UNL wil vooral meer Nederlandstalige in plaats van minder Engelstalige opleidingen

02.04.24
Het omzetten van opleidingen naar het Nederlands laat nog even op zich wachten. Wel gaan Nederlandse universiteiten extra Nederlandstalige tracks aanbieden naast de bestaande Engelstalige opleidingen, blijkt uit een plan van UNL. Op die manier wil men invulling geven aan de wens van NSC om het aantal Engelstalige opleidingen terug te dringen.
Deel bericht
(advertentie)

Ambassadeursgala 2024: Mbo’s grootste feestje kent alleen maar winnaars

16.05.24
De 2024-editie van het Dit is mbo Ambassadeursgala op maandagavond 13 mei in het Orpheustheater in Apeldoorn gaat de boeken in als een van de uniekste ooit. Met de onthulling van het standbeeld voor het mbo-vakmanschap, de uitverkiezing van een compleet ambassadeursteam én een recordaantal mensen in de zaal -onder wie zo’n 70 ‘winnaars’- waren alle ingrediënten voor mbo’s grootste feestje in ruime mate aanwezig.
Deel bericht

Wetsvoorstel internationalisering in balans naar de Kamer

16.05.24
Maandag 13 mei is het Wetsvoorstel internationalisering in balans aangeboden aan de Tweede Kamer. Hogescholen begrijpen dat een te grote instroom van internationale studenten tot zorgen leidt, onder meer op het gebied van huisvesting. Dat is in het hbo echter niet aan de orde: het aandeel internationale studenten in het hbo ligt rond de 8 % en is stabiel. 90% van alle hbo-opleidingen is in het Nederlands te volgen.
Deel bericht

PO Raad: Coalitieakkoord biedt ruimte voor structurele financiering, zorgen over bezuinigingen op kansengelijkheid

16.05.24
De PO-Raad vindt het positief dat PVV, VVD, NSC en BBB werk maken van duurzame onderwijsbekostiging en een einde willen maken aan de subsidieconfetti. "Onderwijskwaliteit is een zaak van de lange adem en met deze door ons zo dikwijls bepleite stap zet de nieuwe coalitie het onderwijs op het juiste spoor.
Deel bericht

Rechts kabinet houdt vast aan artikel 23

16.05.24
In het hoofdlijnenakkoord van het beoogde kabinet van PVV, BBB, VVD en NSC staat dat artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs ongewijzigd blijft. Wel zouden er stappen moeten worden gezet om 'onwenselijke en excessieve elementen als antidemocratisch en antirechtstatelijk onderwijs v...
Deel bericht

Onderhandelaars mbo zetten in op 6 procent loonsverhoging

16.05.24
Bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao zetten de bonden in op een salarisverhoging van 6 procent voor alle mbo-medewerkers. Ook moeten de reiskosten verhoogd worden en willen de bonden een minimumpercentage en promotiecriteria afspreken voor het doorstromen naar hogere docentfuncties.
Deel bericht

Wiskundewonder Jurgen werd op zijn zolderkamer een internetsucces

16.05.24
Duizenden uren heeft hij doorgebracht met rekenen in een zolderkamertje. Wiskunde-goeroe Jurgen de Bont uit Teteringen heeft precies 15.000 opdrachten opgelost, samen met twee collega's. Hij heeft de opdrachten, inclusief uitleg, online geplaatst voor studenten. "Het is monnikenwerk."
Deel bericht

Partijen geven lezen, schrijven en rekenen ‘absolute prioriteit’

16.05.24
Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.
Deel bericht

Nieuwe coalitie: de langstudeerboete is terug en het Engels wordt verder teruggedrongen

16.05.24
De langstudeerboete wordt weer ingevoerd. Het Engels in de bachelors wordt verder teruggedrongen; dit is alleen nog maar mogelijk bij technische studies. Ook het bindend studieadvies wordt niet afgeschaft en selectie blijft mogelijk en er wordt 400 miljoen bezuinigd op de sectorplannen en het wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit de plannen van een nieuw kabinet.
Deel bericht

10- tot 14-jarigen beginnen vaker eigen bedrijf

15.05.24
Steeds meer kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud beginnen een eigen bedrijf, blijkt uit cijfers die het NOS Jeugdjournaal heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daar staan meer dan drie keer zo veel tieners ingeschreven als vijf jaar geleden.
Deel bericht

