Het Kleine Rekenboek verschenen bij Uitgeverij Scala

05.02.19
Met het afschaffen van de rekentoets is natuurlijk niet het probleem van tafel. Wie de rekenregels onvoldoende beheerst, zal aanvullend moeten oefenen. Met of zonder afsluitende toets. Iedereen kan (leren) rekenen.
Deel bericht

Niet langer vervanging regelen? Er valt weinig te regelen

05.02.19
Veel schoolbestuurders in Drenthe zijn zeer sceptisch over de oproep van de AVS en CNV Schoolleiders om bij ziekmeldingen van docenten deze week geen vervanging te regelen. Directeur Eshuis (obs De Schuthoek, Hoogeveen): Vorige week heb ik nog een paar klassen naar huis moeten sturen. Ik ga ouders dat niet nog een keer aandoen als er gewoon vervanging beschikbaar is
Deel bericht

Ministerraad akkoord met meer zeggenschap MR

05.02.19
De ministerraad vindt het een goed plan om medezeggenschapsraden instemmingsrecht te geven op hoofdlijnen van de begroting. Het is de bedoeling van de minister dat dit op 1 januari 2021 in de wet is geregeld. Voorwaarde is wel dat er in de MR voldoende kennis is over financiën. Daarom komen er mogelijkheden voor MR-leden om scholing te volgen of ondersteuning te krijgen.
Deel bericht

Verantwoord Stoeien gaat beginnen in Winterswijk

05.02.19
Verantwoord Stoeien is ingezet op basisscholen voor onhandelbare klassen of groepen die chemie miste en het daardoor (bijna) onmogelijk was om een musical te gaan doen. VO, integreren in een nieuwe klas of een begin maken met zelfverdediging, TOS school voor kinderen met een taal en ontwikkelingsstoornis. Ook jeugdzorg heeft met een groep kinderen Verantwoord Stoeien gedaan.
Deel bericht

PO-Raad roept op: registreer het lerarentekort

05.02.19
Voor sommige scholen is het al een onmogelijke opgave, voor andere wordt het steeds moeilijker: het vinden van voldoende leraren voor de klas. Zeker in tijden van een griepgolf en opgedroogde vervangingspools. Hierdoor zoeken scholen noodgedwongen naar creatieve oplossingen.De PO-Raad roept schoolbesturen op om het tekort aan leraren via www.lerarentekortisnu.nl te registreren.
Deel bericht

Voor kinderen groep 8 maakte ChaTime filmpje over middelbare scholen

05.02.19
ChaTime heeft een filmpje gemaakt voor de kinderen uit groep 8 die naar de middelbare school gaan. Nu ben je nog de oudste van de school. Maar heb jij dat ook, dat je je al een beetje te groot voelt om te spelen op het schoolplein? Sta je dan maar 'n beetje te hangen, te chillen of ben je vooral bezig om gezien te worden? Maar straks word je weer de jongste van de school.
Deel bericht

Wetenschappers waarschuwen: digitaal lezen beklijft minder goed

05.02.19
Wie een lange tekst goed wil onthouden, doet er goed aan om die van papier te lezen.Het blindelings overschakelen van boeken naar Ipads, zoals hier en daar binnen het onderwijs gebeurt, vinden de wetenschappers onverstandig. Ze waarschuwen voor de gevolgen: een leerachterstand en een verminderd vermogen tot kritische reflectie op aangeboden informatie.
Deel bericht

Minister Slob bezoekt door spoordrama getroffen school in Oss

05.02.19
Minister Slob was maandagmiddag te gast bij basisschool De Korenaer in Oss. Hij maakte kennis met directeur Peter Janssen en sprak hij zijn waardering uit voor de manier waarop de school zich opstelde na het spoordrama in Oss. Daarbij kwamen vier leerlingen van de schoolom het leven. Een vijfde leerling raakte ernstig gewond.
Deel bericht

Ministerie gaat niet over salarissen schoolleiders

05.02.19
Het ministerie van OCW heeft geen invloed op de hoogte van de salarissen van schoolleiders. Dat benadrukt onderwijsminister Slob. De minister reageert op een brief van Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant en openbare basisschool De Singel in Roosendaal over de ‘geldelijke compensatie’ van schoolleiders. De brief stond mede in het teken van het grote lerarentekort.
Deel bericht

Zzp-docent rukt op: meer vrijheid, minder werkdruk

05.02.19
Een groeiend aantal leraren schrijft zich in als ondernemer en staat als zzp'er voor de klas. Met uurtarieven van 60 euro per uur lijkt dat een lucratieve business. "Maar reken jezelf niet te snel rijk."
Deel bericht

Ouders Zaanse school pikken vierdaagse schoolweek niet meer

05.02.19
Ouders van leerlingen van CBS Tamarinde in Zaandam willen dat hun kinderen weer gewoon een vijfdaagse schoolweek krijgen. De ouders zijn het zat en hebben een handhavingsverzoek gedaan bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. De hoop is dat er maatregelen worden genomen om de lestijd van leerlingen te verhogen.
Deel bericht

Bijna 400 basisschoolkinderen krijgen geen les doordat hun juf ziek is

05.02.19
Gisteren zijn in Nederland 383 basisschoolkinderen geregistreerd naar huis gestuurd omdat er geen juf of meester is die ze les kan geven. In onze regio gaat het daarbij om groep 7/8 van De Bundel in Apeldoorn en groep 5 van de Driemaster in Lelystad. Op de Julianaschool in Almen is een parttime-leerkracht een dag extra teruggekomen.
Deel bericht

Hele schoolklas naar huis sturen 'is laatste optie, maar ook zelfbescherming

05.02.19
Ik kan ook een assistent voor de groep zetten, of er zelf gaan staan, maar een directeur is ook niet zo te vervangen. Er blijft ander belangrijk werk liggen, je verschuift zo alleen het probleem.Je merkt dat de goede leraren uit de invalpool, die kunnen inspringen bij scholen in een bepaald gebied, nu zelf een vaste baan hebben, zegt de schooldirecteur. "Dus je moet steeds creatiever worden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)