School in Zaanstreek voert vierdaagse schoolweek in om lerarentekort

12.10.18
Een basisschool in de Zaanstreek voert na de herfstvakantie een vierdaagse schoolweek in. De scholenkoepel Zaan Primair heeft dat besloten vanwege het aanhoudende lerarentekort. De koepelorganisatie wil niet zeggen om welke school het gaat.
Deel bericht

Museum focust zich op basisonderwijs

12.10.18
Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht presenteert vrijdag 12 oktober de ‘Koffer vol spullegies’. Dat is een erfgoededucatieproject voor basisscholen in de regio. Het project omvat een serie oude koffers met elk een vijftal voorwerpen uit het museum. De leskoffer kan in het cultuuronderwijs van basisscholen worden gebruikt. Leerkrachten kunnen hier zelfstandig mee aan de slag.
Deel bericht

AOb wint bij Hoge Raad opnieuw zaak over ontslagvergoeding

12.10.18
Werknemers die ontslagen zijn kort voordat zij met pensioen zouden gaan, hebben recht op een volledige transitievergoeding. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een procedure die de AOb had aangespannen voor een 64-jarige docent uit het voortgezet onderwijs. De Hoge Raad bevestigt de hoofdregel dat de wet invulling geeft aan de transitievergoeding, de rechter dient de wet te respecteren.
Deel bericht

Inspectie: ‘Intern toezicht kleine schoolbesturen goed regelen’

12.10.18
Niet alle kleinere schoolbesturen hebben hun interne toezicht even goed georganiseerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Onderzocht werden schoolbesturen die bestaan uit zowel uitvoerende bestuursleden als uit bestuurders met toezichthoudende taken.
Deel bericht

Maak een einde aan stigmatisering van kinderen met psychische problemen

12.10.18
Alle kinderen en jongeren in Nederland moeten zich veilig voelen. Zij verdienen de ruimte om zich naar vermogen te ontwikkelen en zouden niet buitengesloten of achtergesteld mogen worden wegens hun psychische problemen en de jeugdhulp die zij daarvoor ontvangen. Dit statement maakt het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie op de de Dag van de Psychische Gezondheid.
Deel bericht

Van IT naar onderwijs: 'Zo druk heb ik het de laatste jaren niet gehad'

12.10.18
Paul Baan werkte elf jaar bij digitale dienstverlener Incentro, waar hij was opgeklommen tot directielid. Een dikbetaalde en flexibele baan in de IT, die hij opgaf om elke dag voor een klas basisschoolleerlingen te staan. ,,Zo hard als ik nu aan het werk ben, zo druk heb ik het de laatste tien jaar niet vaak gehad."
Deel bericht

Vierdaagse schoolweek verboden

12.10.18
Het invoeren van de vierdaagse schoolweek is wettelijk niet toegestaan, benadrukt onderwijsminister Slob in een brief aan de Tweede Kamer. De wet biedt basisscholen wel ruimte om vierdaagse schoolweken in te roosteren, maar dit mag voor de groepen drie tot en met acht maximaal zeven keer per jaar. Uit onderzoek van de inpectie bleek dat de vierdaagse schoolweek niet was ingevoerd.
Deel bericht

Vragenuur voor kinderen

12.10.18
Op de dag van de Rechten van het Kind, 20 november, organiseert de Tweede Kamer voor het eerst een kindervragenuur. Alle kinderen van de groepen 7 en 8 krijgen de kans om een vraag te stellen aan een minister of staatssecretaris. Kamervoorzitter Khadija Arib ziet het als de start van een traditie, om kinderen in het hart van de democratie in gesprek te laten gaan met bewindslieden.
Deel bericht

Schooladvies vaker bijgesteld bij lagere inkomens

12.10.18
Bijna 8 procent van de leerlingen in groep acht in 2016/’17 kreeg na de eindtoets een hoger schooladvies dan het eerste schooladvies van de leerkracht. Kinderen van ouders met een hoog huishoudensinkomen kregen minder vaak een bijstelling, maar zij hadden ook vaker vwo (het hoogste niveau) als eerste schooladvies. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Deel bericht

Meer geld voor aanpak lerarentekort

12.10.18
Onderwijsminister Arie Slob verhoogt de subsidie voor zij-instromers en trekt meer geld uit voor de aanpak van het lerarentekort in de Randstad. Er komt 20 miljoen euro extra beschikbaar. Een deel daarvan komt uit de pot voor de Lerarenbeurs. Daar is minder vraag naar dan aanvankelijk werd gedacht.Van de 20 miljoen gaat 7 miljoen naar het budget voor zij-instromers.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)