'Scholen krijgen te weinig tijd om coronamiljarden uit te geven'

22.04.21
Hoe kunnen scholen de coronaschade beperken en de achterstanden wegwerken die leerlingen door de lockdowns hebben opgelopen? Dat is de vraag waar het Onderwijs-OMT, een groep van twaalf wetenschappers op het gebied van onderwijs en kansenongelijkheid, zich de afgelopen tijd over boog.
Deel bericht

Activeer het geheugen van je leerlingen door te testen, testen, testen

22.04.21
Het ophalen van informatie uit je geheugen leidt ertoe dat deze informatie een volgende keer makkelijker is op te halen. Dit is het zogenaamde testing effect of het retrieval practice effect (Roediger & Karpicke, 2006). Een recente meta-analyse laat zien dat je dit effect kunt bereiken door het inzetten van quizzes, zodat leerlingen de stof van jouw vak beter onthouden (Sotola & Crede, 2020).
Deel bericht

Blog | De Staat van het Onderwijs 2020: het jaar waarin verschillen nog groter werden

22.04.21
Zoals elk jaar wachten we in april met smart op de presentatie van De Staat van het Onderwijs. Vorige week was het zover; we konden horen en lezen dat er zorgen zijn als het gaat om het Nederlandse onderwijs. Helaas is dit niets nieuws: al jaren maakt de Inspectie duidelijk dat de ...
Deel bericht

9,7 miljoen euro voor samenwerking bedrijfsleven en mbo-scholen

22.04.21
Tien mbo-instellingen hebben een succesvol samenwerkingsproject opgezet met het bedrijfsleven en regionale overheden. Hiervoor krijgen zij in totaal 9,7 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. De investeringen komen uit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) mbo...
Deel bericht

Slob: overleg over ehbo-lessen op scholen

22.04.21
Minister Slob gaat met het Rode Kruis praten over mogelijkheden om leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis bij te brengen over eerste hulp bij ongelukken. Hij zei dat in een debat over een 'burgerinitiatief' van onder meer het Rode Kruis.
Deel bericht

8,5 miljard euro in de pijplijn, wat gaan de scholen daar zoal mee doen?

22.04.21
De kraan staat een stukje open: via het Nationaal Programma Onderwijs stelt het Rijk in de komende twee jaar 8,5 miljard euro beschikbaar voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs. Scholen zijn druk bezig te bedenken hoe ze dat geld het beste kunnen inzetten.
Deel bericht

Experts: 'Er moet een speciale minister van Kinderen komen'

22.04.21
Er komt misschien een nieuwe minister in de regering. Een minister speciaal voor kinderen. Een club van mensen die veel met kinderen werkt, vindt dat die er moet komen. Daarom starten ze vandaag een petitie.
Deel bericht

Dagboek Anne Frank hertaald in eenvoudig Nederlands

22.04.21
Van Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, is woensdag een versie verschenen specifiek bedoeld voor kinderen tussen de 10 en de 15 jaar die moeite hebben met lezen. ‘Juist voor hen is het belangrijk dat dit wereldberoemde boek beschikbaar is.’
Deel bericht

Universiteit Leiden past roosters niet aan na versoepelingen

22.04.21
Universiteiten en hogescholen mogen studenten vanaf volgende week maandag weer één keer per week fysiek onderwijs geven. De Leidse universiteit kiest er echter voor om de roosters niet aan te passen en colleges dus online aan te blijven bieden. Het studiejaar is bijna voorbij en de universiteit vindt het niet rendabel om nu nog alles om te gooien.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)