan de bouw van een onderzoeksruimte.
Deel bericht

Fedde Ebbing uit Kollumersweach kroont zich tot Nationaal Voorleeskampioen

23.05.24
Woensdagmiddag 22 mei vond de 31e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Tijdens deze spannende middag toonden twaalf provinciale voorleeskampioenen hun voorleestalent in een poging om de felbegeerde titel van De Nationale Voorleeskampioen te bemachtigen. Na een reeks indrukwekkende voordrachten werd Fedde Ebbing van CBS de Stapstien uit Kollumersweach uitgeroepen tot winnaar.
Deel bericht

AOb lokt nieuwe leden met kaart betaalde stages

23.05.24
De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat op een kaart zien welke scholen betaalde stages aanbieden. Dit is onderdeel van een campagne van de vakbond: de AOb wil dat alle onderwijsstagiairs een vergoeding krijgen van € 750 bruto per maand.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)