Hoger onderwijs beklaagt zich bij Tweede Kamer over internationaliseringswet

12.06.24
Universiteiten, hogescholen en vakbonden luiden de noodklok over de impact van de nieuwe internationaliseringswet. Voorafgaand aan een rondetafelbijeenkomst in de Tweede Kamer dringen zij aan op maatwerk en langere overgangstermijnen. Anders dreigen onnodige ontslagrondes, betogen ze.
Deel bericht

Oud-Kamerlid ChristenUnie voor NSC minister van Onderwijs

12.06.24
Eppo Bruins, tot 2021 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wordt namens NSC minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof. Dat bevestigen Haagse bronnen. Hij is de eerste nieuwe bewindspersoon die bekend wordt, die van een andere partij lid is dan de coalitiepartijen.
Deel bericht

Bangalijst op Leidsche Rijn College, school doet aangifte

12.06.24
Het Leidsche Rijn College (LRC) in Utrecht heeft aangifte gedaan, nadat een zogenoemde bangalijst rond is gestuurd in appgroepen van leerlingen van 5 vwo. Drie leerlingen zijn door de school kort geschorst, twee van hen zijn inmiddels weer welkom. Een derde leerling zit nog thuis.
Deel bericht

Coalitiepartijen tegen plan om gratis schoolmaaltijden te redden

12.06.24
Het voorstel om in 2025 door te gaan met het uitdelen van gratis schoolmaaltijden, krijgt niet genoeg steun in de Tweede Kamer. Onder meer de aankomende coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben tegengestemd. D66, Volt, DENK, GroenLinks-PvdA en SP vonden het jammer dat hier in het hoofdlijnenakkoord geen geld voor was gereserveerd en hoopten dat - tevergeefs - recht te trekken met hun motie.
Deel bericht

Toetsen in de brede brugklas

12.06.24
Steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs werken met een ‘brede brugklas’. Dit zijn klassen waarin leerlingen met het advies vmbo-(g)t, havo en vwo de eerste jaren in één klas zitten. Dit mede op advies van de Onderwijsraad en financiering vanuit het ministerie. Het doel hiervan is om meer gelijke kansen te bieden door latere selectie. Een mooie intentie, die in de praktijk echter voor veel uitdagingen kan zorgen.
Deel bericht

Geslaagd of gezakt? Scholieren krijgen vandaag hun examenuitslag

12.06.24
Het College voor Toetsen en Examens maakte vanmorgen de N-termen bekend. Die geven de moeilijkheidsgraad van een examen aan. Aan de hand daarvan kunnen middelbare scholen de eindcijfers berekenen. Daarna kunnen docenten hun leerlingen inlichten met het bekende belletje naar huis.
Deel bericht

NSC levert nieuwe minister van OCW

12.06.24
De verdeling van de nieuwe kabinetsposten onder de vier aankomende coalitiepartijen is bekend. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal worden geleverd door NSC van Pieter Omtzigt. Dat meldt de NOS.
Deel bericht

‘Leer rechtenstudenten op verantwoorde manier AI gebruiken’

12.06.24
Het gebruik van AI rukt op in zowel de juridische praktijk als het juridische onderwijs. Leer rechtenstudenten daarom op een verantwoorde manier AI gebruiken, betoogt Ayla Yayla van de Hogeschool Leiden. Studenten moeten bekend worden met zowel de praktische als de ethische, juridische en sociale implicaties van AI. Daarnaast moeten ze worden aangemoedigd om transparant te zijn over de invloed van AI op hun academische werk. [...]
Deel bericht

Overijsselse scholen beste op rekentoets

12.06.24
Middelbare scholen in Overijssel scoren het best op de rekentoets. RTL Nieuws vergeleek de gemiddelde scores van alle scholen in Nederland met elkaar.
Deel bericht

Gemeente Eindhoven lanceert eigen actieplan mbo

12.06.24
De gemeente Eindhoven wil met het actieplan ‘Samen voor het mbo‘ het belang van beroepsonderwijs voor de samenleving benadrukken. Wethouder Monique Esselbrugge wil meer waardering en erkenning voor het mbo.
Deel bericht

Onregelmatigheid vastgesteld bij afgelegd examen vmbo-tl op Koningin Wilhelmina College in Culemborg

12.06.24
Het bestuur van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg geeft aan dat ze door de onderwijsinspectie op de hoogte is gesteld dat er een onregelmatigheid is vastgesteld in één van de afgelegde examens van de afdeling vmbo-tl.
Deel bericht

PVV voorspelt einde aan activisme en ‘woke’ in hoger onderwijs

12.06.24
Bezuinigingen op het hoger onderwijs dwingen instellingen om opnieuw keuzes te maken. Worden het ‘woke’ en ‘activistische wetenschap’ of wordt er weer geïnvesteerd in kwaliteit, vraagt de PVV hardop in de Tweede Kamer. Coalitiepartner VVD maakt zich grote zorgen over de ethische commissies die vol ‘vocale activisten’ zitten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)