Transavia gebruikte stagiairs als werknemer tegen te laag loon

14.06.23
Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft stagiairs als volwaardige werknemers ingezet. Dat heeft de Arbeidsinspectie geconcludeerd na onderzoek. Volgens de inspectie draaiden tientallen studenten voor een langere periode mee op vluchten als reguliere cabin attendant en kregen ze daarvoor slechts een stagevergoeding.
Deel bericht

PO-, VO-Raad en LOWAN: zet tijdelijke voorzieningen voor nieuwkomers alleen in bij nood

14.06.23
De PO-Raad, VO-raad en LOWAN zijn kritisch op de nieuwe Wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen (TNV). De organisaties maken zich zorgen over de ontwikkeling van kinderen in TNV’s, de duur van de aanvullende bekostiging en de doorzettingsmacht die minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) in wil voeren.
Deel bericht

Universiteit Maastricht winnaar Good Job Award

14.06.23
De Universiteit Maastricht (UM) is de winnaar van de Good Job Award, een prijs van de AOb. Vice-voorzitter Nick Bos en rector magnificus Pamela Habibovi? mochten de prijs in ontvangst nemen vanwege de inspanningen van de universiteit om meer docenten een vast contract aan te bieden. AOb-voorzitter Tamar van Gelder: “Deze universiteit laat zien dat het anders kan.”
Deel bericht

Cao onderhandelingen MBO na vier rondes muurvast

14.06.23
De onderhandelingen voor de cao middelbaar beroepsonderwijs (MBO) zitten muurvast. Na de vierde – extra – onderhandelingsronde hebben zowel FNV en de overige onderwijsvakbonden als de MBO-raad de conclusie moeten trekken dat er niet genoeg ruimte is voor een goede loonsverhoging.
Deel bericht

Documentaire over inclusiever onderwijs

14.06.23
Het mede door VOS/ABB opgerichte platform Naar Inclusiever Onderwijs heeft de documentaire Revolutie of Evolutie online gezet. De première van deze documentaire was op de drukbezochte jaarconferentie van het platform op 14 juni in 't Spant in Bussum. The post Documentaire over inclusiever onderwijs...
Deel bericht

Rapport: nasleep coronapandemie op scholen is nog niet voorbij

14.06.23
De nasleep van de coronapandemie is in het onderwijs nog niet voorbij. In een rapport over het miljardenpakket, bedoeld om achterstanden in het onderwijs in te halen, ziet het ministerie van Onderwijs wel wat verbeteringen ten opzichte van de coronajaren. Zo melden studenten bijvoorbeeld minder studievertraging en is het niveau van de schooladvisering van leerlingen weer gestegen naar hetzelfde punt (of zelfs hoger) als voor de pandemie.
Deel bericht

Voortgang NPO: schooladviezen weer op niveau van voor coronapandemie

14.06.23
Uit de vierde voortgangsrapportage van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) blijkt dat de doorstroom van het primair naar het voortgezet onderwijs weer vergelijkbaar is met de situatie van voor de pandemie. De gemiddelde definitieve eindadviezen liggen weer op het niveau van voor de pandemie of zelfs hoger.
Deel bericht

Leren programmeren lukt het best als kinderen het resultaat op het scherm zien

14.06.23
Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren programmeren. Maar welke vorm van ondersteuning werkt het beste: werken in een visuele programmeeromgeving en het resultaat zien op het scherm (on-screen output) of het resultaat zien in het gedrag van robotjes (fysieke output)? En welke rol speelt hun zelfregulerend vermogen daarbij? Daarover ging het afstudeeronderzoek van masterstudent Onderwijswetenschappen Maxim Vansteenkiste.
Deel bericht

Juridische structuur universiteiten en hogescholen vaak onoverzichtelijk

14.06.23
Universiteiten en hogescholen zijn in de loop van de jaren uitgegroeid tot complexe en vaak onoverzichtelijke juridische organisaties. Dat geeft problemen voor de rechtspositie van studenten en voor effectief toezicht. Daarom zou de wet- en regelgeving grondig moeten worden doordacht, stelt de Inspe...
Deel bericht

Zo overleef je de stress voor de examenuitslag: 'Blijf weg bij je moeder'

14.06.23
Duizenden middelbare scholieren zitten woensdagmiddag met klotsende oksels en een bonkend hart te wachten op dat ene telefoontje: zijn ze geslaagd of niet? Maar hoe kom je die loeispannende uren nou het beste door? Therapeute Miranda Meiners uit Etten-Leur weet alles over stress en geeft de vijf gouden tips.
Deel bericht

Enkele Brusselse scholen experimenteren met schoolweek van vier dagen in strijd tegen lerarentekort

14.06.23
Twee Brusselse basisscholen hebben beslist om vanaf volgend schooljaar op woensdag een lesvrije dag in te voeren. Op die manier moeten hun leraren uit Vlaanderen een dagje minder naar Brussel pendelen. De scholen hopen zo hun leraren te kunnen houden en ook nieuwe leraren aan te trekken.
Deel bericht

STAP-budget in aangepaste vorm verder

14.06.23
Het kabinet gaat het resterende STAP-budget per september gerichter inzetten voor scholing die opleidt voor de arbeidsmarkt. De Tweede Kamer heeft hier vorige week een motie over aangenomen. Het kabinet onderzoekt nu op welke manier dit goed kan worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld door per september all...
Deel bericht

Fraude met vmbo-examen economie: leraar verbetert antwoorden in werk leerlingen

14.06.23
Het VeenLanden College, met vestigingen in Mijdrecht en Vinkeveen, heeft te maken met examenfraude uit onverwachte hoek: een docent bracht verbeteringen aan en voegde zaken toe aan de antwoorden van leerlingen op het economie-examen.
Deel bericht

Uithoornse school dupeert leerlingen met verboden examenvraag: hooguit 7,7 voor economie

14.06.23
Door een fout van het Uithoornse Alkwin Kollege zit een hoog eindexamencijfer voor het vak economie er voor 69 leerlingen voorlopig niet in. De onderwijsinspectie heeft de school verboden de punten van een specifieke vraag uit het centraal examen mee te tellen, omdat de school die vraag tegen de afspraken in eerder had gebruikt bij een schoolexamen.
Deel bericht

Leerlingen lopen weg bij scholen voor persoonlijk vo

14.06.23
Terwijl de Onderwijsinspectie achter de schermen zeer kritisch blijft, dienen zich ook nog andere zorgen aan voor de scholen voor persoonlijk voortgezet onderwijs. Vier scholen - in Kapelle, Hurdegarijp, Amsterdam en Utrecht - duiken inmiddels ver onder de opheffingsnorm, blijkt uit cijfers die het Onderwijsblad verzamelde.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)