Interview | Teveel nadruk op kennisreproductie in Nederlandse klaslokalen

19.06.19
Leerlingen in Nederland zijn te veel bezig met het onthouden van feitenkennis. De toekomst vraagt om leerlingen die kennis kunnen toepassen. Onthouden is niet meer genoeg aldus Andreas Schleicher, hoofd PISA. Schleicher is lovend over de verscheidenheid aan onderwijsconcepten in Nederland. Leerlingen doen het goed op de PISA-testen en kosten de staat weinig vergeleken met het buitenland.
Deel bericht

Smartphones in de klas: in 4 stappen naar beleid op maat

19.06.19
Wat te doen met smartphones in de klas? In Frankrijk is er een landelijk verbod, in Nederland nog veel discussie. Remco Pijpers van Kennisnet zet de voordelen en nadelen naast elkaar.
Deel bericht

Training om radicalisering te herkennen niet verplicht

19.06.19
Het ministerie van OCW blijft scholen wijzen op de mogelijkheid trainingen te volgen om radicalisering onder leerlingen beter te herkennen. Deze trainingen worden echter niet verplicht, meldt onderwijsminister Slob. ‘Een specifieke training kan uiteraard helpen om het radicaliseringsproces tijdig te onderkennen en hier adequaat op te reageren’, aldus Slob in reactie op Kamervragen.
Deel bericht

Minister aan Elaine uit Enschede: ‘Staatsexamens kunnen nu niet eerder’

19.06.19
Het vervroegen van de staatsexamens kan in de huidige situatie niet. Daar zijn geen examinatoren voor. Aldus minister Slob op kritiek van de Enschedese Elaine Elenbaas.Op de klacht van Elaine dat cijfers van het schriftelijke eindexamen pas bekend worden gemaakt na het staatsexamen, gaat Slob niet in. Elaine, die lijdt aan chronische vermoeidheid, kan zich daardoor minder goed voorbereiden.
Deel bericht

Onderwijsinspectie, ga eens inspecteren! [column]

19.06.19
De rugzakken hangen in het hele land weer hoog stok. Ondertussen regent het negatieve onderwijsrapporten en spreken columnisten van een ‘onderwijsramp’. De onderwijsinspectie grijpt hard in bij onregelmatigheden rond het CSE. Wat er verder in de klassen gebeurt, heeft niet de belangstelling van deze overheidsdienst. Een omkering van deze prioriteiten lijkt echter verstandiger.
Deel bericht

'Inspectie: Geen bewijs voor salafisme, wel kritiek op bestuur Haga Lyceum'

19.06.19
De Inspectie van het Onderwijs heeft geen bewijs gevonden voor salafistisch onderwijs bij het Cornelius Haga Lyceum, blijkt uit het opgestelde rapport dat is ingezien door de Volkskrant en NRC. Daarentegen levert de inspectie wel zware kritiek op het bestuur en de financiën van de school. Het Haga Lyceum is het niet eens met het rapport en eist via een kort geding dat het wordt ingetro
Deel bericht

Passend onderwijs schaadt leerlingen

19.06.19
In elke klas in het PO en VO zitten gemiddeld meer dan drie leerlingen die geen extra ondersteuning ontvangen, maar dat wel nodig hebben. Ruim zeven op de tien leraren geven aan dat ze leerlingen hebben die geen extra ondersteuning ontvangen, maar dat eigenlijk wel nodig hebben. Omdat het speciaal onderwijs zoveel duurder is, wordt het expres moeilijk gemaakt een verwijzing te bemachtigen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)