Standbeeld voor alle mbo'ers: 'Er wordt op ze neergekeken'

15.05.24
Nog een maandje en Quillian Blom (19) is klaar met zijn opleiding. In Theater Orpheus in Apeldoorn mocht hij maandagavond al zijn standbeeld onthullen.
Deel bericht

Deel huisartsen zwicht voor druk ouders en scholen bij voorschrijven ADHD-medicatie

15.05.24
Negen op de tien huisartsen voelt geregeld druk van ouders en school om kinderen door te verwijzen voor een ADHD-diagnose, terwijl de huisartsen dat zelf niet nodig vinden. Ook zwicht 34 procent wel eens voor de druk van ouders en 17 procent voor de druk vanuit scholen om medicijnen voor te schrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen en jeugdzorginstelling Accare.
Deel bericht

Beeldschermgebruik in de gastouderopvang: een kritische blik

15.05.24
Hoe zou een opvang zonder beeldscherm eruitzien? Astrid Plugge, directeur van het Mare Gastouderbureau, pleit voor een gastouderopvang waar groei en ontwikkeling centraal staan – zonder schermtijd.
Deel bericht

Europese Verkiezingen: aanstaande coalitiepartijen eensgezind over studiemigratie

15.05.24
Wat is de inzet van Nederlandse partijen op het gebied van onderwijs voor de naderende Europese Verkiezingen? De formerende partijen VVD, BBB en NSC bepleiten vooral dat buitenlandse studenten minder snel recht moeten hebben op een basisbeurs. Daarnaast willen veel partijen het Erasmus+-programma uitbreiden richting andere groepen.
Deel bericht

De top 3 van de Kinderjury is bekend: kinderen stemmen weer

15.05.24
Alle kinderen in Nederland van 6 tot en met 12 jaar vormen samen de Kinderjury, de enige prijs voor kinderboeken die helemaal door kinderen zelf wordt bepaald. Na de eerste stemronde is er een Top 3 in de categorie 6 tot en met 9 jaar en een Top 3 in de categorie 10 tot en met 12 jaar bekend. Kinderen stemmen vanaf nu tijdens de Finale Stemweek op de Top 3 en kiezen zo de winnaars.
Deel bericht

Kamer wil ‘raddraaiende’ studenten van de universiteit verwijderen

15.05.24
'Incompetente bestuurders' moeten worden vervangen, 'raddraaiende studenten' moeten worden verwijderd van de universiteit en studievisums moeten worden ingetrokken. Dat eist de Tweede Kamer na de studentenprotesten van afgelopen week. Daarnaast wil de Kamer een directe identificatieplicht voor studenten, maar dat is niet zo makkelijk in te voeren, zei demissionair minister Paul.
Deel bericht

In onderwijs veel emotionele belasting en stress

14.05.24
De zorg en het onderwijs zijn de sectoren waarin de werknemers de hoogste emotionele belasting ervaren. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023.
Deel bericht

Toetsen leerlingvolgsysteem geven goede indicatie

14.05.24
De toetsen uit het leerlingvolgsysteem van basisscholen voorspellen de uitslag van de eindtoets in groep 8 relatief goed. Dat meldt het CPB.
Deel bericht

Hogescholen en universiteiten publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

14.05.24
Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van hogescholen en universiteiten. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. Tegelijkertijd staan hogescholen voor onderwijs in een klimaat waarin àlle meningen gewisseld kunnen worden en iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met het oog hierop is deze gezamenlijke richtlijn opgesteld om duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond [...]
Deel bericht

Twee scholen onder één dak: Nieuwbouw de Parkschool en Ibn-i Sina

14.05.24
In de wijk Presikhaaf in Arnhem is een innovatief kindcentrum geopend dat zowel de openbare basisschool De Parkschool als de islamitische basisschool Ibn-i Sina huisvest. Dit project maakt deel uit van het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2017-2026 van de gemeente Arnhem. Het nieuwe gebouw verenigt niet alleen twee scholen, maar ook twee schoolbesturen: Flores Onderwijs en Simon Schole
Deel bericht

Is het centraal eindexamen nog van deze tijd? 'Het verhoogt de prestatiedruk op leerlingen'

14.05.24
Blokken tot in de late uurtjes: een kleine 200.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens. Maar is zo'n centraal toetsmoment wel de beste manier om leerlingen voor te bereiden op de toekomst? "Het bepaalt de helft van het eindcijfer."
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)