Laat leraren voortouw nemen bij professionalisering

15.11.18
Laat leraren zelf het initiatief nemen om zich verder te professionaliseren. Dat adviseert Alexander Rinnooy Kan. Hij heeft op verzoek van onderwijsminister Arie Slob een verkenning uitgevoerd naar kwaliteitsverbetering van leraren. De verkenning volgt op het verdwijnen van de vooral door leraren fel bekritiseerde Onderwijscoöperatie. Die zou te ver van hen hebben afgestaan.
Deel bericht

Geef gegevens van scholen en zorginstanties vrij om criminaliteit te bestrijden

15.11.18
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg wil dat politie en justitie makkelijker kunnen beschikken over gegevens van scholen en zorginstellingen om de ondermijnende criminaliteit te kunnen bestrijden. Volgens burgemeesters zouden scholen en zorginstellingen makkelijker gegevens van jongeren moeten kunnen delen als die dreigen te bezwijken voor de verleidingen van criminelen.
Deel bericht

Harde maatregelen tegen roken, alcohol en overgewicht

15.11.18
Roken op scholen, zorginstellingen, de kinderopvang, sportclubs, in speeltuinen en bij kinderboerderijen wordt helemaal verboden. Rookruimtes bij bedrijven verdwijnen. Dat staat in een concept van het zogenoemde preventieakkoord dat in handen is van RTL Nieuws.
Deel bericht

Te weinig aandacht in de les voor Zeeuwse geschiedenis, vinden de leraren zelf

15.11.18
Op Zeeuwse scholen wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan de eigen, Zeeuwse geschiedenis. Dat blijkt uit een rondgang langs de middelbare scholen in onze provincie. Vanuit de landelijke richtlijnen wordt er geen aandacht besteed aan de regionale geschiedenis en de docenten hebben meestal te weinig tijd om de benodigde extra lesstof zelf te ontwikkelen.
Deel bericht

Onderzoek wijst uit dat basisschoolkinderen massaal in nepnieuws trappen

15.11.18
Veel basisschoolkinderen zien het verschil niet tussen nepnieuws en echt nieuws. Dat constateren onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Connecticut. Leraren moeten de leerlingen daarin beter trainen, vinden ze.
Deel bericht

Islamitische basisschool Zoetermeer stap dichterbij

15.11.18
De gemeente Zoetermeer moet een vestiging van de islamitische basisschool Yunus Emre opnemen in het gemeentelijke plan van scholen. Daarmee komt de school voor bekostiging in aanmerking. Volgens de Raad van State heeft: 'de Yunus Emre-basisschool aannemelijk gemaakt dat voor haar nieuwe vestiging in Zoetermeer aan de stichtingsnorm kan worden voldaan.'
Deel bericht

Tips om lastig gedrag aan te pakken

15.11.18
Zieken, treiteren, verveeld uit het raam staren, verbaal en zelfs fysiek geweld. Leerlingen kunnen je flink op je huid zitten. Wat doe je met lastig gedrag? Realiseer je dat het gewoon een van je leerlingen is die lastig gedrag vertoont en zie dat deze leerling ook leuke kanten heeft.
Deel bericht

Minister Slob benadrukt belang openbaar onderwijs

15.11.18
Openbaar onderwijs is heel belangrijk voor Nederland, benadrukt onderwijsminister Arie Slob in een felicitatievideo ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van VOS/ABB. De ChristenUnie-minister zegt dat het openbaar onderwijs kan rekenen op zijn steun en dat hij ervoor zal zorgen dat het kan blijven floreren.
Deel bericht

Honderd scholen in aardbevingsgebied gaan nauwer samenwerken

15.11.18
Meer samenwerken op het gebied van ICT, talentontwikkeling en ondernemerschap. Dat zijn enkele pijlers van de nieuwe vereniging die is opgezet door onderwijsorganisaties uit het primair, middelbaar en voortgezet beroepsonderwijs uit het aardbevingsgebied. Ook krijgen docenten gezamenlijk training om de digitale vaardigheden van leerlingen aan te pakken.
Deel bericht

De kleuter en zijn tablet: weer een stapje wijzer!

15.11.18
Studenten van de Universiteit Leiden onderzochten het mediagebruik van kleuters. Hoeveel uur per dag gebruiken kleuters digitale media? En wat is de invloed op schoolse vaardigheden? In dit artikel lees je de eerste resultaten.
Deel bericht

Jens en Obbe doen mee aan 'WK robot bouwen' in Thailand

15.11.18
De vrienden Jens en Obbe van 12 uit Groningen doen mee aan het WK robot bouwen. Daarvoor reizen ze helemaal naar Thailand in Azië. Ze nemen hun zelfgemaakte robot mee. Bij de wedstrijd nemen ze het op tegen 100.000 andere robotmakers uit 60 verschillende landen. De jury let op hoe de robots zijn gebouwd en wat ze allemaal kunnen.
Deel bericht

Op één na alle leerlingen van vmbo Maastricht geslaagd

15.11.18
Afgelopen herfstvakantie maakten de laatste dertig leerlingen van het geplaagde VMBO Maastricht deze hersteltoetsen om alsnog hun diploma te halen. Op één na alle scholieren haalden het. Met de ene leerling die niet geslaagd is, gaat de school een ‘vervolgafspraak’ maken en hij of zij kan dan alsnog slagen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)