De islamitische school in Leidsche Rijn mag bij de openbare school intrekken van de gemeente; maar of dat lukt?

06.07.18
De onmin was zo hoog opgelopen dat afgelopen donderdag het schoolbestuur de gemeente in een kort geding maande snel een passende locatie te regelen.De vrees is dat De Klimroos verder leegloopt als er zich tevens een islamitische school in het gebouw vestigt – het overgrote merendeel van de leerlingen van de Klimroos heeft een islamitische achtergrond.
Deel bericht

Naar je groep 8-feest ga je tegenwoordig in een roze limousine

06.07.18
In het zuiden van Nederland is het de laatste week voor de zomervakantie. Voor kinderen in groep 8 betekent dat het dus tijd wordt voor een eindfeest van de basisschool. Zo'n feest wordt tegenwoordig vaak flink gevierd. Met galajurken, kinderchampagne én limousines. Het NOS Jeugdjournaal ging kijken bij het afscheid van groep 8 van de Hanevoet-school in Eindhoven.
Deel bericht

Dure docentmakelaars kapen leraren weg

06.07.18
Peperdure ronselaars en prijzige detacheringsbureaus slaan een slaatje uit het lerarentekort. Heeft een school een vacature? De docentenmakelaar helpt. De school moet dan wel even dik tien ruggen neertellen. Vijf transfers zijn samen een jaarsalaris. Bij uitzendwerk is de school ook meer geld kwijt. Zo sijpelt onderwijsgeld weg naar commerciële bureaus
Deel bericht

Nieuw hulpmiddel voor docenten Nederlands als tweede taal

06.07.18
Utrechtse taalwetenschappers hebben een hulpmiddel ontwikkeld voor docenten die Nederlands als tweede taal onderwijzen (NT2-docenten). Nieuwkomers die Nederlands leren lopen niet alleen tegen ‘algemene’ moeilijkheden van onze taal aan, maar ook tegen problemen die ‘moedertaalspecifiek’ zijn.
Deel bericht

Wilhelmus verplichte lesstof? Dat gaat nog zeker 2 jaar duren

06.07.18
Na negen maanden Rutte III lijken de lessen in het volkslied verwaterd. De invoering gaat nog een tijd duren, blijkt uit navraag van RTL Nieuws bij het ministerie van Onderwijs: ?Het Wilhelmus wordt onderdeel van het nieuwe curriculum. De les wordt onderdeel van het 'burgerschap onderwijs'.De curriculumherziening gaat naar verwachting in 2020 in.
Deel bericht

GroenLinks vraagt naar EU-subsidie om kwetsbare leerlingen naar werk te begeleiden

06.07.18
Het Europese geld om praktijkschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs naar werk te begeleiden is op. Westerveld (GL) vraagt staatssecretaris Van Ark (SZ) hoe dat mogelijk is. Het EU-subsidiepotje om kwetsbare leerlingen naar werk te begeleiden is leeg, terwijl het geld bedoeld was voor de periode tot 2020. Hoe gaat de staatssecretaris dit probleem oplossen?
Deel bericht

Gymnasium scholiere uit Hoogeveen slaagt cum laude voor alle profielen

06.07.18
Aniek Reinders (17) uit Hoogeveen heeft een bijzondere prestatie geleverd. De gymnasium scholiere is als enige van haar school voor álle profielen cum laude geslaagd. Niet dat dit een doel was. Ze wilde vooral zoveel mogelijk vakken volgen als extra uitdaging. Om dezelfde reden behaalde ze een Cambridge certificaat, niveau C2: het hoogste niveau Engels. En ze volgde een poosje Chinees.
Deel bericht

Onderwijsraad pleit voor behoud lumpsum

06.07.18
De Onderwijsraad adviseert om te blijven werken met de lumpsum-financiering in het onderwijs. Wel moet dit systeem minder complex worden en moet de verantwoording beter. AOb-bestuurder Eugenie Stolk: “De raad constateert dat het onduidelijk is waar het geld in het onderwijs aan besteed wordt, maar adviseert vervolgens wel de lumpsumfinanciering te behouden.”
Deel bericht

Postema wil na onderzoek toch ‘verantwoordelijkheid nemen’

06.07.18
Onderwijsbestuurder André Postema is toch bereid op te stappen, maar pas nadat een onderzoek over het bestuur van het door examenproblemen geteisterde VMBO Maastricht is afgerond. Dat schrijft hij gisteravond in een uitgebreide verklaring. Hij benadrukt dat de scholen ‘consequent het oordeel voldoende’ kregen van de inspectie, behalve de richting basisberoepsgerichte leerweg in 2015
Deel bericht

Definitieve streep door kleutertoets

06.07.18
Kleuters hoeven niet langer op de basisschool onderworpen te worden aan toetsen die hun voortgang testen. Het kabinet zet daar nu definitief een streep doorheen, melden bronnen aan De Telegraaf.
Deel bericht

Postema trotseert PvdA-fractie: Ik stap niet op

06.07.18
Postema, de onderwijsbestuurder van het door een diplomadrama geteisterde VMBO Maastricht, is niet van plan te vertrekken. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft hem vandaag medegedeeld dat zij van mening is dat Postema, die ook PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer is, moet vertrekken na de chaos op de vmbo-scholen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)