Onderwijs en zorg hebben elkaar nodig

10.10.18
‘Ga met kinderen in gesprek over wat ze nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen en win advies in bij de ouders. Zij kennen het kind het beste.’ Met dat advies opende spreker Joy van der Stel de tweedaagse passend onderwijs. Gezeten in een hypermoderne rolstoel hield zij een betoog over het betrekken van ouders en kinderen bij zorg en onderwijs.
Deel bericht

Effectieve mediawijsheidprogramma’s

10.10.18
Er zijn steeds meer mediawijsheidprogramma’s. Hoe weten scholen, leerkrachten en mediacoaches welke het meest effectief is om kinderen mediawijs op te laten groeien? Mediawijzer heeft een checklist gemaakt, die aansluit op de werkwijze en uitgangspunten van de Databank Effectieve Jeugdinterventies (DEJ). Het NJi heeft hier een bijdrage aan geleverd.
Deel bericht

Negatieve beeld van ongelukkige leraren klopt niet

10.10.18
Het algemene beeld dat maar weinig leraren gelukkig zijn met hun werk, komt niet overeen met wat zij daar zelf over zeggen. Veel van hen zijn juist blij met hun baan, meldt bureau Driessen. Slechts één op de drie mensen denkt dat leraren, verpleegkundigen en ambtenaren gelukkig zijn met hun werk. De betrokkenen zelf beoordelen hun eigen werkgeluk gemiddeld met een rapportcijfer 7,5.
Deel bericht

Hoe maak je een wereldburger van een kind?

10.10.18
Scholen mogen zelf bepalen hoe ze burgerschapsthema's invullen tijdens de lessen, werkweken en projectdagen.Bij veel scholen ontbreekt een uitgewerkte visie op burgerschap. In de praktijk zie je bovendien dat leraren niet echt worden opgeleid om antwoord te geven op het vraagstuk wat ze afgezien van de dagelijkse lessen willen bereiken met het onderwijs, de stip op de horizon.
Deel bericht

Certificaat drietaligheid op scholen blijft soms te lang geldig

10.10.18
Bijna een kwart van de drietalige basisscholen in Fryslân doet te weinig aan het vak Fries, bleek onlangs. Van de 73 scholen die volgens de Onderwijsmonitor van de provincie drietalig zijn, hebben zeventien een ontheffing gekregen voor een of meer kerndoelen. Sommige scholen zijn in de loop der jaren minder gaan presteren, aldus Eelke Goodijk, coördinator van het Netwurk 3TS.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)