Minister: ouders aansprakelijk voor schade cybercrime jongeren

16.02.23
Ouders kunnen aansprakelijk worden gehouden voor de schade die hun kinderen via cybercrime veroorzaken, zo stelt minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid. Ze reageerde op Kamervragen van de VVD over berichtgeving dat jongeren vaker betrokken zijn cybercrime. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat in 2021 bij 47 procent van de zaken iemand van 21 jaar of jonger betrokken was.
Deel bericht

Omstreden camera's op universiteit moeten definitief weg

16.02.23
Universiteit Leiden stopt definitief met het gebruik van de 'slimme camera's'. De camera's kwamen vorig jaar in opspraak omdat ze de privacy schonden van studenten en medewerkers. Dat besluit volgt op een negatief advies van de universiteitsraad.
Deel bericht

'Huidige internationalisering van wereldwijd hoger onderwijs is onhoudbaar'

16.02.23
De massale internationalisering van het hoger onderwijs is onhoudbaar. De toenemende zorgen over klimaatverandering, ongelijkheid in de samenleving, de roep om dekolonisatie en geopolitieke spanningen vragen om een andere manier van internationaliseren, schrijven Hans de Wit en Philip G. Altbach.
Deel bericht

Leerlingen nemen Arjen Lubach op de hak en vallen op: ‘We houden de redactie van FortesForYou in de gaten’

16.02.23
Leerlingen van het Fortes Lyceum in Gorinchem hebben televisiepresentator Arjen Lubach een koekje van eigen deeg gegeven. In nog geen week tijd is hun filmpje over smartphones op school meer dan 120.000 keer bekeken op TikTok.
Deel bericht

Telefoonverbod op school: wie zit daar op te wachten?

16.02.23
Geen telefoons in de klas, ook niet als de leraar die wil gebruiken in zijn les en misschien zelfs niet tijdens de pauze. Minister Wiersma gaat met scholen praten over een eventueel landelijk verbod op smartphones, maar lang niet alle scholen blijken enthousiast over dat plan.
Deel bericht

In de groep jongeren tussen 13 en 18 jaar is een belangrijke negatieve verschuiving gaande als het gaat om sportcommitment

16.02.23
Jongeren tussen 13 en 18 jaar zien steeds meer drempels om lid te worden van een sportclub. De leeftijdsgroep daarboven kan sporten in verenigingsverband steeds moeilijker inpassen in de drukke levensfase met baan en kinderen. Dat blijkt uit een omvangrijk representatief onderzoek naar commitment, drijfveren en drempels in het sportgedrag van Nederlanders, in opdracht van NOC*NSF.
Deel bericht

FAQ ChatGPT: veelgestelde vragen over ChatGPT in het onderwijs

16.02.23
Er zijn op dit moment veel vragen over het gebruik van de chatbot ChatGPT in het onderwijs. De software produceert teksten die vaak prima bruikbaar zijn voor werkstukken en essays. Studenten en leerlingen maken hier ook al gebruik van. Leraren en schoolorganisaties worstelen met de vraag: hoe gaan we hiermee om? In dit artikel gaan we in 13 vragen en antwoorden dieper in op deze vorm van artificial intelligence.
Deel bericht

Middelbare scholieren moeten mobiel in kluis stoppen: "Ze bleven eerst onrustig"

16.02.23
Hoe om te gaan met telefoongebruik door leerlingen? Dat is een vraag waar veel middelbare scholen voor staan. Op het Luzac Lyceum in Zuid moeten de telefoons sinds vorige week tijdens lesuren in kluisjes liggen.
Deel bericht

Lerarenbeurs zeer waarschijnlijk verlengd

16.02.23
Minister Wiersma heeft besloten de Subsidieregeling Lerarenbeurs te verlengen met vijf jaar, tot en met schooljaar 2027-2028. De Lerarenbeurs draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep en is, met het oog op het lerarentekort, van groot belang. De VO-raad is blij dat ook de komende jaren leraren nog van de beurs gebruik kunnen maken.
Deel bericht

'Stagepact mbo onderstreept belang van leren in de praktijk'

16.02.23
Samen met onder andere minister Dijkgraaf van OCW en de MBO Raad hebben MKB-Nederland en VNO-NCW in Den Haag hun handtekeningen gezet onder de Werkagenda MBO en het bijbehorende Stagepact 2023-2027. In het Stagepact hebben de partijen onder meer afspraken gemaakt over het verbeteren van de stagebegeleiding, het uitbannen van stagediscriminatie en het bieden van passende vergoedingen voor stagiairs en BBL'ers.
Deel bericht

Leerlingen speciaal onderwijs tegen staking leerlingenvervoer

16.02.23
Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) roept vakbond FNV op te stoppen met stakingen in het leerlingenvervoer. Komende vrijdag staat de volgende werkonderbreking gepland, waardoor een deel van de kinderen uit het speciaal onderwijs niet op school kan komen. De LBVSO “overweegt juridische stappen” als de FNV hierna nog eens gaat staken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)