Leraren haken af om parkeergeld

31.01.19
Heel wat basis- en middelbare scholen in Utrecht hebben grote moeite met het aantrekken van nieuwe docenten vanwege de torenhoge parkeerkosten in de stad. Dat blijkt uit een onderzoek van de VVD. Een juf die haar auto in Tuinwijk neerzet betaalt 2,93 euro per uur. Een dagkaart kost 20,59 euro. Deze gaat pas vanaf 09.00 uur gelden. Een basisschoolleraar is dan al minstens een uur aan het werk.
Deel bericht

Slob benadrukt dat Cito geen kleutertoets ontwikkelt

31.01.19
Met de ontwikkeling van het instrument ‘Kleuter in beeld’ werkt het Cito niet aan een kleutertoets. Dat benadrukt onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.Er zou sprake zijn van de ontwikkeling van een observatie-instrument dat scholen kúnnen gaan gebruiken om een beeld te krijgen van de vorderingen van kleuters.
Deel bericht

NOT2019 inspireert met nieuwste snufjes uit het onderwijs

31.01.19
Bezoekers waardeerden de beurs als geheel met een 7,8. Uit deze editie van de NOT bleek dat het onderwijs van de toekomst alomvattend, holistisch en interactief is. Er werd volop ruimte gemaakt voor digitalisering, bewegend leren en blended leren. In de gymzaal van de toekomst gooiden leerlingen ballen terwíjl ze wiskundesommen maken. En er was veel aandacht voor meer natuur in de klas.
Deel bericht

Regionaal: krimpende so-scholen, groeiende reserves

31.01.19
Sinds 2014 zijn in delen van het land duizenden leerlingen uit het (V)SO en SBO verdwenen. De verantwoordelijke regionale samenwerkingsverbanden zitten door de bank genomen ruim in de financiële reserves. Bijna dertig van de 77 samenwerkingsverbanden in het primair onderwijs zagen het so sinds de invoering van passend onderwijs in 2014 harder krimpen dan het reguliere basisonderwijs
Deel bericht

Ouders moeten kinderen voldoende laten bewegen

31.01.19
De grootste verantwoordelijkheid om kinderen voldoende te laten bewegen ligt bij de ouders en niet bij de scholen. Dat kan bij de sportclub zijn, buiten op straat, of op en rond de school, zo staat in de beleidsreactie van minister Slob. Hij wijst erop dat verschillende partijen zich moeten zich inspannen om het voor kinderen zo makkelijk mogelijk te maken om voldoende te bewegen.
Deel bericht

Ontwikkeling kleuter loopt vertraging op door beeldschermen

31.01.19
Kleuters die veel tijd doorbrengen met een beeldscherm, zoals een iPad, televisie of computer, scoren slechter op ontwikkelingstoetsen dan hun beeldschermloze leeftijdsgenootjes. Sterker nog, de onderzoekers denken dat veel schermtijd een negatieve invloed heeft op de sociale vaardigheden van het kind. Daarnaast worden ook de taal, spraak en beweging van het kind beïnvloed.
Deel bericht

Relaxed doen over Cito (Column)

31.01.19
Marleen Oosterink van Cito vertelt dat bij het leerlingvolgsysteem basisschoolleerlingen twee keer per jaar toetsen maken om te kijken of er voldoende groei zit in de kennis van rekenen en taal. Blijft de groei achter, dan kan de leerkracht daar meer aandacht aan besteden. Cito-toetsen zijn een objectieve manier om naar een leerling te kijken en erachter te komen wat hij of zij nodig heeft.
Deel bericht

School kan 10.000 euro krijgen voor aanleg van groen schoolplein

31.01.19
Voor scholen die hun schoolpleinen willen ‘vergroenen’ is vanaf nu een miljoen euro beschikbaar. Honderd scholen in Overijssel kunnen elk aanspraak maken op 10.000 euro. Het geld wordt beschikbaar gesteld door de provincie Overijssel. Die heeft, samen met partners in het programma Natuur voor Elkaar, als doel dat alle schoolpleinen in de provincie in 2025 vergroend zijn
Deel bericht

Alle Utrechtse basisscholen af van aardgas

31.01.19
Dat streven de gemeente en schoolbesturen SPO Utrecht, KSU en PCOU Willibrord na. Hiertoe worden als eerste twintig schoolgebouwen onderzocht, die op basis van bouwjaar, oppervlakte en type gebouw representatief zijn voor alle Utrechtse basisscholen. Op basis van de bevindingen moet het hele schoolbestand aardgasvrij worden gemaakt .
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)