Meisje (16) doodgeschoten bij Designcollege in Rotterdam-West: verdachte (31) aangehouden

18.12.18
In het Designcollege aan de Essenburgstraat in Rotterdam-West heeft een schietpartij plaatsgevonden waarbij een 16-jarig meisje is overleden. De politie heeft een 31-jarige Rotterdammer aangehouden aan de Bergselaan in Rotterdam-Noord. De familie van het meisje is geïnformeerd en wordt net als getuigen opgevangen.
Deel bericht

Onzekere kerstvakantie voor dertien hoogbegaafde kinderen (Leiden)

18.12.18
Sinds eind augustus wordt een groep van dertien kinderen voor vier dagen per week opgevangen. Het gaat om kinderen die hoogbegaafd en -sensitief zijn en vaak al jaren thuiszitten omdat regulier onderwijs niet geschikt voor hen is. De wethouder geeft aan dat de gemeente er haar best voor doet dat er geen kinderen thuis komen te zitten maar wij kunnen het initiatief niet structureel financieren,
Deel bericht

Misbruik protocollen om onderwijspersoneel schuld te geven

18.12.18
De school waarbij agressief gedrag moeilijk verstaanbaar gedrag werd, laat het daar overigens niet bij. In een protocol werd een agressiereductiemethode vastgelegd. Een regeling met de pretentie van een blauwdruk over de wijze waarop ingegrepen moet worden. Zeer zorgvuldig naar de leerling toe. De leraar kan in een bedreigende situatie die regels maar moeilijk kan naleven.
Deel bericht

Leerlingen vijf Hoornse scholen exposeren in verzorgingshuizen

18.12.18
Jongeren en ouderen die elkaar ontmoeten dankzij kunst. Dat is wat cultuurcoach Lyda Tijsen voor ogen heeft met het cultuurproject Entree. Leerlingen van vijf Hoornse scholen doen mee aan het project waarbij zelfgemaakte kunstwerken worden tentoongesteld in woonzorgcentra. In de Hoge Hop gingen leerlingen van Praktijkschool West-Friesland zelfs samen met bewoners aan de slag.
Deel bericht

Commissie: nieuw examendebacle niet uit te sluiten

18.12.18
Scholen hebben te weinig grip op de schoolexamens. Zo schiet de kennis van docenten en examensecretarissen over de examinering tekort. Als er fouten worden gemaakt, is de kans klein dat iemand ze opmerkt en tijdig corrigeert. Daardoor valt een nieuw examendebacle zoals bij VMBO Maastricht niet uit te sluiten.
Deel bericht

Provinciale Onderwijsprijs naar Panningen en Horn

18.12.18
Basisschool Nieuweschool uit Panningen en Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn zijn de winnaars van de Onderwijsprijs Limburg over de periode 2017-2019.Dat maakt de Provincie Limburg bekend. De prijs wordt op 16 januari aan de scholen uitgereikt. De prijswinnaars dingen nu mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2019 wordt uitgereikt in Leiden.
Deel bericht

Meer aandacht nodig voor schoolexamens na debacle VMBO Maastricht

18.12.18
Middelbare scholen moeten meer aandacht besteden aan de kwaliteit van schoolexamens. Zo moeten er examencommissies komen, adviseert de Commissie Kwaliteit Schoolexaminering. Ook zouden de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de examencommissies wettelijk vastgelegd moeten worden. Nu heeft nog maar een kwart van de scholen zo'n examencommissie.
Deel bericht

Leerlingen kiezen zelf nieuwe directeur

18.12.18
Op de Juliana van Stolbergschool in Waalwijk zoeken ze een nieuwe directeur. Na de kerstvakantie komen er daarom mensen solliciteren. Bijzonder: leerlingen van de school mogen zelf hun nieuwe directeur kiezen. De kinderen krijgen les in het voeren van een sollicitatiegesprek. Ook namen ze een video op waarin ze mensen oproepen om te solliciteren.
Deel bericht

Inspectie moet ook in de rapportages duidelijk onderscheid maken tussen haar twee rollen

18.12.18
De Inspectie van het Onderwijs moet ook in de rapportages duidelijk onderscheid maken tussen haar controlerende en stimulerende rol. Een motie met die strekking werd deze week in de Tweede Kamer aangenomen.Ook verzocht de Kamer de regering om door de inspectie onderzoek te laten doen naar de zijinstroom in het onderwijs.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)