Lennox (8) met downsyndroom is dupe van 'bezuinigingsoperatie' gemeente

29.09.22
De achtjarige Lennox uit Heteren heeft downsyndroom en doet het fantastisch op de reguliere basisschool: hij leest, schrijft en leert veel door het nadoen van andere kinderen. Lennox krijgt vanuit passend onderwijs en vanuit de gemeente Overbetuwe extra ondersteuning voor de gehele schoolweek, maar het succesverhaal van passend onderwijs staat op de tocht.
Deel bericht

Onderwijsraad: inzet EdTech geen vrijbrief om te besparen op docenten

29.09.22
De inzet van technologie, al helemaal als die ‘intelligent’ genoemd wordt, wordt niet zelden gebruikt als argument om in het personeelsbestand te snoeien. Dat mag in het onderwijs niet het geval zijn, benadrukt de Onderwijsraad in een rapport over de inzet van ‘intelligente technologie'.
Deel bericht

Prestatieafspraken en concurrentie hebben de verengelsing aangejaagd

29.09.22
Politiek-economische beslissingen blijken doorslaggevend te zijn voor de mate waarin het Nederlandse hoger onderwijs verengelst. Aanvankelijk was er niet veel enthousiasme voor verengelsing maar men is er toch in geslaagd om tegen alle verwachtingen in Engelstalig onderwijs in te voeren, zegt Jo Ritzen, minister van Onderwijs tussen 1989 en 1998 en voorzitter van de Universiteit Maastricht.
Deel bericht

Steeds meer kinderen worden op jongere leeftijd bijziend: "Twee uur per dag buiten zijn, is nodig"

29.09.22
Steeds meer kinderen worden bijziend en ze zijn ook alsmaar jonger. Dat stellen kinderoogartsen vast in hun praktijk. Een bril en oogdruppels kunnen oplossingen bieden, maar het risico is dat bijziende personen op latere leeftijd slechtziend of zelfs blind kunnen worden.
Deel bericht

Voorstel bonden voor andere wijze cao-onderhandelingen lost echte problemen niet op

29.09.22
In een gezamenlijke verklaring die op 28 september openbaar werd gemaakt maken de onderwijsbonden zich hard voor het terugdraaien van de decentralisatie van de onderhandelingen over de primaire arbeidsvoorwaarden in het funderend onderwijs. Zij pleiten voor rechtstreekse onderhandelingen met de minister (in plaats van met de werkgevers) over het salaris van het onderwijspersoneel.
Deel bericht

OM hoeft Gomarus-scholen niet alsnog te vervolgen voor antihomobeleid

29.09.22
Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem en Zaltbommel niet alsnog te vervolgen voor het antihomobeleid van de reformatorische school. Twee oud-leerlingen van de school en COC Nederland probeerden vervolging van de school af te dwingen, maar het gerechtshof in Den Haag heeft hun eisen woensdag afgewezen.
Deel bericht

Daniëlle van den Broek winnaar wetenschapsbattle Vuurvliegen 2022

29.09.22
Leerlingen van OBS Tuindorp uit Utrecht hebben vrijdag onderzoeker Daniëlle van den Broek van de TU Eindhoven uitgeroepen tot winnaar van de wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2022. Na een spannende strijd met twee andere wetenschappers wist zij het meest helder en overtuigend haar onderzoek over ijsbindende eiwitten aan de kinderen te presenteren.
Deel bericht

Effectmeting kansrijke interventies in het primair en voortgezet onderwijs officieel van start

29.09.22
Onderlinge kennismaking en productieve werksessies markeerden de officiële start van het programma ‘Effectmeting kansrijke interventies in het po en vo’. Betrokkenen van alle dertien projecten kwamen maandag 26 september bijeen: zowel de interventieaanbieders, als de onderzoekers die per interventie de effectmeting gaan uitvoeren.
Deel bericht

Aantal jongeren met suïcidale gedachten onverminderd hoog

29.09.22
Ook na een periode zonder coronamaatregelen blijft het aantal jongeren (12-25 jaar) met serieuze suïcidale gedachten onverminderd hoog (16%). Na bijna een verdubbeling in de laatste lockdownperiode (van 9% in het najaar van 2021 naar 17% tussen december 2021 en februari 2022) daalde dit percentage nauwelijks. Dit blijkt uit het vierde kwartaalonderzoek onder jongeren [...]
Deel bericht

Vakbonden willen één cao voor primair en voortgezet onderwijs

29.09.22
FNV Onderwijs & Onderzoek wil, samen met andere onderwijsvakbonden, komen tot één cao voor het hele primair en voortgezet onderwijs. Ook willen de bonden onderzoeken of ze voortaan rechtstreeks met de minister kunnen onderhandelen over de cao.
Deel bericht

Dove en slechthorende leerlingen vaak tussen wal en schip

29.09.22
Van speciaal onderwijs naar regulier, en dan weer van regulier onderwijs naar speciaal. Veel dove en slechthorende leerlingen wisselen meerdere keren van school. Vaak omdat de school onvoldoende rekening houdt met hun gehoorbeperking of omdat zij onder hun niveau moeten werken. De ontwikkeling van deze groep leerlingen komt hierdoor ernstig in de knel.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)