Gebruik kennis academische leerkracht voor oplossen leesprobleem

01.10.21
Academisch geschoolde leerkrachten in het basisonderwijs stromen uit omdat ze hun academische vaardigheden daar te weinig kunnen inzetten. Gebruik de kennis en kunde van deze leerkrachten om de leesproblemen van kinderen tegen te gaan, stelt CDA-Kamerlid René Peters voor.
Deel bericht

Toelatingstoetsen pabo nog steeds struikelblok voor toekomstige leraar

01.10.21
Ongeveer een op de vier toelatingstoetsen voor de pabo wordt niet gehaald, blijkt uit cijfers die NU.nl opvroeg bij de Vereniging Hogescholen. De Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet dat de doorstroom van het mbo naar de pabo erg pittig is: "Er gaat veel potentieel onderwijstalent verloren, iets wat we niet willen vanwege het lerarentekort."
Deel bericht

Opinie | Denk aan de kinderen voordat je de crèche nog toegankelijker maakt

01.10.21
Geschrokken door de toeslagenaffaire steunen politieke partijen het plan voor veel goedkopere kinderopvang. Maar daarbij ontbreekt een noodzakelijke visie op de ontwikkeling van kinderen, schrijft Peter van Zijl.
Deel bericht

Opinie | ‘Een vmbo-advies kan ook kansrijk zijn’

01.10.21
Aan het begin van een nieuw schooljaar worden alle nieuwe brugklasleerlingen besproken met de desbetreffende vakdocenten. De zogenaamde ‘warme overdracht’ vanuit de basisschool is voor de zomervakantie afgerond en omdat iedereen recht heeft op goed onderwijs en gelijke kansen, is dit een waardevol moment.
Deel bericht

Column | Op papier zijn 10-14-scholen een uitkomst. In de praktijk misschien ook wel

01.10.21
De Onderwijsinspectie oordeelde mogelijk iets te zuinig over een onderwijstype in wording, dat van de 10-14-scholen. Simpelweg omdat er te weinig bekend is over de slagingkans van het experiment.
Deel bericht

Kamer soebat over vrijheid van onderwijs in debat over anti-homobeleid school

01.10.21
De vrijheid van onderwijs mag nooit worden misbruikt om de veiligheid van leerlingen in gevaar te brengen, oordeelt het progressieve deel van de Tweede Kamer in een debat over een school die homoseksualiteit afkeurt. Daarom moet de wetgeving hierover op de schop. Conservatieve partijen zien daar totaal geen brood in.
Deel bericht

Felle strijd om ICT-studenten: van school gelokt met dure auto en tekenbonus

01.10.21
Gouden bergen kunnen ze op dit moment krijgen: aanstormende ICT'ers, technici en bouwers. Er is nog steeds een schreeuwend tekort aan juist deze werknemers en dus zijn ze veel waard. Werkgevers bieden tegen elkaar op en verleiden studenten nog tijdens hun studie met aantrekkelijke contractvoorstellen. En die biedingsstrijd wordt steeds heviger.
Deel bericht

Dertigplusklas maakt comeback

01.10.21
Het aantal heel grote klassen neemt weer toe in het basisonderwijs. 5,4 procent van de klassen bestond op 1 oktober vorig jaar uit meer dan 30 leerlingen. Dat is flink meer dan de 2 procent in 2019. Ook de gemiddelde groepsgrootte steeg licht.
Deel bericht

Maatwerk kan zij-instroom basisschoolleraren verder versoepelen

01.10.21
Het basisonderwijs verwelkomt jaarlijks honderden nieuwe leraren die eerst een ander beroep hadden via het zogeheten zij-instroomtraject. Het is belangrijk dat de zij-instromers de overstap soepel en met succes kunnen maken. Daarom onderzocht de Inspectie van het Onderwijs hoe dat zij-instroomtrajec...
Deel bericht

Universiteiten gaan meesters en juffen opleiden

01.10.21
Vier universiteiten gaan in het studiejaar 2022-2023 een masteropleiding aanbieden tot leraar basisonderwijs. Zo moet het groeiende lerarentekort worden ingedamd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)