Een sociaal veilige groep?

11.04.24
[EduAd] Kwink is dé methode voor sociaal-emotioneel leren en helpt jou als leerkracht te bouwen aan een sociaal sterke en veilige groep. Inclusief Burgerschap en Mediawijsheid. Meer weten? Probeer kosteloos een proefabonnement!
Deel bericht

Onderwijs- en privacywetten zijn soms met elkaar in conflict, willekeur dreigt

11.04.24
Mbo-instellingen mogen alleen persoonsgegevens van studenten verwerken als ze daarbij rekening houden met onderwijs- én privacywetgeving. Maar die wetten zijn soms met elkaar in conflict, blijkt uit het promotieonderzoek van Maud van Erp.
Deel bericht

Minder les en toch versnellen: het kan op het Tabor College d’Ampte

11.04.24
Het Tabor College d’Ampte biedt twee technische opleidingen met een doorlopende leerroute naar het mbo. Op het rooster staan minder uren voor biologie en wiskunde, en het vak drama ontbreekt. Zo komt meer onderwijstijd vrij voor de technische vakken en daardoor doen de leerlingen al in het derde jaar eindexamen in het beroepsgerichte vak.
Deel bericht

PO-Raad en Sectorraad GO: groei gespecialiseerd onderwijs dwingt volgend kabinet tot scherpe keuzes

11.04.24
De groei van het gespecialiseerd onderwijs stelt de sector voor grote uitdagingen. Om toch meer leerlingen thuisnabij onderwijs te kunnen bieden, roepen de PO-Raad en Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs in een brief aan de formatietafel op tot een bekostigingssystematiek [...]
Deel bericht

Het percentage studenten dat de mbo-studie succesvol doorloopt vertoont een dalende trend.

11.04.24
Elk jaar brengt de MBO Raad een benchmark uit, waarbij de prestaties van de sector in beeld worden gebracht. Dit jaar is het dalende studiesucces het meest opvallende aspect.
Deel bericht

Basisscholen Amsterdam bezorgd over einde coronasteun: 'Kinderen vaker thuis'

11.04.24
Basisscholen in Amsterdam komen in de knel nu het einde van de coronasteun in zicht is, meldt Het Parool. De zogenoemde NPO-gelden geven scholen ademruimte om problemen in het onderwijs op te lossen. Maar door de tijdelijke aard van de steun is het voor scholen moeilijk om op de lange termijn kwaliteit te leveren voor elk kind.
Deel bericht

Vmbo, havo en vwo in één klas: het werkt (behalve voor de leraar)

11.04.24
Leerlingen van het vmbo, havo en vwo langer samen lesgeven zou een remedie moeten zijn tegen kansenongelijkheid. Een subsidieregeling overtuigde 689 scholen aan de slag te gaan met ‘brede brugklassen’. Maar wat vergt dat van docenten?
Deel bericht

“De meerwaarde van een vaste ontwikkelmiddag is dat leraren elkaar weten te vinden”

11.04.24
Op het Coornhert Lyceum zijn alle leraren elke dinsdagmiddag vrijgeroosterd om met onderwijsontwikkeling bezig te zijn. De schoolleiding faciliteert Maaktijd, Inspiratietijd, Reflectietijd en Afstemtijd (MIRA) om de kwaliteit van de lessen te verbeteren en samenwerking te bevorderen.
Deel bericht

'Waarom is neusspray verslavend?', lessen van Lieke trekken miljoenen kijkers op TikTok

11.04.24
'Heb jij een idee waarom neusspray zo verslavend is?' Met een prikkelende vraag zet Lieke Merkens (30) een paar studenten van mboRijnland aan het denken. De docent verpleegkunde doet dat in een filmpje op TikTok, dat al bijna een miljoen keer is bekeken. 'Dit vervangt niet het huidige onderwijs, maar het is zeker wel een aanvulling.'
Deel bericht

Op zoek naar scholing voor het nieuwe schooljaar?

11.04.24
[EduAd] Ontdek de nieuwe scholingsbrochure van de Rolf groep. Boordevol praktische opleidingen en trainingen die jou vooruit helpen.
Deel bericht

Financiële innovatie in de ontwikkeling van schoolgebouwen

11.04.24
Financial engineering kan een oplossing bieden voor de grote uitdagingen op het gebied van scholenbouw. Door gebruik te maken van alternatieve financieringsmogelijkheden, kunnen gemeenten en schoolbesturen snel progressie boeken en tegelijkertijd de meest optimale schoolgebouwen realiseren.
Deel bericht

School tijdens Eid al-Fitr: toetsenweek, lege klas of iedereen vrij

11.04.24
Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Kerst: op deze feestdagen zijn alle scholen in Nederland dicht. Maar onder islamitische jongeren zijn hele andere dagen belangrijk. Zoals Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan. En dat is geen officiële vrije dag.
Deel bericht

Internationaal wetenschappelijk onderzoeksprogramma slavernijverleden van start

11.04.24
Het koloniale slavernijverleden van Nederland en de doorwerkingen hebben wereldwijd verschillende landen diep gevormd. Toch is de kennis die beschikbaar is over dit gezamenlijke slavernijverleden vooral vanuit koloniaal perspectief geschreven. Om ons perspectief te verrijken, start minister Dijkgraa...
Deel bericht

Cornelius Haga Lyceum al jaren af en aan naar rechter: heeft islamitische school nog toekomst?

11.04.24
Te weinig leerlingen en een 'zeer zwakke' beoordeling: de komende week is bepalend voor het Cornelius Haga Lyceum. Over allebei die punten wordt vanaf maandag uitspraak gedaan door het hof en de Raad van State. Dat heeft invloed op het voortbestaan van de school.
Deel bericht

De gemeente zet samen met schoolbesturen in Utrecht een solidariteitsfonds op, om zo de ouderbijdragen eerlijker te verdelen

11.04.24
De gemeente zet samen met schoolbesturen in Utrecht een solidariteitsfonds op, om zo de ouderbijdragen eerlijker te verdelen en alle kinderen gelijke kansen te bieden. De vrijwillige ouderbijdrage blijft bestaan, maar het bedrag gaat naar het fonds in plaats van direct naar de betreffende school. Een school is dan niet meer afhankelijk van de bijdragen van ouders, maar van het collectief.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)