Bestuursvoorzitter UvA gaat kwaliteit schoolexamens onderzoeken

05.07.18
Geert ten Dam, bestuursvoorzitter van de UvA, gaat het landelijk onderzoek naar de kwaliteit van schoolexamens leiden.Afgelopen week pleitte de VO-raad voor een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de examens. De raad gaf toen aan dat er op het moment geen signalen zijn dat er ook op andere scholen misstanden als die in Maastricht plaatsvinden.
Deel bericht

’Narekenaars’ Rijk onderzoeken vmbo-debacle

05.07.18
De onafhankelijke toezichthouder Auditdienst Rijk (ADR) gaat onderzoeken of de onderwijsinspectie steken heeft laten vallen in het debacle rond VMBO Maastricht. De onderzoekers beginnen deze maand nog en krijgen tot uiterlijk november de tijd, schrijft minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Scholen leggen mondjesmaat verantwoording af waardoor het zicht op onderwijsinvesteringen is zoekgeraakt

05.07.18
Commentaar - Ministerie, vakbonden, besturen en schooldirecteuren spraken af dat de scholen meer zelfstandigheid zouden krijgen. Vooral over de besteding van hun geld. De professionals konden het zelf wel af. Lumpsum werd de norm: jaarlijks een zak met geld, dat de scholen grotendeels naar eigen inzicht mogen besteden. Al leidde dat van meet af aan ook tot bedenkingen in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Het is te zot voor woorden dat overal kinderen zitten te zweten

05.07.18
Het is een landelijk probleem, vertelt Peter van Loon van de stichting Scholen van Morgen aan het Jeugdjournaal. "70 tot 80 procent van alle schoolgebouwen in Nederland is te warm. Dat zijn zo'n 6000 a 7000 scholen." Volgens van Loon zijn veel schoolgebouwen verouderd. "Toen ze werden gebouwd, waren de eisen niet zo hoog. En nu is er te weinig geld om het op te lossen.
Deel bericht

Minister Ollongren start programma voor aardgasvrije en frisse basisscholen

05.07.18
Aardgasvrije basisscholen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en tegelijkertijd zelf een gezond binnenklimaat hebben. Dat is de beoogde opbrengst van het innovatieprogramma ‘Aardgasvrije en frisse basisscholen’ van het ministerie van Binn. Zaken.Gemeenten kunnen zich samen met schoolbesturen tot 1 oktober 2018 aanmelden voor deelname aan het innovatieprogramma.
Deel bericht

Basisschool voor speciaal onderwijs Rotterdam-Overschie gaat dicht

05.07.18
Basisschool Cornelis Leeflang in Rotterdam-Overschie sluit volgend jaar de deuren. De school voor speciaal onderwijs heeft te weinig leerlingen om open te blijven. Op de Cornelis Leeflangschool zitten momenteel 25 kinderen die passend onderwijs krijgen, omdat ze te veel moeite hebben om mee te komen in het reguliere basisonderwijs.
Deel bericht

Ouders nemen het op voor frauderende docenten

05.07.18
Ouders van de leerlingen die betrokken waren bij de examenfraude op het Rijswijks Lyceum nemen het op voor de vier frauderende docenten. Het is zó triest voor hen, ik lig hier wakker van, zegt een moeder. Deze docenten zijn onterecht in zo'n kwaad daglicht gesteld, in de media, door de school. Ze komen nergens meer aan de bak.
Deel bericht

Amsterdam zoekt 'dag en nacht' naar nieuwe leraren

05.07.18
Met driehonderd vacatures in het BaO lijkt het tekort aan leraren Amsterdam het hardst te treffen. Van alle vacatures die open staan in het basisonderwijs is een kwart bij Amsterdamse scholen, blijkt uit cijfers van het Breed Bestuurlijk Overleg in Amsterdam. De vraag of het nog goed komt voor het nieuwe schooljaar, is lastig te beantwoorden.
Deel bericht

Bestuursvoorzitter Maastricht speelt 'geen inhoudelijke rol' meer bij afwikkeling examendebacle

05.07.18
André Postema, de bestuursvoorzitter van de scholenkoepel waar het VMBO Maastricht onder valt, speelt 'geen inhoudelijke rol' meer bij de afwikkeling van het examendebacle in Maastricht. Ook draagt hij geen verantwoordelijkheid meer voor de betrokken scholen. Dat schrijft minister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Minister: Leerlingen VMBO Maastricht kunnen hele zomer hersteltoetsen maken

05.07.18
De leerlingen kunnen in juli en augustus hersteltoetsen maken om nog voor het eind van de zomer alsnog hun diploma te halen. Scholieren die langer de tijd nodig hebben, mogen in het nieuwe schooljaar wel met hun mbo-opleiding beginnen.Voor een aantal leerlingen worden de toetsen op maat gemaakt waardoor zij alleen de delen die zij nog missen hoeven in te halen.
Deel bericht

VVE met gezinsgerichte aanpak effectief voor woordenschat peuters

05.07.18
In haar promotieonderzoek laat Rosa Teepe zien dat peuters die op de peuterspeelzaal of voorschool deelnemen aan een vve-programma en aansluitend daarop thuis het gezinsgerichte programma 'VVE Thuis' uitvoeren aan het eind van het jaar een grotere woordenschat hebben dan peuters die alleen een vve-programma uitvoeren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)