School Heemstede steunt dagje spijbelen voor klimaatdemonstratie scholieren

30.01.19
Conrector Bloem van het Mendelcollege in Haarlem dubt nog: Wat is het doel en wat staat ertegenover? En hoe maak je het organiseerbaar? In België is de spijbeldag op zondag, daarmee geven scholieren aan dat het hen gaat om het thema en niet zomaar een dagje van school wegblijven.
Deel bericht

Tante Roosje

30.01.19
Deze educatieve site - voor PO en VO - is gebaseerd op het verhaal van de joodse Roosje Glaser zoals beschreven door haar neef Paul Glaser in Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje. Aan de hand van uniek bronmateriaal komen de leerlingen op een vernieuwende wijze in aanraking met de Shoah.
Deel bericht

Kennemer College komt met ’bullshitantwoord’

30.01.19
De Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland praat woensdagochtend met de op non-actief gestelde onderwijsassistent Gerrit Keeman en reageert daarna op de commotie die de opstelling van de school veroorzaakt. De focus ligt bij ’rust herstellen’ en niet via de media reageren. De initiatiefnemers van de steunacties voor Keeman vinden het een ’bullshitantwoord’.
Deel bericht

Klimaatspijbelaars overtreden Leerplichtwet

30.01.19
Scholen moeten de afwezigheid van klimaatspijbelaars op donderdag 7 februari registreren als ongeoorloofd verzuim. Dit formele standpunt vloeit voort uit de Leerplichtwet. De Leerplichtwet voorziet immers niet in deelname aan stakingen.
Deel bericht

Hoe minder flexibel het onderwijs, hoe groter de leesachterstand van jongens

30.01.19
Gestandaardiseerd onderwijs heeft een negatievere invloed op de leesvaardigheid van jongens dan van meisjes. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna anderhalf miljoen 15-jarigen in 37 landen. Jongens hebben in alle onderzochte landen een slechtere leesvaardigheid dan meisjes. Ook in Nederland is het verschil tussen jongens en meisjes relatief klein, en de vrijheid voor scholen en docenten relatief gr
Deel bericht

Versterken professionalisering en positionering team- en afdelingsleiders vo

30.01.19
Hoe kan de professionalisering en de positionering van team- en afdelingsleiders in het vo versterkt worden? Dit is de hoofdvraag van een onderzoek dat Oberon medio 2018 heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW en de Stichting Schoolleidersregister VO. De team- en afdelingsleiders zien samenvattend vier actielijnen om hun positie en professionalisering te versterken.
Deel bericht

Vuist tegen geweld in de klas: 'Scholen moeten harder optreden'

30.01.19
Vorig jaar waren er 24 gevallen waarbij vakbond CNV onderwijsmedewerkers, waaronder ook conciërges, heeft bijgestaan nadat zij geschorst waren voor geweldincidenten. Er is een toename en CNV noemt dat zorgelijk. Docenten worden al veel getraind en geschoold in hoe ze om moeten gaan met geweld, legt onderwijsbond AOb uit. Maar de bond vindt het belangrijk om deze incidenten voor te blijven.
Deel bericht

Mag je een vervelende leerling in de nek pakken?

30.01.19
Bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs onderscheiden ze allereerst functioneel fysiek contact en regulerend fysiek contact. Bij regulerend fysiek contact is het allemaal ingewikkelder. Dat is in het algemeen toegestaan mits dit 'proportioneel en noodzakelijk' is. Noodzakelijk is het alleen als er sprake is van een onhoudbare en onveilige situatie en er geen andere maatregelen mogelijk zijn.
Deel bericht

Ons onderwijssysteem vormt niet, maar vervormt

30.01.19
Wat Bransen, hoogleraar filosofie van de gedragswetenschappen in Nijmegen, wil zeggen is dit: een diploma zegt weinig over of een student of scholier in staat is om de opgedane kennis en inzichten daadwerkelijk toe te passen. Ouders willen ongetwijfeld vooral dat hun kind gelukkig wordt. Helaas zijn wij elkaar gaan wijsmaken dat ze daarvoor eerst een zo hoog mogelijk diploma nodig hebben.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)