Vorig jaar minder kinderen ontvoerd in Nederland, eerste afname in vier jaar

02.04.24
Het aantal kinderen dat wordt ontvoerd vanuit of naar Nederland is voor het eerst in vier jaar afgenomen. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) in zijn jaarverslag. Het aantal ontvoerde kinderen daalde van 292 in 2022 naar 260 vorig jaar.
Deel bericht
(advertentie)

Je kind filmen voor de likes

15.07.24
Kinderen kunnen veel geld verdienen als influencer op sociale media, maar ze kunnen er ook veel hinder van ondervinden. Ouders zijn zich daar soms te weinig van bewust.
Deel bericht

OCW-onderzoek: leerlingen socialer en geconcentreerder door mobieltjesafspraak

15.07.24
Smartphones weren uit klaslokalen zorgt ervoor dat middelbare scholieren onderling socialer zijn en lessen geconcentreerder volgen. Dat zeggen leraren en schoolleiders van bijna 600 middelbare scholen in een representatieve meting die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet uitvoere...
Deel bericht

Tonke Dragt was koningin van de fantasie

13.07.24
Generaties kinderen lazen de boeken van de gisteren overleden Tonke Dragt. De Brief voor de Koning werd in 2004, tijdens de 50e kinderboekenweek, onderscheiden als beste Nederlandse kinderboek van de laatste vijftig jaar. Andere bekende titels van Dragt zijn De Zevensprong, Torenhoog en Mijlenbreed en De Geheimen van het Wilde Woud (de opvolger van De Brief).
Deel bericht

Veilig omgaan met e-mail op jouw school: vijf maatregelen

12.07.24
Ondanks alle technische maatregelen en innovaties rond informatiebeveiliging, vormt e-mail nog altijd een zwakke plek. Denk aan het openen van phishingmail of het verkeerd adresseren van een e-mail met gevoelige persoonsgegevens. Gelukkig zijn er een aantal laagdrempelige maatregelen die jouw ict-coördinator of systeembeheerder eenvoudig kan implementeren. In dit artikel delen we vijf van die maatregelen.
Deel bericht

Coalitie wil maatregelen van staatssecretaris om dubbelfuncties onderwijs

11.07.24
De onderwijswoordvoerders van de vier regeringspartijen vinden het onwenselijk dat bestuurders en toezichthouders bij schoolbesturen privé actief zijn bij onderwijsadviesbureaus, zoals bleek uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Als er ook nog zakelijke relaties zijn tussen de scholen en de adviesbureaus is dat des te kwalijker, vinden zij.
Deel bericht

Inspectie versterkt stimulerend toezicht

11.07.24
Nabelcontact na een inspectiebezoek, meer kennisdeling en het betrekken van docenten en leraren, met deze interventies zet de Inspectie van het Onderwijs in op het versterken van stimulerend toezicht. Dit blijkt uit de Kamerbrief ‘Stimuleren van kwaliteitsverbetering’ van staatssecretaris Mariëlle Paul.
Deel bericht

Video | Studenten Aeres MBO maken bier van oud brood

11.07.24
Brood dat niet verkocht wordt door de bakker kun je weggooien, maar je kunt er ook iets heel anders mee doen: bier brouwen. Studenten Wout de Beer en Michel Schaafsma van de opleiding voedingstechnologie aan het Aeres MBO in Leeuwarden bieden hun biertje 'Vloeibare Boterham' aan, aan Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer.
Deel bericht

Leesonderwijs op de schop? Soms moet je moedig zijn

11.07.24
Anne Steenhoff schafte het vak begrijpend lezen af en ging letterlijk met een vuilniszak langs de boekenkasten van haar Utrechtse basisschool. Ze kreeg haar leerlingen aan het lezen.
Deel bericht

Halve finale EK kan latertje worden, maar kinderen worden gewoon op school verwacht

10.07.24
Oranje staat morgenavond voor het eerst in twintig jaar weer in de halve finale van een EK. Voor veel kinderen is het voor het eerst dat ze dit meemaken, en als het na 90 minuten gelijk staat kan het zomaar een latertje worden. Maar worden ze donderdagochtend 'gewoon' in alle vroegte gewoon op school verwacht? "Als een aantal kinderen wat later komt, zullen we een oogje dichtknijpen."
Deel bericht

Rotterdamse lessen over natuur voortaan niet buiten, maar binnen de muren van het klaslokaal

10.07.24
Zo’n 50.000 kinderen van Rotterdamse basisscholen gaan elk jaar naar één van de acht kinderboerderijen en diverse stadstuinen van Natuurstad om te leren over dieren en de natuur. Maar, over twee jaar komt daar grotendeels een eind aan. Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders (B&W) wil namelijk snoeien in de subsidie voor organisator Natuurstad. Zij komen in actie met een petitie.
Deel bericht

