Blog | Kort, korter, kortst

06.10.22
Een van de trends in het basisonderwijs is dat de teksten die kinderen lezen steeds korter worden. Ook in de Cito-toetsen verschralen de teksten. Als we het leesonderwijs willen verbeteren, dan moeten we aan de slag met rijke teksten en een kansrijke didactiek en zou het afnemen van deze toetsen geweigerd moeten worden.
Deel bericht

Studenten in Groningen de straat op voor energietoeslag

06.10.22
In Groningen gaan studenten vanavond de straat op omdat ze in aanmerking willen komen voor de energietoeslag van 1300 euro. Dat bedrag is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te helpen met hun hoge energierekening. Studenten zijn als groep van die toeslag uitgesloten, terwijl ze vaak moeten rondkomen van geleend geld en een bijbaantje.
Deel bericht

Promotie: Betere weerbaarheid kan burn-out docenten op multiculturele scholen voorkomen

06.10.22
In heel Nederland en bij alle typen onderwijs is er een tekort aan docenten. Dat tekort neemt met name toe in het vmbo op multiculturele scholen in de Randstad. Een van de redenen is dat docenten in dit type onderwijs zich vaak niet voorbereid voelen op wat hen te wachten staat.
Deel bericht

De digitale speurtocht: leren met én over ICT op de pabo

06.10.22
Hoe maak je toekomstige leraren digitaal geletterd? De mooie verhalen liggen voor het oprapen. De twee Utrechts pabo’s (Hogeschool Utrecht en Marnix Academie) ontwierpen een speurtocht over slavernij in Utrecht met behulp van een app. De speurtocht-app wordt tevens gebruikt in de lessen digitale geletterdheid. Leren met ict maar ook: leren óver ict.
Deel bericht

INNOVATORS Academy - Nieuw professionaliseringsevent

06.10.22
De INNOVATORS Academy is een nieuw professionaliseringsevent voor docenten werkzaam in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Op dinsdag 8 november 2022 zal de eerste editie van de INNOVATORS Academy plaatsvinden voor het VO. Op woensdag 16 november is het MBO aan de beurt.
Deel bericht

Afstandsonderwijs levert hoger onderwijs uit aan Amerikaanse tech-reuzen

06.10.22
Van de achttien digitale platforms die Europese docenten gebruiken zijn er zeventien Amerikaans en slechts drie open source. Daarnaast zijn alle achttien platforms in private handen en zijn de populairste, Zoom en Microsoft Teams, niet eens primair voor het onderwijs bedoeld. Het hoger onderwijs dreigt daarom geplatformiseerd, geprivatiseerd en gecommercialiseerd te worden, waarschuwen Europese onderzoekers.
Deel bericht

Marianne (67) staat ook na haar pensioen voor de klas en geniet

06.10.22
Woensdag was de internationale Dag van de Leraar. Marianne Jacquemijns (67) uit Hellevoetsluis is al bijna een halve eeuw werkzaam in het basisonderwijs en ze is nog lang niet van plan te stoppen.
Deel bericht

Franse leraar voelt zich niet alleen onderbetaald, maar ook ondergewaardeerd

06.10.22
Een op de vijf lerarenvacatures kan in Frankrijk niet vervuld worden. „Ik weet niet of ik hier nog mee kan doorgaan tot mijn pensioen.”
Deel bericht

Jongeren relatief vaak naar middelbaar beroepsonderwijs

06.10.22
Jongeren tot 25 jaar gaan na het voortgezet onderwijs vaker naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), dan naar het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo). 40 procent van de jongeren tot 25 jaar die deelnamen aan vervolgonderwijs volgde een mbo-opleiding tijdens studiejaar 2021-22.
Deel bericht

Leraar van het Jaar 2022: dit zijn de winnaars

06.10.22
De winnaars van de Leraar van het Jaar-verkiezing zijn tijdens een feestelijke uitreiking door minister Wiersma bekendgemaakt. Steffie van der Meijden, Erik Ex, Dimitri van Dillen en Lennart van der Meulen vertegenwoordigen komend jaar hun sector en zijn ambassadeur van Leraar24.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)