Ook na brexit recht op onderwijs in Nederland

06.03.19
Kinderen met de Britse nationaliteit die in Nederland naar school gaan, houden ook na de brexit recht op onderwijs in ons land. De Rijksoverheid wijst er in een bericht voor ouders van kinderen met de Britse nationaliteit op dat in Nederland zowel in het primair en voortgezet onderwijs als in het middelbaar beroepsonderwijs nationaliteit geen rol speelt bij het recht op onderwijs.
Deel bericht

PO-Raad: Overtollige reserves in het onderwijs moeten worden uitgegeven

06.03.19
Een op de zes basisschoolbesturen heeft meer reserves dan nodig, maar 13 procent heeft juist een te kleine buffer. Dat stelt de PO-Raad, die vindt dat overtollige reserves uitgegeven moeten worden aan onderwijs.
Deel bericht

Primair onderwijs begroot voorzichtig vanwege risico’s

06.03.19
Schoolbestuurders en schoolleiders begroten erg voorzichtig. Dat komt doordat ze een sterke focus hebben op risico’s. Dit is volgens de PO-Raad onder andere het gevolg van afnemende leerlingenaantallen, de invoering van passend onderwijs en de ondoorzichtigheid van de bekostiging.
Deel bericht

Speciaal onderwijs Noord-Holland verwelkomt gepensioneerden

06.03.19
Ik nodig iedereen die de afgelopen twee jaar met pensioen is gegaan, uit om weer een dag per week te komen lesgeven. Verder zoekt hij de oplossing voor het personeelstekort in het werken met stagairs en het inzetten van klassenassistenten. We kunnen het werk misschien op een andere manier organiseren dan steeds één docent voor één klas te zetten.
Deel bericht

Muzikale reis om de wereld

06.03.19
Dat actief muziek maken de ontwikkeling van het kinderbrein positief beïnvloedt is bewezen. Bij de Meester Lugtmeijer school wordt daar niet over gepraat, maar wordt aangepakt. Daartoe is het Leerorkest Playing2gether opgericht, waarin leerlingen de kans krijgen om samen te oefenen met muziekinstrumenten. Op 12 maart treedt dit Leerorkest op, samen met het Jong Apeldoorns Jeugdorkest
Deel bericht

Onderzoek naar bekostiging op schoolniveau

06.03.19
Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om het primair en voortgezet onderwijs niet meer op bestuurs- maar op schoolniveau te bekostigen. Daarmee geeft onderwijsminister Slob gehoor aan een wens van de Tweede Kamer: elke school moet zelf kunnen bepalen, los van het schoolbestuur, waaraan het onderwijsgeld wordt besteed. Daardoor kan de kwaliteit van het onderwijs worden verbeterd.
Deel bericht

Jongeren eten niet gezond genoeg en bewegen niet genoeg

06.03.19
Dit blijkt uit het rapport 'Gezondheid en Welzijn van Scholieren'. Minder dan de helft van de jongeren eet dagelijks groente en in het VO eet slechts een derde van de jongeren dagelijks fruit. Scholieren in het voortgezet onderwijs hebben over het algemeen minder gezonde eetpatronen dan scholieren van groep 8 van de basisschool.
Deel bericht

'Steun aan scholen dupeert kinderen'

06.03.19
Het Parool kopte vorige week 'Amsterdam wil minder categorale scholen'. Een misleidende kop, want het gaat om een overeenkomst tussen Amsterdamse schoolbestuurders, verenigd in Osvo, en de onderwijswethouder, niet om de wens van kinderen en hun ouders. In 2015 zijn bij de keuze voor centrale loting nadrukkelijk de 'échte voorkeuren' van achtstegroepers centraal gesteld.
Deel bericht

Slob wordt strenger om verdwijnen school in krimpgebied te voorkomen

06.03.19
Minister Slob wil strenger gaan toezien op de plannen die scholen in krimpregio's maken voor het onderwijsaanbod. Dat moet voor de komende tien jaar op orde zijn. De minister wil dat alle krimpregio's voor de komende tien jaar plannen gaan opstellen die ertoe moeten leiden dat iedere leerling op een acceptabele afstand naar school kan.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)