TU Delft hoogst geklasseerde universiteit van Nederland op wereldranglijst

27.09.23
Op een wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education is de TU Delft gestegen van de 70e naar de 48e plaats. Daarmee behoort een Nederlandse universiteit voor het eerst sinds 2016 tot de beste 50 universiteiten van de wereld.
Deel bericht

Rector weg na ongewenst gedrag op Radboud Universiteit

27.09.23
Rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit vertrekt vervroegd bij de universiteit. Dat maakt de universitaire instelling woensdag bekend. Van Krieken, die per direct zijn functie neerlegt, kwam deze week onder vuur te liggen door berichten over ongewenst gedrag.
Deel bericht

Raad van State: kabinet schrapt kwaliteitsbekostiging te lichtzinnig

27.09.23
Zeker nu er veel geluiden zijn voor alternatieve vormen van hoger onderwijsbekostiging, zou het verstandig zijn om de kwaliteitsafspraken te evalueren. Die evaluatie kan worden gebruikt bij toekomstige discussies over prestatiebekostiging in het hoger onderwijs. Dit zegt de Raad van State, die ook vindt dat de rechten van de medezeggenschap onvoldoende zijn uitgewerkt.
Deel bericht

Welke rol speelt zelfevaluatie bij betekenisvol toetsen?

27.09.23
Het ontwerpen van betekenisvolle toetsing is een studie en een vak op zich. En toch ook een vaardigheid die we in alle lagen van het onderwijs verwachten van docenten. De meningen én de wetenschap verschillen over wat een toetsactiviteit betekenisvol maakt.
Deel bericht

Lespakket Week van het Nederlands

27.09.23
Van 30 september tot 7 oktober 2023 vindt de negende editie van de Week van het Nederlands plaats: een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Voor het eerst voorziet de Week van het Nederlands ook in een speciaal lespakket dat tijdens de Week kan worden ingezet in de klas.
Deel bericht

Neerwaartse spiraal bedreigt talenvakken

27.09.23
De talenstudies trekken steeds minder studenten. Dat geldt niet alleen voor Frans en Duits, maar ook voor het kernvak Nederlands. Als niemand meer een taal studeert, droogt de aanwas van nieuwe leraren op. “Het is echt crisis nu.”
Deel bericht

‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’

27.09.23
Voor mogelijke fraude door het gebruik van taalmodellen zoals ChatGPT bij schrijfopdrachten is geen makkelijke oplossing, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Docenten kunnen schrijfopdrachten echter wel zodanig ontwerpen dat de kans op fraude kleiner wordt. Kennis van de kwaliteiten en zwaktes van taalmodellen lijkt hen daarbij flink te kunnen helpen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)