'Risico dat leerlingen op particuliere scholen iets tekortkomen, is te groot'

06.02.18
Leerlingen op particuliere scholen hoeven geen minimaal aantal lesuren per jaar naar school, mogen les krijgen van onbevoegde docenten en hebben geen verplicht examen. Regeringspartij D66 wil paal en perk stellen aan de milde eisen voor particuliere scholen.
Deel bericht

Week van de Lentekriebels 19 t/m 23 maart 2018

06.02.18
De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en is van 19 t/m 23 maart 2018. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen.
Deel bericht

Autoriteit Persoonsgegevens lanceert privacycampagne voor scholen

06.02.18
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een voorlichtingscampagne voor scholen over de nieuwe Europese privacywet die vanaf 25 mei 2018 geldt.
Deel bericht

De Luizenmoeder als wake-up call

06.02.18
Bestuurslid Ferdinand ter Haar van Stichting Fluvium noemt de komische televisieserie De Luizenmoeder een wake-up call voor het onderwijs.
Deel bericht

Ministerie denkt na over megaklas met assistenten

06.02.18
Het ministerie van Onderwijs denkt serieus na over het ‘anders organiseren’ van scholen. Grotere klassen met meer assistenten en minder leraren, waardoor het lerarentekort vermindert. Acht vragen bij een bijzondere trend.
Deel bericht

Tiener ontdekt fout in boek over quantummechanica

06.02.18
Een 15-jarige scholier op IJsland heeft een fout ontdekt in een lesboek over quantummechanica. Halfdan Ingi Gunnarsson ontdekte dat de schrijvers twee modellen door elkaar hadden gehaald.
Deel bericht

10 april Nationale Buitenlesdag

06.02.18
Dinsdag 10 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Leerkrachten in heel Nederland geven deze dag buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van de kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Je kunt je als school al aanmelden als je minimaal één les aan één groep buiten geeft.
Deel bericht

GroenLinks en SP willen meldpunt tegen bureaucratie op basisschool

06.02.18
Oppositiepartijen SP en GL willen dat basisscholen flauwekulregels bij hun gaan melden. Vanwege het lerarentekort staat het water bij veel leerkrachten aan de lippen. Het schrappen van bureaucratische nonsens kan hen helpen, denken Kamerleden Kwint (SP) en Westerveld (GL).
Deel bericht

Onderzoek naar texting-taal bij kinderen met én zonder taalstoornis

06.02.18
Dr. Elma Blom is taalontwikkelingsexpert bij de Faculteit Sociale Wetenschappen. Met collega’s van Geesteswetenschappen onderzocht ze hoe kinderen tussen de 10 en 13 jaar ‘texting-taal’ gebruiken, het genre waarin jongeren communiceren via nieuwe media als WhatsApp.
Deel bericht

Grieperige leerkracht kan beter thuisblijven

06.02.18
Scholen klagen steen en been over de gebrek aan invalkrachten waar ze door de huidige griepgolf mee kampen. Maar wat doen ze om te voorkomen dat zich nóg meer leerkrachten ziek melden?
Deel bericht

Griepprik redding onderwijs

06.02.18
Alle leerkrachten zouden zich vanaf volgend jaar moeten laten inenten tegen de griep. Daarvoor pleit de Nederlandse viroloog en influenza-expert, prof. dr. Ab Osterhaus.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)