Kamer benadrukt belang brede scholengemeenschappen

04.10.18
De vereenvoudiging van de bekostiging van het voortgezet moet een stimulans bevatten voor de vorming van brede scholengemeenschappen, omdat die een positieve bijdrage leveren aan kansengelijkheid. Dit belangrijke aandachtspunt, dat VOS/ABB onder de aandacht bracht van de politiek, is woensdag expliciet benoemd in een debat in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Briefadvies wetsvoorstel burgerschapsopdracht

04.10.18
De Onderwijsraad adviseert om de wettelijke opdracht voor burgerschapsonderwijs te richten op democratie. Voor versterking van het burgerschapsonderwijs is aanscherping van de burgerschapsopdracht een belangrijke stap. De vrijheid van onderwijs vraagt om een zo scherp mogelijk beeld van wat de overheid van scholen verwacht. Het wetsvoorstel brengt die gewenste duidelijkheid nog niet.
Deel bericht

Meer ruimte om een nieuwe school te starten

04.10.18
Er komt wettelijk meer ruimte om een school te beginnen. Aanvragen voor nieuwe initiatieven worden na de wetswijziging vooraf getoetst op daadwerkelijke belangstelling en de te verwachten kwaliteit. Met het wetsvoorstel ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’ wil minister Slob het scholenaanbod beter aan laten sluiten bij de wensen van ouders en leerlingen
Deel bericht

Helft vierdejaars VMBO Maastricht moet toetsen inhalen

04.10.18
Een nieuwe lichting eindejaars ondervindt nog altijd hinder van het examendebacle. 160 van de 316 huidige vierdejaars-leerlingen van VMBO Maastricht moeten de komende tijd een of meerdere onderdelen van het PTA inhalen. Het gaat deels om toetsen die tijdens het derde jaar klassikaal niet zijn aangeboden en deels om opdrachten die door leerlingen individueel zijn gemist.
Deel bericht

Weeffouten in onderwijs staan waardering voor kwaliteit in de weg

04.10.18
De problemen bij de Limburgse scholenkoepel LVO staan niet op zichzelf. De manier waarop we vanaf 1995 het VO in Nederland georganiseerd hebben, moet compleet op de schop, stelt docent Nederlands Marion de Koning.Bij misstanden, zoals bij het VMBO Maastricht, heeft de minister niet de bevoegdheid het bestuur of de raad van toezicht te ontslaan.
Deel bericht

Rapport: 'VMBO Maastricht volgt landelijke regels niet'

04.10.18
Het VMBO Maastricht heeft de landelijke regels rond de examens niet gevolgd. De school wordt daarom op het gebied van toetsing en examens met een onvoldoende beoordeeld.
Deel bericht

Wie betaalt de verplichte tablet of laptop?

04.10.18
Steeds meer middelbare scholen stellen laptops of tablets verplicht. Tot schrik van veel ouders, die plots een fikse rekening op de deurmat zien. Middelbare scholen mogen ouders niet verplichten om digitale leermiddelen te betalen. Ze kunnen enkel om een vrijwillige bijdrage vragen. Het probleem is dat veel ouders dit niet weten en dus denken dat ze de laptops en tablets móeten betalen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)