Kinderen met gescheiden ouders zitten na vakantie met vragen

18.07.19
"Wat moet ik doen als mijn ouders slecht over elkaar praten?" Met dit soort vragen blijven kinderen van gescheiden ouders vaak achter na de zomervakantie. Waar ze normaal een halve week bij de ene ouder doorbrengen, moeten ze nu drie weken hun andere ouder missen. Van zes bevraagde kinderhulporganisaties, geven er vier aan dat er meer jongeren hulp zoeken rond de vakantieperiode
Deel bericht

Ouders willen Heerdese basisschool overnemen zodat kinderen niet hoeven te verhuizen

18.07.19
Een groep ouders van leerlingen van basisschool De Horsthoek in Heerde wil het schoolgebouw overnemen. Daarmee willen ze zeker stellen dat de leerlingen in dat gebouw naar school kunnen en niet hoeven te verhuizen naar de multifunctionele locatie De Heerd. Maar er moet nog heel veel uitgezocht worden
Deel bericht

Uitbreiding deeltijdbaan geen oplossing voor lerarentekort

18.07.19
Leraren zijn in noodsituaties, zoals bij ziekte van een collega, loyaal door tijdelijk méér te gaan werken. Maar vrijwel niemand staat te trappelen om zijn of haar aanstellingsomvang structureel uit te breiden - al zou een financiële prikkel wellicht kunnen helpen. Waarom liever in deeltijd werken? De zorg voor een of meerdere kinderen. En dat motief is nauwelijks met beleid te beïnvloeden.
Deel bericht

Minister Slob passeert gemeente Westland: islamitische basisschool mag komen

18.07.19
Het college deed een voorstel. Als de gemeenteraad daarmee akkoord was gegaan, had de minister niet ingegrepen. Het voorstel werd echter verworpen. Daarom maakt Slob nu gebruik van een zogeheten indeplaatsstelling, waarmee hij namens de raad het besluit neemt.Door het oordeel van de Raad van State kan de minister niet anders handelen. We leven wel in een rechtsstaat, aldus het ministerie.
Deel bericht

Veel WW’ers uit onderwijs willen niet terug

18.07.19
Van de 11.000 mensen uit het primair onderwijs die een werkloosheidsuitkering hebben, willen de meesten niet meer voor de klas. Dat concludeert onderzoeksbureau Regioplan. Van hen heeft bijna 90 procent een onderwijsbevoegdheid. ‘Dit zou betekenen dat er (…) een stille reserve (…) was van circa 9900 personen; ruim voldoende om de bestaande tekorten mee in te vullen’
Deel bericht

Cultuurkaart voor vso terug van weggeweest

18.07.19
Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs kunnen komend schooljaar weer gebruikmaken van de Cultuurkaart. Met deze pas kunnen zij gratis of goedkoper deelnemen aan diverse culturele activiteiten. De PO-Raad heeft hier met diverse andere partijen steeds voor gepleit en is blij dat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur) aan die oproep gehoor heeft gegeven.
Deel bericht

'Lieveheersbeestje' tongbreker voor veel kinderen van nieuwkomers

18.07.19
De Stichting Kinderpostzegel vroeg kinderen die pas in Nederland zijn naar het moeilijkste woord dat ze kennen. Daarbij werden ook woorden als 'afstandsbediening', 'vogelverschrikker' en 'misschien' genoemd.Het woord 'lieveheersbeestje' lstaat bovenaan in een top-10 van woorden die als moeilijk worden ervaren.
Deel bericht

Uit pedagogisch oogpunt is de sluiting van kleine scholen vaak geen verlies [opinie]

18.07.19
Minister Slob houdt ten onrechte vast aan de bescherming van kleine scholen. Kleine scholen zijn kwetsbaar, constateerde de Onderwijsraad (2013). In 2011 scoorde 6,5 procent van de kleine scholen zwak, tegenover een landelijk gemiddelde van 4,4 procent. Bovendien zijn kleine scholen duurder: 11 duizend euro per leerling tegenover 4 duizend euro op een grotere school.
Deel bericht

In ruil voor meer uitdagende taken willen leraren best wat meer werken

18.07.19
Meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling, en meer loon. Dat zijn de belangrijkste redenen voor basisschoolleraren om meer te gaan werken, blijkt uit een enquête van het Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs. Als alle leraren een dag per week meer zouden werken, zou het lerarentekort zijn opgelost.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)