Hysterisch ‘nieuws’ over agressie op school (column)

06.12.18
Wie de cijfers nog eens nader bestudeert, ziet al snel dat ‘het’ VO eigenlijk niet bestaat. Leraren die lesgeven in vmbo-basis-kader ervaren inderdaad minder sociale veiligheid en hebben vaker met verbale en fysieke agressie te maken dan de andere onderwijstypes. Niets nieuws dus, vooral omdat drie jaar geleden zo’n zelfde onderzoek nagenoeg dezelfde resultaten gaf.
Deel bericht

Leerlingen praktijkonderwijs blij met diplomaplan: 'Eindelijk serieus genomen'

06.12.18
Weten dat er een landelijk erkend diploma in het vooruitzicht is, helpt mee bij de motivatie, vertellen leerlingen. Je hebt een doel en dat wil je behalen", zegt Ali (17). Het is leuker als je aan het eind dat diploma in je handen krijgt. Daar is Soumia (15) het mee eens. Doordat we geen diploma kregen, is het net alsof we niet serieus genomen worden. Alsof je het voor niks doet.
Deel bericht

Samen leren op het Komrij College

06.12.18
De afgelopen week mocht het Gerrit Komrij College het officiële keurmerk als opleidingsschool in ontvangst nemen.Dat betekent dat we een erkend leerbedrijf zijn waar we stagiairs, maar ook leraren in opleiding een goede plek bieden om het vak van leraar in de vingers te krijgen.Het opleiden van leraren gaat in de toekomst voor 40% op de scholen plaats vinden.
Deel bericht

Ondanks een roerige geschiedenis is het islamitische Avicenna College een voorbeeldschool

06.12.18
Nu is het Avicenna de eerste islamitische middelbare school in ­Nederland die op alle fronten goed scoort: er is volgens de onderwijsinspectie goed onderwijs, de school voldoet aan de wet- en regelgeving en er is aandacht voor waarden en normen van de democratische rechtsstaat.
Deel bericht

Waarom Roelof Bisschop van het Lerarenregister af wil en waarschuwt voor de eindtoets

06.12.18
Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Peter Kwint (SP) dienden een wetsvoorstel in om het Lerarenregister te schrappen. We belden met Bisschop en vroegen hem ook waarom hij vreest voor een rekolonisatie van de eindtoets door Cito. Die eindtoets dreigt volgens de SGP’er evenals het Lerarenregister een instrument voor beleidsmakers te worden.
Deel bericht

Arriva wil scholen betalen om leerlingen buiten de spits te laten reizen

06.12.18
Door lesroosters aan te passen kunnen scholen leerlingen en studenten vaker buiten de ochtendspits laten rijden. Vervoerbedrijf Arriva zet er een premie op. Het gaat vooralsnog alleen om scholen in Leeuwarden. Afgelopen schooljaar lukte dat al in de stad Groningen. Zes scholen deden mee. Het leidde tot negenhonderd minder reizigers in de ochtendspits.
Deel bericht

Internetconsultatie afschaffen lerarenregister

06.12.18
Tot 1 januari kunt u reageren op de online internetconsultatie over het wetsvoorstel voor afschaffing van het lerarenregister. Het wetsvoorstel komt van de Tweede Kamerleden Peter Kwint van de SP en Roelof Bisschop van de SGP. Zij vinden het niet verstandig vast te houden aan het lerarenregister zoals dat vorm krijgt in de Wet beroep leraar.
Deel bericht

Petitie tegen snoep en frisdrank in school

06.12.18
Er is een online petitie gestart om de verkoop van snoep en frisdrank in schoolkantines te stoppen. De initiatiefnemers willen voorkomen dat kinderen en jongeren last krijgen van gaatjes, gebitsslijtage en tandvleesproblemen. Scholen kunnen volgens hen ‘door te stoppen met de verkoop van snoep en frisdrank bijdragen aan een gezonde tienermond’.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)