Na fusie meer geld voor goed onderwijs

15.02.23
Nu de stichtingen voor openbaar primair onderwijs in Breda en Etten-Leur zijn gefuseerd, kan er meer geld naar het onderwijs. Dat vertelt bestuurder Johan van Knijff van de fusiestichting Markant-Leersaam.
Deel bericht

Yale: Rusland bezig met heropvoeding duizenden Oekraïense kinderen

15.02.23
Duizenden Oekraïense kinderen worden sinds het begin van de oorlog in Russische heropvoedingskampen vastgehouden. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse universiteit Yale, een van de hoogst aangeschreven universiteiten in de Verenigde Staten.
Deel bericht

Leraar en leerling gebaat bij helder smartphonebeleid op school

15.02.23
Smartphones in de klas, verbieden of toestaan? Wás het antwoord maar zo makkelijk. In Frankrijk is er inmiddels een landelijk verbod. In Nederland is er veel discussie over hoe we het best kunnen omgaan met mobieltjes op school. Scholen zijn niet geholpen bij een eenzijdig antwoord, het gaat juist om het maken en volgen van integraal beleid dat past bij de school.
Deel bericht

Schoolgebouw in nood

15.02.23
Een goed schoolgebouw verbetert de leerprestaties en dringt ziekteverzuim terug. Het is in feite het fundament van goed én gezond onderwijs. Des te zorgelijker is het dat vrijwel alle scholen gebouwd voor 1980, toe zijn aan vernieuwing.
Deel bericht

'Pechstudent' uit leenstelsel hoeft niet te rekenen op meer compensatie

15.02.23
Studenten die als gevolg van het leenstelsel diep in de schulden zijn gekomen, hoeven niet te rekenen op meer compensatie dan tot nu toe is toegezegd. De regeringspartijen willen niet veel verder gaan dan de 1 miljard euro die het kabinet ervoor heeft vrijgemaakt. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd [...]
Deel bericht

Onderwijs blijft sector met laagste vacaturegraad

15.02.23
Uit informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het onderwijs in het vierde kwartaal van 2022 nog altijd de sector was met de laagste vacaturegraad. De vacaturegraad is het aantal openstaande vacatures per duizend banen van werknemers.
Deel bericht

Leren door ontwerp met neurowetenschappen

15.02.23
Soms kom je een boek tegen waarvan je direct denkt: dit moet elke docent lezen! ‘Upgrade your teaching’ is zo’n boek, en omdat het in het Engels geschreven was besloten we om dit te vertalen. Hopelijk levert het bij jou net zo veel praktische inzichten op als bij ons, en kun je hier direct mee aan de slag in de praktijk. In dit artikel lichten we het boek toe én waarom het zo de moeite waard is.
Deel bericht

De voor- en nadelen van een telefoonverbod op school: 'Wat doe je dan tijdens de pauze?'

15.02.23
Moet er een landelijk verbod komen op mobieltjes in de klas? Onderwijsminister Dennis Wiersma gaat daarover met middelbare scholen in gesprek. In afwachting daarvan stelde NOS Stories de vraag alvast aan vijftig scholen. Uit dat onderzoek blijkt dat meer dan de helft zo'n telefoonverbod niet ziet zitten.
Deel bericht

Komende tijd nog geen stagevergoeding voor mbo'ers, minister komt niet verder dan onkostenvergoeding

15.02.23
Mbo’ers die stage lopen kunnen op korte termijn nog geen stagevergoeding tegemoet zien. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) wilde dat met bedrijven afspreken, maar komt niet verder dan een onkostenvergoeding.
Deel bericht

Ook mbo-stagiairs krijgen dekkende onkostenvergoeding

15.02.23
Mbo-studenten moeten vanaf dit jaar minimaal een dekkende onkostenvergoeding krijgen tijdens hun stage. Omdat ze geen vergoeding krijgen, maken zij nu vaak zelf kosten, bijvoorbeeld om naar hun stageplek te reizen.
Deel bericht

Marleens zoon Owen (6) heeft een taalontwikkelingsstoornis: “Wij begrijpen hem vaak niet”

15.02.23
Als hij baby is, merkt Marleen Mensink (33) al dat haar zoon Owen (inmiddels 6) zich anders ontwikkelt dan andere kinderen. Hij maakt weinig geluiden en heeft moeite met oogcontact. Na doorverwijzingen naar diverse zorgverleners, volgt de diagnose TOS: een taalontwikkelingsstoornis. “In het begin twijfelde ik weleens aan mezelf als moeder.”
Deel bericht

Wiersma gaat samenwerkingsverbanden korten

15.02.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma gaat samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs met bovenmatige financiële reserves korten op hun bekostiging.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)