Utrechtse basisschool met te weinig leerlingen sluit na 140 jaar: 'Zit echt in mijn hart'

10.07.24
Na 140 jaar is vandaag de laatste dag dat basisschool De Puntenburg in Utrecht open is. De kleinschalige Daltonschool telt nog maar 36 leerlingen en dat is niet genoeg om te kunnen blijven bestaan. Het bestuur heeft daarom besloten om de school te sluiten, daarom zwaaien juf Anja en juf Carry vandaag de laatste kinderen uit.
Deel bericht

Schoolbestuurder die zijn eigen adviesbureau inhuurt? Dat kan niet

10.07.24
Uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur blijkt dat bestuurders en toezichthouders van zeker dertig schoolbesturen betaalde functies bij private onderwijsadviesbureaus hebben. Ze leiden en/of controleren scholen met publiek geld, maar werken ook als adviseur, directeur, toezichthouder of eigenaar van een ...
Deel bericht

Staatssecretaris Paul reikt certificaat uit aan examenleerling Kanneerschool

09.07.24
De spanning was voelbaar bij de staatsexamenkandidaten van het Leo Kanner, school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) in Oegstgeest. Nog even de laatste voorbereidingen op het schoolplein, even oefenen. En dan in ongeveer een half uur laten zien wat je weet en kunt.
Deel bericht

Tientallen schoolbestuurders privé actief bij onderwijsadviesbureaus

08.07.24
Bestuurders en toezichthouders van zeker dertig schoolbesturen blijken tegelijkertijd betaalde functies te hebben bij private onderwijsadviesbureaus. Aan de ene kant leiden of controleren ze dus scholen met publiek geld, aan de andere kant werken ze als directeur, adviseur, toezichthouder of eigenaar van een onderwijsbureau in de private sector. Dat blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur.
Deel bericht

Marokko levert meeste buitenlandse studenten aan Frankrijk

08.07.24
Marokko is het belangrijkste land van herkomst voor buitenlandse studenten in Frankrijk, zowel in universiteiten als in ingenieursopleidingen. Dat blijkt uit een jaarverslag van Campus France, de Franse instelling voor de promotie van hoger onderwijs en internationale mobiliteit.
Deel bericht

eerste stap naar pan-Europese open universiteit

08.07.24
De Europese Commissie heeft groen licht gegeven aan de universitaire alliantie OpenEU. De OpenEU-alliantie brengt veertien Europese universiteiten, waaronder de Nederlandse Open Universiteit, samen om te werken aan een robuuste en duurzame open Europese universiteit. Hun missie is om een open Europese universiteit op te richten die studentgericht, inclusief, digitaal en groen is.
Deel bericht

OCW besluit positief over cross-sectorale hbo-master Human Capital Innovation

08.07.24
Op de arbeidsmarkt is steeds meer behoefte aan praktijkgerichte professionals. Want met complexe uitdagingen als bijvoorbeeld de energietransitie, een krappe arbeidsmarkt, onze ouder wordende bevolking of de opkomst van AI en data komen er veel uitdagingen op Nederland af. Hogescholen hebben daarom de handen ineengeslagen om praktisch opgeleide masters af te leveren die Nederland voor de toekomst nodig heeft.
Deel bericht

Na 75 jaar krijgt 'De schippers van de Kameleon' de status van Diamanten Boek

08.07.24
Het kinderboek De schippers van de Kameleon van Hotze de Roos heeft de status verworven van Diamanten Boek. Van het boek, dat dit jaar het 75-jarig bestaan viert, zijn sinds de eerste uitgave in 1949 meer dan 200.000 exemplaren verkocht.
Deel bericht

Zo gaat het Suriname Museum eruitzien

07.07.24
In het pand aan de Zeeburgerdijk waar jarenlang vereniging Ons Suriname en The Black Archives huisden wordt op dit moment gebouwd aan het Suriname Museum. Op 29 november gaat het open. Het moet een plek worden voor iedereen die meer wil weten over de Surinaamse geschiedenis, de cultuur, de bevolking en de relatie tussen de voormalige kolonie en Amsterdam.
Deel bericht

School in Marokko verbiedt hoofddoek bij sollicitatie

06.07.24
Een privéschool in Bouznika ligt onder vuur nadat bekend werd dat sollicitanten voor een functie als directieassistente geen hoofddoek mogen dragen. De eis, die op een vacaturewebsite werd gepubliceerd, heeft geleid tot verontwaardiging bij internetgebruikers en mensenrechtenactivisten. Zij zien dit als een schending van de vrijheid van godsdienst, die is vastgelegd in de Marokkaanse grondwet.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)